Max Wiik & Peter Lindvall

Basketbloggen

Johnell Smith - en stofil i svensk basket

Den moderna basketen bygger mycket på trepoängare. Skottets betydelse och användandet av det tycks öka för varje år som går.

Och så har det sett ut i ett antal säsonger nu.

Helst ska alla spelare på planen kunna dra i skott från trepoängaren. Men framför allt så måste nästan dina guarder vara fantastiska skyttar för att ditt lag ska nå framgång.

Men mitt i allt detta hittar vi Norrköping Dolpins amerikan Johnell Smith. En guard som på fullaste allvar har skjutit sex trepoängare - på hela säsongen.

Under kvällens brottartunga bortaseger mot Södertälje Kings satte han sin allra första under 2016/2017. I slutet av mars.

Läs och begrunda: Johnell Smith är 188 centimeter lång, väger 85 kilo och är inte direkt någon Russell Westbrook-atlet. Och dessutom så skjuter han inte trepoängare heller.

Han är en bakåtsträvande gammal stofil i en sport som konstant utvecklas. Det känns otänkbart att en sådan spelare ska kunna ha ett existensberättigande i dagens basket.

Men visst fasen har han det.

Studera arabiska i tio år. Res sedan till Egypten. Hör dig för med lokalbefolkningen om var världens äldsta pyramid finns. Orientera dig med hjälp av en uråldrig karta med tillhörande kompass i timmar, dagar och veckor tills du hittar den.

Där någonstans. Under 300 ton sand på en nästan söndersmulad stenvägg går det att, om du kisar riktigt ordentligt, att tyda hieroglyfer. Det är bilder föreställandes Johnell Smith med budskapet att "trepoängare inte är så jäkla viktigt".

Ungefär så omodernt är det.

Trots detta så var Smith, i den ovan nämnda segern mot Södertälje, bäst på planen. 17 poäng, åtta returer, tre steals och en helgjuten insats som genomsyrades av smarta beslut.

Hur gör han? Hur får den här 36-årige mannen sitt spel att funka även 2017?

Jag tror att jag har en aning.

1. Han har ett fantastiskt skott från halvdistans. Det spelar ingen roll om han skjuter från dribbling eller curl-cuttar runt en screen tar och tar skott direkt. Johnell Smith måste vara en av seriens absoluta bästa skyttar från midrange-avstånd.

2. Hans förmåga att läsa spelet är något över det vanliga. Smith ser om försvararen är ett steg för sen in i en situation, noterar vilket av motståndarens ben som står längst fram i en mot en-situationer och vet exakt hur han ska röra sig utan boll. Det gör att han konstant tar sunda beslut offensivt - och är en ganska underskattad passningsspelare.

3. Johnell Smith är en av ligans bästa försvarsspelare. Han har aktiva händer och ligger som en igel på bollföraren. Defensivspecialister av hans kaliber älskas av tränare och har en roll i de flesta lagen.

En kombination av hans storhet som beslutsfattare och respekterade halvdistansskott gör att försvararen inte kan/hinner backa av honom. Annars känns det ganska solklart att kliva bort en halvmeter från en snubbe som skjuter sex treor per säsong.

Men det går inte. För då straffar han dig - på ett eller annat sätt.

Johnell Smith, 36, är långt ifrån sin prime. Hans offenisv har varit väldigt mycket mer fruktad genom åren.

Men det är imponerande att se hur smart han är. Och att han, mot alla odds, får sitt spel att funka även 2017.

//Wiik

Avslöjar: Årets guard nära förlängning

Under helgen har jag nåtts av uppgifter som borde få hela basket-Norrbotten att jubla.

Basketligan herrs bäste guard förra säsongen, Brandon Rozzell, är nära en förlängning med BC Luleå.

Om inte ett fantastiskt lukrativt bud dyker upp i närtid så blir han kvar i Norrbotten.

Den här snubben är ett MONSTER. Det visade han inte minst under slutspelet då han, så fort matcherna stod och vägde, fullkomligt tog över.

Tuffa treor, på treor, på treor. Två meter utanför linjen. Stepbacks med tio sekunder kvar av matchen. Dunkar i trafik.

Det mesta pekar på att Rozzell förlänger sitt kontrakt med BC Luleå. Och som NSD berättat tidigare gäller detsamma för försvarsspecialisten Quinton Upshur. Lägg sedan till att Yannick Anzuluni, som har en flickvän från Luleå, även han är positivt inställd till en förlängning.

Det skulle ge Luleålaget ett otroligt försprång om bara två av dem stannade kvar. Tre hade nästan varit osannolikt bra.

Bara om Brandon Rozzell sätter en kråka på sitt kontrakt gör BC Luleå till en guldutmanare. Så bra är han. Som jag påpekat fler gånger än Peter Öqvist slängt kavajen i parkettgolvet: Guarder vinner guld i basketligan.

När man dessutom har möjligheten att bygga sitt lag runt seriens bäste guard. Tja, då har man ett för jävla bra utgångsläge.

Brandon Rozzell snittade 17 poäng, tre returer, fyra assist och blev utsedd till årets guard i fjol. Säsongen innan det 25 per match och en MVP-utmärkelse i Danmark.

Han är bara 28 år gammal och som bekant är basketspelare i sin absoluta prime någonstans mellan 26 och 32.

Nästa säsong kan Brandon Rozzell faktiskt bli ännu bättre.

//Wiik

Avslöjar: Guldhjälten kan lämna - för rivalen

Att NSD:s basketblogg är nyhetsledande inom svensk basket är ingen hemlighet.

Inte heller att Max Wiik är den journalist som avslöjat överlägset flest basketnyheter de senaste fem åren.

Och här kommer en till: Guldhjälten Tom Lidén kan lämna BC Luleå för spel med rivalen Södertälje Kings.

"Vi har en stuga i Södertälje och jag har pratat lite löst med Ludde (Degernäs) om hur framtiden ser ut. Det finns ett litet intresse därifrån", säger Tom Lidén.

Hur intressant är det med Södertälje?
"Det finns väl någonting om att knyta ihop säcken och att avslöja karriären på, inom citationstecken, hemmaplan. Jag vet inte. Det är väldigt löst än så länge. Vi får se hur det känns framöver. Men det finns ändå med i bakhuvudet hur den situationen skulle se ut".

Han fortsätter:

"Sen har jag en agent som pratar med klubbar också. Det jag sagt till honom är att jag inte är omöjlig för spel utomlands. Bara det att jag inte tänker vänta jättelänge. Det är jobbigt att gå ovetandes om var man ska och sedan packa ihop allt på en vecka".

Samtidigt har Lidén en dialog med BC Luleå. Enligt honom är en förlängning mycket möjlig med klubben som han snittade elva poäng och fyra returer per match för under 2016/2017.

"Det är inte så mycket på gång just nu. Jag har pratat med Peter (Öqvist) och Mosesson om en förlängning. Som situationen ser ut, om alla bitar faller på plats, lutar det åt att det blir så. Men jag har inte fått något förslag ännu. Vi måste prata om en del andra praktiska saker också. Om sånt löser sig är det inte omöjligt att det blir en förlängning".

//Wiik

En hyllning till en vinnare


För några dagar sedan kunde Bloggen avslöja att Luleå Baskets stjärna och nyckelspelare Katie Bussey lämnar klubben efter fyra år och lika många guld. Därmed tar en glimrande epok slut och frågan är om Luleå Basket någonsin kommer hitta spelare med samma vinnarinstinkt, samma karisma och samma ledaregenskaper?
Jag tvivlar faktiskt.

Katie Bussey kommer saknas - på planen, i omklädningsrummet, bland sponsorer och bland fansen. Utan att tveka hävdar jag att hon, tillsammans med Anna Barthold, är den spelare som betytt mest för klubbens utveckling till ett svenskt makthus.

Det har varit en jäkla resa må jag säga och längst fram och tydligt pekat ut vägen har Katie Bussey gått. I medgång har hon låtit andra spelare skina - i motgång alltid rakryggat svarat på frågor och aldrig duckat för kritik. Kort och gott ett superproffs.

De avtryck som Katie Bussey lämnar kommer basketen i Luleå leva med länge och när jag tänker på att hon aldrig fick en officiell utmärkelse för sina insatser i basketligan dam blir jag nästan förbannad - men när det gäller svensk basket förvånar ingenting längre.

Som spelare är Katie Bussey ett unikum och då menar jag inte att hon sitter på massor gudabenådad talang. Nej, det intressanta är hur den amerikanska guarden kunnat vara så framgångsrik - trots att hon alldeles tydligt inte begåvats med alla verktyg.

Jag menar: Bollbehandlingen är okej, inte mer. Passningsspelet funkar. Försvarsspelet ett i mängden. Tre fundament som borde vara helt avgörande om du ska kunna vara framgångsrik som bakplansspelare.
Men inte hos Katie Bussey. Hon har hittat andra vägar.
Skyttet har alltid hållit toppklass, det vet vi. Men det som gjort Katie Bussey speciell är hennes mentala styrka och tuffhet.
Förmågan att vinna matcher. Att dra i de stora skotten - match efter match, år ut och år in - när allt står på spel. Jag har då aldrig varit med om något liknande.

Katie Bussey är en vinnare och jag utgår från att hennes matchlinne kommer hänga i Luleå energi arenas tak någon gång i framtiden.
//Lindvall

Stjärnan kan stanna i Södertälje

Toni Bizaca är en av svensk baskets bästa importspelare genom tiderna.

Kroaten har lett Södertälje Kings till fyra SM-guld och varit lagets stora stjärna hela tiden. En stundtals ostoppbar kraft som alltid hittar nya sätt att få bolluslingen i korgen.

Av vad jag förstått har han en nära relation med tränaren Vedran Bosnic. Och när det stod klart att den svenske förbundskaptenen skulle lämna Södertälje drog jag slutsatsen att samma sak skulle hända med Bizaca.

Men det är inte alls säkert. Jag fick tag i poängmaskinen under kvällen och han berättade att det fanns intresse från bra europeiska klubbar.

Fast Södertälje är fortfarande ett alternativ.

"Jag vet fortfarande inte. Jag har ett par bra erbjudanden i Europa men jag kanske stannar i Sverige ändå. Jag måste se till vad som är bäst för min familj", säger Toni Bizaca.

Är Södertälje ditt enda alternativ i Sverige?
"Just nu är det mitt enda alternativ. Jag har inte fått några andra erbjudanden".

Från vilka länder har klubbar visat intresse?
"Jag kan inte säga mycket om de andra erbjudandena. Bara att en av dem gick till andra rundan i Fiba Europe Cup och den andra är ett topplag i sin liga".

34-åringen snittade 17 poäng och fem returer per match för Södertälje Kings under den gångna säsongen. Han har gjort fem raka säsonger i klubben.

//Wiik

Yoga ska lyfta Hampton till nästa nivå

Efter några veckors uppehåll är det dags att fortsätta NSD:s basketbloggs intervjuserie med utlandssvenskar.

Ingen vet hur länge den ska pågå. Inte ens jag.

Men jag vet däremot vem som är näste intervjuobjekt. Sent under onsdagkvällen ringde jag till forwarden Pierre Hampton, 26.

För några veckor sedan vann han och Leicester Riders brittiska BBL. För Hampton, som dragits med fotskador under ett helt år, blev det en "redemption season" när han dessutom blev utsedd till finals MVP inför 14.500 åskådare i The O2 i London.

Han snittade 11 poäng och sex returer på 22 minuter per match i Leicester Riders.

Här hittar ni de tidigare delarna av intervjuserien:

WILLIAM MAGARITY: DEN BORTGLÖMDA TALANGEN SOM SIKTAR PÅ NBA.

JONATHAN SKJÖLDEBRANDS UPPVÄXT I EN VEGETARISK BERGSBY.

KALIS LOYD - EN AV SVERIGES MEST OSKRIVNA STJÄRNOR.

SIMON BIRGANDER - TALANGEN SOM FÅTT SITT GENOMBROTT I SPANIEN.

ELIJAH CLARANCE: "JAG KAN BLI EN NBA ALL-STAR".

ELIAS DESPORT: "LATE BLOOMER ÄR DEN BÄSTA DEFINITIONEN AV MITT LIV".

Du fick en fin avslutning på säsongen måste man säga.
"Ja, vi blev champions och jag fick finals MVP. Det kunde inte gått bättre om man säger så (skratt). Det var grymt. En ny upplevelse att äntligen få vinna en liga men också att spela i en sån arena. Det var sjukt. Men sen var det också massa andra grejer som hände runtomkring. Damfinalen var innan, det spelades celebrity game och det var grymt uppstyrt", säger Pierre Hampton.

Hur var säsongen i stort för dig?
"Det var bra. Vi vann grundserien ganska snabbt och hade fyra matcher kvar som inte betydde mycket. Vi, inte sket i det, men vilade ganska många spelare då. Det tog en stund innan vi fick ihop det. Vi började få ihop det i december och det är väl ungefär den tiden då alla lag med nya spelare börjar få ihop det".

För dig själv då? Du har haft mycket problem med foten.
"Ja, det var knackigt i början. Jag har varit borta ett helt år, hade ingen försäsong och blev friskförklarad 25 juli. Jag åkte den 29. Innan det hade jag inte fått springa eller någonting. Men det var skönt för jag hade ingen press, de visste om läget och så där. Sen är det klart att man har press på sig själv att komma tillbaka ändå".

Men du lyckades formtoppa rätt bra ändå.
"Ja, fast samtidigt är jag sån som alltid tycker att det kan vara bättre. Jag tycker inte att jag är där jag ska vara än. Det är den tiden jag får ta nu till sommaren".

Du är uttagen till läger med landslaget. Hur känns det?
"Jag har faktiskt tackat nej. På grund av att jag gått med så mycket skador under hela säsongen och har fortfarande problem med ryggen. Ryggen har varit en jättestor issue under hela säsongen faktiskt. Eftersom jag inte varit på elitnivå på ett helt år och haft den där jäkla stöveln på foten i tre månaders tid. Jag har blivit lite sne. Men jag pratade med Vedran (Bosnic, förbundskapten) och förklarade att jag behövde ta den här tiden att vila kroppen. Han förstod det".

Han fortsätter:

"Sen hade det varit jävligt kul att få vara med på den här resan med VM-kval och det är alltid roligt att träffa grabbarna".

Hur ser dina sommarplaner ut i övrigt då?
"Först nu så har jag varit borta från träning överhuvudtaget i tre och en halv vecka. Jag har precis börjat gymma, kört lite yoga och pilates. Jag har testat yoga flera gånger och det är något nytt (skratt). Men det känns mycket bättre och det är något jag ska fortsätta med".

Yoga är svårare än vad man tror. Eller vad tycker du?
"Ja, det är det verkligen (skratt). Jag trodde att det skulle vara mycket meditation och sådana grejer men... Det var det inte. Det var skitkul faktiskt och det känns bättre. Sen har jag en sjukgymnast här i Örebro som jag kan gå till och få lite behandling och akupunktur och sådant".

Har det blivit någon solhälsning?
"Hela den här grejen med krigarposition och allt vad det heter. Många inom basket håller på med det här. Det är mycket hållning och sådant som jag tror är bra för basketen. Sen gillar jag att köra lite boxning och andra grejer så att man inte gör samma träning hela tiden".

Några fler sommarplaner?
"Kanske. Vi får se om han hör av sig. Men det är några D-League- och eventuellt NBA-killar som ska ha en workout i Europa. Jag hoppas att man kan åka ned på det. Det är en polare som jag spelat med som håller i det. Han har gått mer åt coachhållet nu så han skulle höra av sig om det blir av. Det vore skitgrymt".

Han fortsätter:

"Jag kanske drar till Stockholm någon vända och tränar med Yasin (Merzoug, fystränare). Han är jävligt bra på det han gör och jag gillar de grejerna som jag sett av honom. Jag har spelat mot honom när jag var en young buck och vi känner varandra sedan tidigare. Han gör mycket grejer som de gör i NBA och Europa nu så det ser riktigt intressant ut. Mer basketrelaterade grejer som känns bättre för mig i alla fall".

Var kommer du spela till hösten då?
"Jag är inte så superkinkig alltså. Så länge det är ett steg framåt. Jag pratade med min agent om eventuellt Belgien, Tyskland och Frankrike. Vi ska prata lite mer nu i slutet av månaden också. Det har varit en del agenter som hört av sig och velat hjälpa mig men jag gillar att vara lojal så jag rockar med honom. Vi får se - jag är inte superstressad just nu".

Känns Sverige uteslutet?
"Ja, det tror jag nog. Jag är sugen på att testa lite annat, komma ut och testa nya nivåer. Annat land, annan coach, filosofi och hela den grejen också. Men som sagt: Man vet aldrig vad som händer och vad man åker på. Man vet aldrig om man åker på någon skit som förra året".

Finals MVP i BBL måste väl ha gett lite ringar på vattnet, tänker jag.
"Jag hoppas det. Men jag fick players MVP också och det var jävligt najs. Det kändes som att det betydde lite mer när spelarna i laget fick rösta fram vem som varit den viktigaste spelaren. De har varit med hela resan, träningar dag ut och dag in, matcher och vet att man är skadad ibland. Det betydde nog mer för mig".

Till sist. Har du någon dold talang?
"Jag är jävligt bra i köket. Det är en liten hobby att laga mat. Det är någonting som inte alla vet. Jag gillar lite olika grejer och just nu är jag inne i hela den här healthy-showen. Är det barbeque så kör jag bönburgare liksom. Jag gillar att kolla på olika recept, sno recept från TV och testa det".

Har du några andra intressen?
"Jag skulle vlija ta jaktlicens! (Skratt) Det kanske är intressant. Vi ska ut och skjuta lerduvor om några veckor".

Har du skjutit förut?
"Några gånger. Som teambuilding i år sköt vi lerduvor och det var sjukt kul. Jag var tydligen en natural och det var kul att höra. Man har spelat mycket Call of Duty. Många timmar framför TV-spelet (skratt)".

//Wiik

Max Wiik och Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru, mina fem söner och en vovve som heter Syrran.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se


Fakta om Max 
Född: 1991
Bor: Luleå 
Yrke: Projektledare och frilansjournalist 
Gillar: Mjölk, arraksbollar och mina sjuka katter
Kontakt: maxwiik@hotmail.com 

  • Twitter

BLOGGAR

2017-04-26 K-märkt

IV