Gunnar Westrin

Fiskebloggen

Inte bara fiske

Råneå Fiske är inte bara att fiska.

En mycket god vän till mig, före detta rektor och politiker, sade en gång att ”allt är politik”. Förvisso är det så, håller med till fullo. Men för mig finns även en annan sanning och det är att allt är fiske. Det kanske inte låter så där relevant, men det finns en del sanning i påståendet. Det finns en infallsvinkel i mitt menande som jag tror att håller med mig om.

   Under min tid som lärare i Råneå på mellanstadiet lyckades jag få till ett skapligt fiskeintresse. Det gick till och med så långt att jag införskaffade ett flugbindarbord med några städ och annat material, som jag hade i klassrummet. Dit fick eleverna gå när de var klara med jobben. Jag minns särskilt en episod som har etsat sig fast i minnet.

   Det kändes alltid lite tråkigt när en klass sex skulle ta examen. Det betydde att de till hösten skulle börja på högstadiet och att jag skulle få en ny fyra. En av killarna i sexan berättade att han hade fått en flugfiskeutrustning av sin pappa och att de till sommaren skulle åka till Kaitumälven och fiska.

   Sommaren gick och så småningom mötte jag min nya klass på skolgården inför höstterminen. Då såg jag killen som hade fått åka med pappa och fiska till fjälls. Jag sprang ikapp honom och han berättade följande;

   -Vi hade en fantastisk resa och vi fick så stora harrar, många över kilot, på flugor du hade lärt mig binda, sa han exalterat.

   -Var det allt? undrade jag nyfiket. Tre sekunders betänketid, sen kom svaret.

   -Den bästa fiskeupplevelsen var när pappa och jag såg sju bländvita sångsvanar som sakta flög ut över Kaitumsjön. Det är sådana svar som gör att man ser ljust på morgondagen.

Bilden; Nu väntas snart de återkommande svanarna.  gunnar@westrin.se 

Bok och Bild 2017

Råneå Bok & Bild 2017

Tema: Världen berättar!

Världen börjar precis där vi står. Bok & Bild 2017 ger plats åt berättelser i bild och ord från det fjärran och det nära. Låt världen berätta i Bok & Bilds tolfte upplaga som går av stapeln den 20 till 22 oktober, Kulturens hus i Luleå.

För min egen del avhåller jag min föreläsning ”Mitt liv som flugfiskare”, lördagen den 21 oktober klockan 16.00-17.00, detta i Lilla salen…Föreläsningen är en tidsresa från hemmaskogarnas Jämtland till Lappland i norr, en resa som tarvade resor runt klotet, för att till slut hamna i Råneå vid Råneälvens strand. I den djupare bemärkelsen handlar det inte bara om flugfiske utan om livet i sig självt.

Gunnar Westrin gunnar@westrin.se     

Pistolmannen

En revolver för trygghet.

Det kanske verkar en aning dumdristigt att skriva något om pistoler i den här hemska skjutjärnstiden. Men jag skulle vilja berätta lite om hur det var i Alaska mellan åren 1976 till och med 1981, då jag gästade delstaten under tre tillfällen, med sammanlagt 22 veckor.

På den tiden flög vi oftast från Amsterdam och norrut efter norska kusten, över den geografiska Nordpolen och in över de norra delarna av Alaska, innan vi landade i staden Anchorage. Efter landningen blev vi tillsagada att gå ner till centrum och köpa oss någon form av skjutjärn, vilket skulle vara ett skydd mot alltför nyfikna och möjligtvis aggressiva björnar.

Vi hittade en kiosk där de sålde allt från ärtbössor till kulsprutor. En Colt 45 Magnum införskaffades och några lådor med ammunition. Inga konstigheter alls. Turligt nog behövde vi aldrig använda den.

Den andra resan företogs under sommaren 1980, varför vi genast uppsökte samma kiosk igen. Inga problem, en ny Colt köptes och några lådor med ammunition. Även den gången behövde vi aldrig skjuta, trots att björnar var inne bland tälten och rotade. Däremot var det dramatiskt när vi anlände till hotellet efter flygresan. På natten hade en eskimåtjej skjutit ihjäl en kille i rummet bredvid vårt.

Samma afton begav vi oss ut i staden för att insupa lite lokala traditioner. När vi passerade det då traditionella vattenhålet Scandinavian Bar, ramlade två totalt överberusade killar ut på gatan. Den ene bar en Colt i bältet och den andre en enorm kniv. När de kikade illavarslande på oss, stelnade blodet.

När vi anlände till Alaska den tredje gången, det vill säga sommaren 1981, hade något hänt. Vi stegade som vanligt ner till kiosken i Anchorage Down Town för inköp av en ny Colt 45. Men då blev det stopp på direkten. Killen i kiosken lade fram ett papper, en ansökan om licens för skjutvapnet. Jag skrev ner alla nödvändigheterna och gav papperet till killen. Döm om min förvåning när han lade fram pistolen på disken och två lådor med skott. Då sade killen i gluggen;

-Vi har försökt staga upp skjutjärnsproblematiken i den här stan. Det är för mycket mord, där av licensansökan. Om du inte får licensen godkänd står det längst ner på papperet att då ska du komma hit med pistolen. Ridå!!! Den sommaren var vi tvungna att skjuta mot en björn som var aggressiv. Men det är en helt annan historia.                                               gunnar@westrin.se

Månadens fluga

Höstens vassaste fluga.

Juni månads fluga här i NSD var den oförliknelige myrimitationen SL-Stekel. En gång i tiden kreerad av min forne fjällfiskekompis Sveneric Loodh från Hassela i Hälsingland. Tyvärr finns han inte med oss längre, men finns alltid med på mina fjällturer. Efter ett mer eller mindre misslyckat höstfiske efter harr, satte vi oss ner vid flugbindarbordet för en fortsättning. Nu gällde det att få till något som skulle kunna fungera om hösten.

Höstfisket kan vara helt annorlunda mot sommarfisket, med spetsiga vindar och kallare vatten. Vi vet att allehanda myrimitationer kan vara godis, framför allt för harren, men även öringen kan attraheras. Jag har till och med haft fantastiska rödingfisken på en myrimitation.

Motiveringen kan vara som följer; Under en av mina många fiskafängen efter jokkarna i Tornedalen, blev det höst även den gången. Den första stormen hade bedarrat och vattnet i jokken var relativt högt. Det var då jag märkte att harrarna vakade ganska ordentligt, även om där inte fanns några flygande insekter. Efter en kortare studie visade det sig att massor av myror hade blåst ut på vattnet och drunknat. Halvt flytande, halvt sjunkande var de attraktiva för harrarna. Det var under de premisserna Sveneric och jag band upp en SL-Stekel med kopparskalle. Helt enkelt en myrimitation med förtyngning, den gången med en kopparskalle.

Man kan till och med binda in lite koppartråd på kroken innan kroppen binds in. Sedan dess är den här flugan min absoluta favorit om höstarna, framför allt gällande harrfisket.

Fisketekniken är lite annorlunda mot sommarvarianten av SL-Stekel, eftersom fridriften är viktig. Man bör alltså inte ta hem den som en streamer. Den ska med rätta flyta med strömmen som en död myra, även om flugan hamnar några centimeter under vattenytan.

SL-stekel med kopparskalle.

Upphovsmän; Sveneric Loodh/Gunnar Westrin.

Imitation;      Myra eller annan stekel. 

Krok;            Krok i storlekarna 12-18.

Bindtråd;      Svaret bindsilke.

Kropp;          Börja med att trä på kopparskallen. Kroppen består alltid av tre delar för en insekt, bakkroppen, mellankroppen och framkroppen (huvudet). Hela kroppen skall bindas in med svart material, exempelvis Fly-Rite #2 Black. Det går naturligtvis bra att även dubba kroppen eller helt enkelt använda sig av svart tråd. Vill man förtynga mer kan man binda in lite koppartråd innan kroppen binds in.                  

Hackel;         Midjehacklet kan vara brunt, svart eller rött.  

Huvud;          Lämpligt stor kopparskalle.   

Tidsresan

Råneå Nostalgitrippen..

Häromsistens åkte jag söderut, stannade i Sorsele och hade en föreläsning, innan jag morgonen efter styrde kosan mot Republiken Jämtland. Vi jämtlänningar har tydligen en faslig förmåga att längta hemåt ibland, trots att Råneå och Norrbotten är toppen. Jag passerade Strömsund och fick naturligtvis emotionell ståpäls. Gamla gymnasiet står kvar, likaså elevhemmet där jag bodde under gymnasieåren. En inte fullt så bekväm känsla som infann sig var att jag kände mig lite som en främling i eget land.

Resan för målet den här gången var den vackra byn Ottsjön utanför Föllinge, där min mångårige vän Thord Stattin med familj bor, mannen som på sextiotalet gav mig fjällfiskepulsen, då boende i byn Valsjöbyn mot den norska gränsen. Under många år framåt lade vi under oss ett stort fjällområde, som på den tiden kallades Hotagsfjällen. Han blev naturligtvis något av en återkommande person i många av mina böcker. Mitt senaste alster, mina memoarer kallad ”Älven kallar” är naturligtvis dedikerad till honom.

Minnesbanken tycktes svälla under de här dagarna och nätterna. Självklart mindes vi alla våra fjälltjärnsvandringar, eller ”tjennsvängar” som dialekten påkallar. Men som vanligt var det intressant att vi mindes olika när det gällde de mindre detaljerna. En sommar blev vi förföljda av synnerligen små fotspår, något som fortfarande förbryllar. Den historien finns också att höra på Creepypodden.

Det finns några viktiga hörnpelare i mitt livslånga sportfiske. Vildmark och tystnad, kampen om de kvarvarande fria älvarna, men framför allt kamratskapet är viktiga komponenter.  

Bild/// Thord Stattin och jag hade en hel del att prata om, minnas och skratta.

gunnar@westrin.se   

Hasse och jag

Råneå Hasse och jag.

I början på februari 1994 ringde Hasse Alfredsson till mig i Råneå, då som varande chef för Skansen. Han hade planerat en heldag med författarföreläsningar för allmänheten på Skansen, det vill säga föreläsare som skulle berätta om författare som hade gjort påverkan på deras egna författarskap. Jag blev naturligtvis smickrad och bestämde mig genast för att avhålla mitt föredrag om Hans Lidman, vår meste fiskeboksförfattare.

Fredagen den 4 mars 1994 stegade jag in på Skansen och möttes av Hans. För mig var han en legend varför jag kände mig en aning nervös. Han mötte mig som den chef han var, strikt men inte byråkratiskt återhållsam, med naturligtvis ett och annat passande skämt.

När jag stegade upp på podiet satt Hans på den främre raden. Nervositeten gjorde sig påmind, men släppte när orden började komma. Till saken hörde att den mysiga hörsalen var smockad med folk och att stämningen var så där gemytligt avslappnad. Efteråt kom chefen upp till mig och tackade för en intressant föreläsning, vilket naturligtvis kändes långt in i hjärteroten.

-Mycket av det du har berättat idag hade jag faktiskt ingen aaaaaaaning om, sa Alfredsson och rev ner stående applåder.

gunnar@westrin.se      

Gunnar Westrin bloggar om svenskt och internationellt sportfiske, ekologi och biologi. Fakta om Gunnar Född: 1946 Bor: Råneå Yrke: Lärare och författare Gillar: Flugfiske Familj: Gift, ett barn Kontakt: gunnar@westrin.se

BLOGGAR