Peter Lindvall

Basketbloggen

Han är en "killer"

Bloggen har nog vänt ut och in, analyserat, hyllat och ibland sågat varenda spelare i BC Luleå den här säsongen men det är faktiskt en som vi skrivit alldeles för lite om. I alla fall sett till prestation och leverans.

Det handlar om Brandon Rozzell som jag här och nu utser till ligans bäste i spelare - i tuff konkurrens med Toni Bizaca och någon till.
För det är bara att konstatera: Karln är en jäkla killer. En matchvinnare som inte setts på hur många år som helst i BC Luleå.

I det tredje semimötet mot Uppsala fick inte BC igång ett litet tillstymmelse till offensivt flyt och ska sanningen fram stack inte den 27-årige amerikanske guarden ut speciellt mycket bland alla andra.
I 35 minuter, vill säga.

Sedan gjorde Rozzell det han är värvad för: Att vinna matcher åt sitt lag.
Under de sista fem minuterna - när BC faktiskt var ganska illa ute - tog Rozzell laget på sina axlar, sköt i tio matchavgörande poäng mot ett tappert och vilt kämpande Uppsala.

Därmed har BC Luleå tagit tre raka arbetssegrar, egentligen utan att få något flyt i offensiven, och nu ska det till ett mirakel om finalplatsen ska landa i Uppland och inte i Norrbotten.
//Lindvall

Raka spåret för Luleå Basket

Luleå Basket fortsätter att vinna i EEWBL. I dag, lördag, körde mästarlaget över vitryska Horizont med 75-44 i en ensidig historia där tränaren David Visscher gav alla spelare tid på golvet.

Horizont höll, om sanningen ska fram, erbarmlig nivå men ingen skugga ska falla över Luleå som gjorde hantverket från minut ett.

I går vann LBBK mot holländska Royal Eagles.

Helgen i Lettland avslutas i morgon,söndag, med match mot turkiska Bornova Becker.

Luleås poäng: Anna Barthold 16+13 returer, Adrianne Motley 16, Katie Frerking 15+7 returer, Jessica Thomas 14+8returer, Chioma Nnamaka 10+10 returer, Fanny Mosesson 2, Felicia Visscher 2.

//Lindvall

Sensationellt, Nnamaka

Japp. Då har vi fått se Luleå Basket för första gången i halvskarpt läge när laget premärspelade mot holländska Royal Eagles i EEWBL-gruppspelet och vann med 85-64.

Det väl inte den vackraste upplevelse man skådat men laget är nytt, Allis Nyström är sjuk och ringrosten monumental.

Men vi börjar med det positiva och sällan har det varit med enkelt att hitta den detaljen: Chioma Nnamaka.
32-åringen har inte spelat en match på fyra år och var lagets bäste spelare på alla sätt och vis. Smart och högprocentig vilket gav 20 poäng. Imponerande att se - även om motståndet såg ut att vara på ganska medelmåttigt.

Vad som såg knöligt ut för Visschers gäng var, precis som förra säsongen, trepoängsskyttet. USA-duon Jessica Thomas/Adrienne Motley var 0/8 och det bådar förstås inte gott. Men som sagt: Saker och ting kan förändras under en vinter.

Allroundforwarden Katie Frerking var precis det jag väntat mig. En allt-i-allo-spelare som ger det som behövs för dagen. Däremot oroade hennes straffkastskytte.

Italienskan Silvia Favento är urtypen för en riv-och-slit-spelare. Kommer vara nyttig men när Allis Nyström är frisk lär veteranens roll vara en tydlig back up-variant.
Bra så.
//Lindvall

Luleåtränare får toppjobb

Det har spekulerats en hel del i basketsverige om vem som kommer få jobbet på Svenska Basketbollförbundet som landslagsansvarig.  Nu är det klart:

Det blir Fredrik Joulamo, 43.

"Svensk landslagsbasket gör en massa bra saker men självklart finns det utvecklingsområden. Däremot tror jag inte att vi i Sverige ska ha någon som går in och styr och ställer med järnhand, det krävs ett lagarbete med hårt och långsiktigt arbete där vi sätter talangernas förutsättningar att lyckas i fokus", säger Joulamo.

Joulamo har de senaste åren verkat på basketgymnasiet i Luleå, varit huvudtränare för BC Luleå och även haft uppdraget som assisterande tränare för herrlandslaget.

Han börjar sin tjänst i januari 2018.

//Lindvall

God dag, Europa

På torsdagskvällen tog ett Europaäventyr slut - nämligen BC Luleås i kvalet till Champions league.

I dag är det dags för Luleå Basket att kasta sig in i den internationella hetluften för första gången den här säsongen när gruppspelet i Eastern european women basketball leage, EEWBL, startar.
Luleå Basket är just nu på plats i Liepaja, Lettland, och spelar sin första match redan 11.00 i dag.

Det handlar om tre gruppspel under vintern där den svenska mästarklubben kommer ställas mot Royal Eagles, Holland, Liepajas, Lettland, Kibirkstis, Litauen, Horizont, Vitryssland, Good Angels, Slovakien, Bornova Becker, Turkiet, och Al-Riyadi, Libanon. Fyra lag av dessa går vidare till ett slutspel under säsongen.

Luleå Basket har väl inte direkt gödslat sina olika kanaler med info om helgens matcher men efter sms-kontakt med tränaren David Visscher har jag fått veta att landslagsforwarden Allis Nyström är sjuk och inte spelar i helgen.

Så här spelar Luleå Basket:

Fredag 22 september
Luleå Basket.-Royal Eagles, Holland.

Lördag 23 september
Luleå Basket-Horizont, Vitryssland

Söndag 24 september
Luleå Basket-Bornova Becker, Turkiet

Om allt funkar tekniskt kan inte bloggen lova men här verkar Luleå Baskets matcher webb-tv-sändas:
http://eewbl.eu/live-tv/http://eewbl.eu/live-tv/

//Lindvall

Hej då, Europa

Varken livetstatsen eller webb-tv-sändningen funkade från Belgien vilket förstås var eländigt men BC Luleå gjorde i alla fall att allvarligt försök att vända och vinna på bortaplan efter tvåpoängstorsken i den första kvalmatchen till Champions league mot Antwerpen.

Men det räckte inte.

BC fick aldrig grepp på belgarna och fick hela tiden jaga i underläge. Som närmast av Luleålaget med dryga två minuter kvar och underläge med 71-73.

Men fyra raka poäng av hemmalaget släckte Europadrömmen som knappt startat

Egentligen inte så mycket att säga om. Belgarna var favorit och visade sig vara lite starkare och bredare.

Poäng, BC Luleå: Brandon Rozzell 24, Quinton Upshur 14, Yannick Anzuluni 12, Tom Lidén 7, Denzel Andersson 6, Adam Rönnqvist 5, Anton Saks 4, Tim Kearney 2. 

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR