Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Han är en "killer"

Bloggen har nog vänt ut och in, analyserat, hyllat och ibland sågat varenda spelare i BC Luleå den här säsongen men det är faktiskt en som vi skrivit alldeles för lite om. I alla fall sett till prestation och leverans.

Det handlar om Brandon Rozzell som jag här och nu utser till ligans bäste i spelare - i tuff konkurrens med Toni Bizaca och någon till.
För det är bara att konstatera: Karln är en jäkla killer. En matchvinnare som inte setts på hur många år som helst i BC Luleå.

I det tredje semimötet mot Uppsala fick inte BC igång ett litet tillstymmelse till offensivt flyt och ska sanningen fram stack inte den 27-årige amerikanske guarden ut speciellt mycket bland alla andra.
I 35 minuter, vill säga.

Sedan gjorde Rozzell det han är värvad för: Att vinna matcher åt sitt lag.
Under de sista fem minuterna - när BC faktiskt var ganska illa ute - tog Rozzell laget på sina axlar, sköt i tio matchavgörande poäng mot ett tappert och vilt kämpande Uppsala.

Därmed har BC Luleå tagit tre raka arbetssegrar, egentligen utan att få något flyt i offensiven, och nu ska det till ett mirakel om finalplatsen ska landa i Uppland och inte i Norrbotten.
//Lindvall

Luleåtrion fixade ännu ett guld

BC Luleå. Luleå Basket. BG Luleås U19-herrar.

Alla tre lagen har vunnit SM-guld under loppet av ungefär en månad.

Nu har ännu ett lag, med tre viktiga Luleåspelare, plockat hem ett guld. Det handlar om BC Luleå-spelarna Denzel Andersson och Andreas Von Uthmann - men också Avan-fostrade Olle Karlsson som till vardags spelar med Eos Lund i basketettan.

Tillsammans med bland annat Norrköping Dolphins-forwarden Abdou Medjedoub formade man laget "Flip Floppers" som under lördagkvällen vann seniorklassen i turneringen Basketfestivalen i Göteborg.

I semfinalen stod det stjärnspäckade laget "Solestory" för motståndet. Det innehöll spelare som Charles Barton Jr, Brandon Barton, Jordan Peltier och Fredrik Larsson.

Men efter en rafflande match avgjorde Andreas Von Uthmann med ett sista sekunden-skott som tog hans lag till final.

I finalen ställdes man mot Göteborgslaget "Skaka och Baka" som bland annat innehöll Södertälje Kings-forwarden Adam Ramstedt.

Flip Floppers vann finalen med siffrorna 26-24 efter att Kofi Adanuvor, från Eos Lund, avgjort med bara tre sekunder kvar av matchen.  Och Denzel Andersson utsågs till turneringens MVP.

Olle Karlsson var lagkapten för Flip Floppers. Sent på lördagkvällen hälsar han till NSD:s basketblogg.

"Vettefan hur, men guldet är vårt", säger kapten Karlsson.

//Wiik

Avslöjar: Stjärnan tar timeout från basket

Ibland innebär jobbet (nuförtiden fritidssysslan) som journalist och bloggare att man får skriva om intressanta händelser.

Ibland är det spännande berättelser om basketstjärnor som vuxit upp i en bergsby för vegetarianer.

Ibland handlar det om sprudlande glädjebesked om guldhjältar som förlängt sina kontrakt.

Men ibland innebär det också att rapportera om tråkiga besked. Och det är precis vad jag ska göra i dag.

Nu kan jag nämligen avslöja att en av förra säsongens bästa spelare, Norrköping Dolphins-forwarden Cole Darling, inte kommer att spela basket till hösten.

"Cole har dragit sig tillbaka. Han har en känslig familjesituation som gör att han måste stanna hemma i USA. Han kommer inte att spela den här säsongen. Det är allt jag kan säga till dig nu", säger hans agent Guillermo Pasqual.

Cole Darling, 25, snittade 15 poäng och sex returer per match för Norrköping Dolphins som åkte ut i semifinal mot Södertälje Kings. Säsongen innan det var han Nässjö Baskets bästa spelare.

Mycket talade för att han nu skulle ta nästa steg i karriären efter succén med Norrköping. Men så blir det inte alltså.

"Det är väldigt tråkigt. Ibland är livet tufft", säger Pasqual.

Jag tror att de flesta lag i basketligan herr hade velat se Cole Darling i sin trupp. Ja, alla skulle jag nog vilja säga.

Allt vi kan göra nu är att hoppas att situationen med familjen löser sig. Och att han så småningom hittar tillbaka till basketen.

//Wiik

Ingen är oersättlig

Som ni kanske märkt har ena halvan av Bloggen varit bort en vecka och det har handlat om en skön semestervecka på Mallorca.

När jag kom hem i går nåddes jag av beskedet att fyrfaldiga mästarklubben fått nobben av förra säsongens stjärna Jelena Antic som istället väljer spel i Polen kommande säsong.

Trist för Luleå Baskes som i den 25-åriga makedonskan ligans mest spektakulära forwards.

Hon lämnar förstås ett tomrum men ingen är oersättlig. Antics besked öppnar också upp den amerikanska marknaden för klubben och den är förstås gigantisk - även om det är en djungel att hitta rätt i.

Nåväl. Det vi vet redan i dag är att Allis Nyström stannar över kommande säsong. Vi kan väl också leka med tanken att Anna Barthold och Katie Bussey kör vidare i Luleå. Då har klubben tre av fem startspelare klara och det betyder att två till ska in och det borde rimligtvis blir USA-spelare.

Frågan är då bara var? Som jag ser det är svaret givet: En scorande/skapande pointguard bredvid Bussey som kan skjuta treor. Det är en "nobrainer".

Sedan ser jag en spelare på position tre och även där måste skyttekompetens prioriteras. Returtagning och förmågan att attackera korgen vore också önskvärt.

Där är vi i dag men som ni förstår handlar det bara om spekulationer. Var allt landar någon gång i augusti har vi ingen aning om.

//Lindvall

Fast i Litauen - efter att hunden åt passet

Den svenska säsongen är över sedan länge. Men vi drunknar ändå i basket trots att maj snart blir juni.

NBA-finalerna mellan Cleveland och Golden State lurar bakom hörnet, basketligan herr har ändrat sitt slutspelsupplägg, Göteborgs Basketfestival lockar 1000-tals personer till Västra Götaland och silly season har dessutom börjat.

Jag SKULLE kunna fördjupa mig i dessa ämnen. Jag BORDE kanske till och med göra det.

Men ändå gör jag det inte. Inte just nu i alla fall.

Istället vill jag uppmärksamma en av de mest bisarra "okej, det här låter som världens sämsta ursäkt men det är det inte"-historierna i mannaminne.

Är det någon som kommer ihåg Nässjö Basket-forwarden Taylor Brown? Javisst. Den snubben kunde lira - och kan än i dag.

Han är en av de mest atletiska spelarna jag sett i Sverige i modern tid och han tog basktligan herr med storm under sin korta Sverige-sejour.

Brown spelade 26 matcher och snittade 22 poäng samt nio returer under den tiden.

Men vändan i Nässjö Basket fick ett tråkigt slut. Det efter att han vägrat göra drogtester, blev avstängd och senare även lämnade klubben.

Karriären tog dock inte slut där för Taylor Brown. Det var snarare bara början. Sedan dess har han lirat i ett flertal konkurrenskraftiga ligor och allra senast har han representerat det litauiska topplaget Lietuvos Rytas.

Men nu ska jag inte hålla er på halster längre. Till det sjuka.

Lietuvos Rytas har haft en turbulent avslutning på säsongen. Flera spelare har bland annat blivit avstängda mitt under slutspelet för att ha varit ute och festat sent och "inte uppträtt professionellt".

Däribland Taylor Brown.

Och när den förre ligaspelaren försökte lämna Litauen mitt under kaoset så gick det inte. Anledningen? Hans hund hade ätit upp hans pass, enligt basketjournalisten Simonas Baranauskas.

Seriöst. Det där låter som något en elvaåring använder som ursäkt till sin lärare när han inte orkat lämna in sin senaste matteläxa.

Men det var en alldeles för magisk story för att inte dela med sig av.

Med det sagt: Jag ber om ursäkt för min horribla bloggfrekvens de senaste dagarna.

Sanningen är att en förhistorisk dinosauriefågel stal min dator när jag var på väg mellan bilen och lägenheten. Den slängde sedan ner den i en aktiv vulkan som blixtförflyttats från Italien till en kulle några meter utanför mitt balkongfönster. Sedan utplånade den även all Internet-åtkomst i hela Västerbotten genom att dansa regndans och skapa norra Europas värsta översvämningskatastrof genom tiderna.

Typ.

//Wiik

Guldklubbarna - börja samarbeta mer

BC Luleå/LF Basket/Plannja Basket har vunnit åtta guld på elitnivå.

Luleå Basket/Northland Basket har vunnit fyra.

Norrlands mest framgångsrika basketföreningar genom tiderna förfogar alltså över tolv mästerskapstitlar.

Var för sig är klubbarna starka. Tja, till och med starkast i Sverige. Men tillsammans hade de blivit ostoppbara.

Luleå Basket och BC Luleå har sina kontor i samma lokal, de delar på Sveriges bästa basketarena med tillhörande restaurang och det är i stort sett samma människor som tar sig till hallen för att se dem spela.

Och dessutom finns det förbannat mycket kunskap i båda föreningarna.

Men ändå så jobbar de, vad jag förstått, ganska åtskilda från varandra. Man hjälps inte åt i den utsträckning som man hade kunnat göra.

Det är svårt att kritisera två lag som precis vunnit guld i sina respektive ligor. Det kan nästan bli lite pajigt. Men i min roll som bloggare/journalist ingår det inte bara att bidra till ett sorl av hyllningar. Jag ska även analysera - och inte minst kritisera.

För att ta nästa steg som idrottsföreningar tycker jag att Luleå Basket och BC Luleå ska börja arbeta mer tillsammans.

Jag är förvånad över att ett bredare samarbete inte utformats för länge, länge sedan.

Det finns en uppsjö av anledningar till varför man borde göra slag i den här saken. Men jag har kokat ihop det till två punkter som jag upplever är de allra viktigaste:

1. Marknadsföring/kommunikation. Luleå Basket har under sina samtliga guldår jobbat medvetet och konsekvent för att bygga en hype runt laget. Inte minst i sociala medier där man bjudit på allt från dansvideor till rent informativa texter. Även om jag som journalist givetvis ser ett antal förbättringspunkter även där så har det burit frukt.

BC Luleå har fortfarande en bit att vandra vad gäller det kommunikativa. Jag tror att man i samverkan med grannföreningen skulle kunna nå nya höjder när det kommer till att nå ut till norrbottningar och i förlängningen höja intresset för basketen i länet ytterligare. 

2. Spelarrekrytering och sportsligt kunnande. BC Luleå/LF Basket/Plannja Basket är 2000-talets mest framgångsrika herrbasketförening. Den basket- och klubbyggarkompetens som finns där, inte minst i direktör Lars Mosesson, är omöjlig att matcha i svensk basket. Luleå Basket har firat stora triumfer i närtid - men herrklubben vet vad som krävs för att göra det under en längre tid.

Jag skulle kunna tänka mig en gemensam sportkommitté, bestående av ett antal basketvetare i de två föreningarna, som scoutar, analyserar och stöttar upp varandra i värvningsarbetet.

Återigen: Det finns en problematik i att "kritisera" två klubbar som precis vunnit var sitt SM-guld. Men samtidigt finns det ALLTID någonting som kan bli bättre.

Jag är övertygad om att både Luleå Basket och BC Luleå vill fortsätta att utvecklas.

Och det rätta sättet att göra det på är - tillsammans.

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Umeå
Yrke: Projektledare och frilansjournalist 
Gillar: Mjölk, arraksbollar och min spinnmaskin till katt: Holger
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

BLOGGAR

2017-04-26 K-märkt

IV