Viktigast någonsin? Det finns många stora namn

Vem är den viktigaste spelaren eller tränaren under Luleå Baskets framgångsera? Det finns många att välja mellan – den saken är säker.

Katie Bussey

Katie Bussey

Foto: Petra Isaksson

Basketbloggen2023-11-23 19:11

Det var för 18 år sedan, 2005, som Luleå Basket för första gången tog steget upp bland de stora inom svensk dambasket när laget förlorade SM-finalen mot Visby.

Sedan dess har klubben tillhört svensktoppen och när det första SM-guldet, efter ett gäng silverplaketter, säkrades 2014 har Luleå Basket varit en av svensk idrotts allra största dominanter. Frågan är om någon klubb i en stor lagsport stått i sådan särklass? Tveksamt, faktiskt.

Åtta SM-guld har hittills håvats, fler lär komma och mängder av stjärnspelare passerat revy genom åren.

Men vem skulle ni säga är den person – spelare eller tränare – som betytt mest för klubben? Den som plöjde vägen och lade grunden för det Luleå Basket är i dag.

Det finns minst sagt många att välja mellan.

Kanske är det tränaren Jens Tillman som mot alla odds bröt förbannelsen 2014? Eller stjärnspelarna Anna Barthold och Katie Bussey som med sina ledaregenskaper styrde Luleå Basket med järnhand?

Kan det vara landslagsguarden Maria Näsström som visserligen inte vann något guld men var den spelare som under början av 2000-talet var den stora regissören?

Eller någon i den gyllene 93-trion Josefin Vesterberg, Ellen Nyström och Allis Nyström som samlat på sin så många guldkepsar att vi snart tappat räkningen?

Och hur mycket betydde egentligen landslagsguarden Frida Aili för den resa Luleå Basket gjort och fortfarande gör?

Vad tycker ni bloggläsare? 

Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Ellen Nyström.
Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Ellen Nyström.