Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

En match med två ansikten

Det är lite svårt att bestämma sig för vilken fot man ska stå på efter 89-82-seger på hemmaplan mot Udominate i den första finalmatchen.

Å ena sidan: En fanastisk första halvlek där laget spelade säsongens bästa 20 minuter för säsongen. Anfört av en magisk Jessica Thomas hade faktiskt lekstuga med utmanaren från Västerbotten.

Å andra sidan: Minigenomklappningen under de sista tio minuterna där stressen, felbesluten och de mentala misstagen hade kunnat stå laget dyrt - även om förlustfaran aldrig påtaglig.

Men skit samma.

Båda lagen har utvecklingspotential till match två på fredag. Udominate har hur mycket som helst att plocka ut av stjärnan Tiffany Brown och att hon gör en plattmatch till är förstås helt omöjligt.

I Luleå lär inte veteranen Chioma Nnamaka stapla misstag på varandra ännu en gång.

Och det som till sist talar för Luleå i långa loppet är lagets lite högre lägstakapacitet. David Visschers spelare sjunker aldrig så djupt som Janne Enjebos dito gör då och då.

//Lindvall

Det avgör finalserien

Då är det äntligen dags för den allra SM-finalen mellan rivalerna Luleå Basket och Udominate. Det är den femte raka i ordningen och känslan denna gång att Luleå får bära favoritskapet - även om säsongens inbördes möten slutat 2-2.

Vad kommer då att avgöra? Var ligger nyckeln för David Visschers Luleå om det ska kunna bli ännu en guldkortege?

För mig är det ganska enkelt: Det handlar om att defensivt kunna kontrollera Udominates explosiva guardpar Tiffany Brownn och Brianna Kiesel.

I semifinalspelet mot Telge fick Luleå jobba stenhårt för att hänga med i svängarna när Tayler Mingo och Taylor Wurtz gick loss. Kanske lärde man sig något där? Det lär i alla fall inte bli enklare i finalspelet.

Hur som helst faller mycket av ansvaret på Florida-duon Adrienne Motley och Jessica Thomas där den sistnämnde måste upp några procent defensivt. Motley har tuffheten i försvarsarbetet för att komma i under skinnet på sina motståndarna.

Hur som helst: Det kommer bli hur intressant som helst att följa den här serien och vill ni på stående fot ha ett tips får det bli som följer: 3-2 till Luleå Basket.

//Lindvall

Hon stannar i Spanien

För någon dag sedan kunde Bloggen berätta att Luleåfostrade stjärnan Ellen Nyström inte vänder hem till Luleå Basket efter sin första säsong som Europaproffs i spanska Gipuzkoa.

I dag blev det klart att den 25-åriga allroundguarden stannar i sin spanska klubb.

"Jag är glad att kunna stanna i klubben även nästa säsong", skriver Nyström på Twitter.

//Lindvall

De där små marginalerna

Precis som Bloggen förutspådde skulle den tredje semifinalen mellan BC Luleå och Södertälje bli något annat än de två första och mycket ensidiga matcherna.

Den här gången blev det fajt, känslor, fysik och vad som till sist gjorde att Luleå lyckades vinna med 82-78 är svårt att analysera.
Det handlade till sist om de där marginalerna. Men letar vi riktigt noga går det att hitta en viktig faktor: Tränaren Peter Öqvist valde att i period tre att matcha Adam Rönnqvist och Brandon Rozzell tillsammans på bakplan lite mer än vanligt.

Under den tiden gjorde BC gjorde rycket med 10-0 som gav laget en ledning på åtta poäng att spela på under den sista perioden.
Rönnqvist hittade plötsligt ett offensivt självförtroende, svarade för sin livs bästa slutspelsmatch och drog i hur många tunga poäng som helst när matchen stod och vägde. 18 poäng, 4 returer, 3 assist och ett 55-procentigt skytte är blytunga siffror.

Nu vänder serien tillbaka till Södertälje och med tanke på hur nära Kings var i Luleå energi arena och hur overkligt svårt Luleå har i Täljehallen är tipset för dagen att det står 2-2 i matcher på torsdag kväll.

Peter Öqvist har ett litet jobb att göra med stjärnan Brandon Rozzel som förvisso inte spelar illa men fortfarande har en nivå till kliva upp på.
Det kan vara en nyckel i den här matchserien.
//Lindvall

Stjärnan nobbar Luleå Basket

Nyligen avslutade de förra Luleå Basket-stjärnorna Josefin Vesterberg och Ellen Nyström sina säsonger i Belgien respektive Spanien. Vesterbergs lag Belfius Namur åkte ur i semifinalspelet och Nyströms Gipuzkoa tvingades ge vika i kvartsfinal.

Men frågan är hur nästa säsong ser ut för de två och var kommer de att spela? Kan kanske Luleå Basket vara ett alternativ? Bloggen gjorde en koll hos Ellen Nyström som gav rakt besked.

"Det kommer inte bli Luleå", sa hon.

Då var det utrett och klart.

//Lindvall

 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR