Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Så slutar ligarysaren

Som de allra flesta redan förstått, när herrligan nästa vecka startar om efter landslagsupphållet, kommer kampen om seriesegern handla om två lag: BC Luleå och Norrköping Dolphins. Ingen annan ska kunna bland sig i den striden.

BC Luleå har efter 21 matcher spelat ihop 32 poäng (16 segrar, 5 förluster). Norrköping (16 segrar, 6 förluster) har lika många poäng men en match mer spelad.

Det är alltså upplagt för en skön rysare inför avslutningen och Bloggen roade sig med att titta över lagens återstående program samt fundera fram hur många poäng de två lagen kommer skrapa ihop. Vilket i slutändan ska ge en grundserievinnare.

Häng med.

Norrköping Dolphins
Återstående matcher: BC Luleå (h), Jämtland (b), Nässjö (b), Södertälje (h), Borås (h), Uppsala (b).
Kommentar: Med tanke på att Norrköping just nu är ligans mest formstarka lag är det svårt att se laget tappa någon match alls men någon liten mina lär det bli. Tuffaste utmaningen borde vara BC Luleå hemma men både Borås och Södertälje lär ställa till besvär.
Tips: Tio poäng.

BC Luleå
Återstående matcher: Norrköping (b), Uppsala (h), Umeå (b), Nässjö (h), Borås (b), Jämtland (h), Nässjö (b).
Kommentar: Det som talar emot serieledaren och regerande mästaren är den sviktade form som laget visat upp senaste sex-sju veckorna samt att både Norrköping också Borås ska mötas på bortaplan. Laget kommer inte vara nära att gå rent under de avslutade sju matcherna där glädjen samt glöden på något sätt hittas igen.
Tips: Tio poäng.

Slutsats: Båda lagen kommer landa på 42 inspelade poäng och därmed kommer inbördes möten att avgöra. BC Luleå har just nu ett poängövertag på 13 och mötet mellan lagen i Stadium arena den 2 mars kommer avgöra allt. Om det blir som Bloggen tror.

//Lindvall

Segern borde ha varit större

Okej, då står vi där med en liten fördel för Luleå Basket i EEWB-kvartsfinalen mot rivalen Udominate. Segern skrevs till 78-74 men snackisen efteråt handlade förstås hur illa skadad nyckelspelaren Allis Nyström är.

I slutet av matchen föll hon illa i golvet men från läktarhåll var det svårt att se var smällen tog. Gissningsvis handlade det om en smäll mot knäet. Bloggen får återkomma till skadestatusen.

Matchen, då.

Jo, Luleå hade rätt bra koll på det här hela vägen och känslan efteråt var att hemmalaget borde ha vunnit med tre-fyra poäng mer. Men några mentala misstag under matchens sista minut gav Udominate chansen att krympa avståndet och ge sig själv ett rätt så bra utgångsläge inför returen nere i Västerbotten.

En av de största syndarna var faktiskt stjärnan Jessica Thomas tappade en boll och drog på sig en meningslös foul som kan bli kännbart när den här matchserien ska räknas i hop.

Thomas hade alla möjliga problem under matchen att freda sig mot Udominates Brianna Kiesels oerhört aggressiva försvarsspel och uppträdde både stressat och frustrerar. Det är en nöt att knäcka för tränaren David Visscher till nästa match.

Nej, den här tungviktsmatchen vanns först och främst i tresekundersområdet där Luleå tog reurtagningen med 47-37. Där stack Allis Nyström och Jennifer Hamson ut med tio respektive nio returer. 

Nämnas bör också Adrienne Motleys allroundmatch med 14 poäng, 8 returer och 9 assist.

//Lindvall

Jätteduellen som kan avgöra allt

Okej, vänner. Då var det återigen dags för giganternas kamp i Sverige och det handlar förstås om fyrfaldiga mästaren Luleå Basket och utmanaren Udominate som i kväll möts i den första av två kvartsfinaler i EEWBL.

Skådeplatsen är Luleå energi arena och det finns förstås hur mycket som helst att se fram emot i den matchen. Dueller, psyk-krig, taktiskt spel och massor av rivalitet. Men Bloggen väljer den här gången att titta närmare på en match-up som kan blir hur avgörande som helst.

Det handlar om fajten i tresekundersområdet mellan 201 centimeter Jennifer Hamson och Umeås 197-centimetersbjässe Lisa Koop från Tyskland.

När Luleå värvade Hamson för en tid sedan slog Bloggen fast att amerikanskan i första hand plockades in för en uppgift: Att utmana Koop i Europaspelet och i en framtida SM-final. Därför ska det bli hur intressant som helst hur den kraftmätningen kommer se ut.

Hamson är den mer rörliga centern som springer golvet bra med ett högt basket-iq. Spelar dock inte speciellt fysiskt trots sin storlek.

Koop gillar mest att operera när korgen där hon med sin tyngd är mycket svårstoppad. Använder sin fysik mer än Hamson.

Vinnaren i den här duellen kan mycket väl vara det som avgör lagens andra möte den här vintern. Den första matchen, i den svenska ligan, vann Udominate i sin hemmahall.

//Lindvall

En Europakoll

Det kan vara läge med en liten uppdatering hur det går för Norrbottens två mest framträdande Europaproffs och då handlar det förstås om de före detta Luleå Basket-stjärnorna Ellen Nyström och Josefin Vesterberg – båda fostrade i BK Höken.

Nyström spelar i den mycket konkurrensutsatta spanska ligan och gör där succé i Gipuzkoa som är och nosar på en topp-fyra-placering med elva segrar på 18 matcher. Allroundguarden snittar nästan 24 spelminuter och levererar 5,6 poäng samt 4,4 returer.

Kollega Vesterberg verkar ha återhämtat sig väl efter den turbulenta säsongen i Udominate förra vintern och verkar trivas alldeles utmärkt i Belgien och laget Belfius Namur som huserar på fjärde plats i tabellen med matchkvoten 15/6.

Spelintelligenta Vesterberg snittar 25 minuter, 8 poäng och 5 returer.

//Lindvall

Uppehållet kommer lägligt

Alla ni som trodde att BC Luleå var på väg upp ur sin svacka efter ett par segrar kan genast börja tänka om: Laget har fortfarande en bit kvar till att spela på den nivå som krävs för att vara nära något som liknar en guldform.

Okej, laget var nära att vända bortamötet mot Södertälje (förlust 83-86) men en seger i Täljehallen hade varit en gigantisk stöld.

Luleå grävade sig en enorm grop under den första halvleken och dessa 20 minuterna måste ha varit några av de mest geistlösa och menlösa som setts av laget på några år.

Försvaret läckte på alla håll och kanter. Anfallsmässigt handlade det bara om ett-ett-spel och noll bollrörelse. Ingen rytm. Ingen tajming. Inget flyt. Ingenting.

Men ska vi plocka fram syndabockar går det inte att blunda för stjärnan Brandon Rozzell som tappade hela sitt spel och lite till när Södertälje satte press på honom från minut ett. Insatsen var så svag att man undrar om karln var sjuk eller skadad. Annars går det knappt att förklara hemska statistikraden 21 spelminuter, 1 poäng, 0/8 från golvet och 6 horribla turnovers.

En sak är dock säker: Ett landslagsuppehåll har aldrig kommit mer lägligt för BC Luleå. Nu väntar två veckor utan spel innan det är dags för att möta Sveriges formstarkaste lag Norrköping på bortplan.

När väl den dagen är här måste massor ha hänt med BC Luleås spel, spelare och ledare. Den saken är klar.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR