Jimmy Stålnacke

Hockeysnack

Raka besked

SHL  

I tisdags skrev jag:

"Till sist; Melart, Schira, Hillding, Lagacé, Mastomäki, Mouillierat och Sweatt har utgående kontrakt. Jag tror inte att någon av dessa blir kvar i Luleå Hockey, även om jag gärna hade sett nya avtal med Melart och Schira. Där kan det väl bli aktuellt om det blir andra förändringar på backsidan."

I fredags kom beskedet:

Melart, Schira, Hillding, Lagacé, Mouillierat och Sweatt lämnar Luleå Hockey medan det med Mastomäki ännu står en dörr öppen.

Raka rör. Det gillar jag. 

Det visar också på mod från Luleå Hockeys sida. Kort och gott: De vet vilken riktning de vill ta och de vet hur de vill bygga laget.

I det fanns det åtminstone inte plats för den här sextetten.

Några av dem kanske offrades för att klubben har det kontraktsläge som de har och för att de måste få in de unga spelarna i hetluften på ett bra sätt.

Till exempel: Med Mikkelson i truppen så kan man prioritera bort Melart, med Todd på kontrakt så går det att välja bort Schira, även om de nu kanske inte är jättelika i spelstilen.

Att göra det här draget var i mångt och mycket nödvändigt, även om det går - om man vill - att även förändra i en situation där spelare sitter på avtal.

Det är däremot krångligare, det krävs att två på nåt sätt vill dansa och det är en process som kan bli utdragen och som i en del fall aldrig går att ta i mål.

Om vi kollar på dessa som lämnar, vad behövs då komma in?

Typ nåt sånt här:

Ilari Melart - en tvåvägsback som är skickligare med puck men som ändå har tuffhet och en stabil defensiv.

Craig Schira - en offensivt lagd back med ett riktigt, riktigt bra skott.

Joakim Hillding - en riktigt vass center som kan leda en förstakedja.

Kael Mouillierat - antingen en Chris Abbott- eller Niklas Olausson-typ, allt beror på hur man löser andra öppna platser.

Jacob Lagacé - en karaktärsspelare som ändå kan producera en del poäng.

Bill Sweatt - en poängspelare som levererar och som kan leda en offensiv kedja och gå i bräschen poängmässigt.

Då har vi Christopher Mastomäki kvar. Jag tror som sagt inte att han och Luleå kommer att fortsätta samarbeta. Anledningen är enkel: "Masto" behöver få chansen i en större offensiv roll, i LHF lär han i såna fall även i fortsättningen göra sitt förtjänstfulla tvåvägsjobb i fjärdekedjan.

Om vi säger att han lämnar, då har Luleå plats att lyfta in en Chris Abbott-typ, en Niklas Olausson-typ och en spetscentertyp, förutsatt att Isac Lundeström kan gå på en kant en säsong till.

Vi säger att Luleå gör den typen av centerrockad, då kan klubben plocka in en karaktärsytter men ändå med en offensiv ådra och sen en superskicklig forward, om man nu nu inte går efter två av den sistnämda verktygslådan.

Det finns en del att fila på när det gäller kommande säsongs truppbygge och genom det här draget har Luleå Hockey gett sig själva möjligheten att skuva till det.

 

// Stålis

 

 

Formationsspekulationen

SHL Det har väl egentligen inte hänt särskilt mycket sen jag senast bloggade om Luleå Hockey.

Men lite har kommit ut i alla fall. 

Till exempel vill Ottawa skriva kontrakt med Christian Jaros redan den här sommaren och de ser honom gärna i AHL - om han inte tar plats i NHL - för att anpassa sig till den mindre rinken och det nordamerikanska spelet.

Eftersom backen är i den åldern han är och eftersom han har ett gällande kontrakt med Luleå Hockey så är det faktiskt norrbottningarna som har det sista ordet - om jag nu har fattat regelverket rätt - ifall det inte blir så att slovaken tar plats i världens bästa liga direkt.

Men det är ju som det är med det där.

Till exempel kom inte Dean Kukan hem till Luleå Hockey efter att han blev nedskickad i farmarligan. 

Att döma av Jaros inställning när han skrev på sitt nya avtal så ser han SHL som ett stekhett spår om det inte blir NHL, men å andra sidan: Vill Ottawa att han ska utvecklas i AHL är det inte så bara att säga "tack, men nej tack - vi hörs nästa säsong".

Fast kring det lär väl både klubben och spelaren i såna fall ha en dialog, men mitt utgångstips är ändå att publikfavoriten lirar i Nordamerika redan i höst.

Oavsett så är känslan att det lär komma ett sent Luleå Hockey-besked kring backens framtid. Exempelvis Lucas Wallmark återvände ju några omgångar in i förra SHL-säsongen.

Nog om det.

Niklas Olaussons framtid börjar däremot klarna. I går kunde sportredaktionen berätta att centern - enligt uppgifter - närmar sig en återkomst i Luleå Hockey.

Det kan dock vara en bit mellan nära och klar och det är inte alltid nära blir till klar, men mer och mer talar i alla fall för att 30-åringen tar en av platserna i kommande säsongs trupp.

Därför går det ju också att leka lite grann med formationerna.

Målvakter

Joel Lassinantti/Filip Gustavsson

Backpar

Christian Jaros/Ny - Ny

Brendan Mikkelson - Daine Todd

Oscar Engsund - Jan Sandström

Linus Nässén - Pontus Själin

Viktor Grahn

Kedjor

Petter Emanuelsson - Ny - Anton Hedman

Johan Harju - Niklas Olausson - Julius Junttila

Einar Emanuelsson - Ny - Isac Lundeström

Johan Forsberg - Andreas Falk - Karl Fabricius

Gustav Rydahl

Kommentar

Något sånt här lär vi landa i, plus/minus någon eller några spelare. Om alla med kontrakt blir kvar kommer det nog inte bli mer än 1-2 backvärvningar och 2-3 forwardsrekryteringar.

Så borde det åtminstone bli eftersom det inte går att ha hur bred trupp som helst.

Däremot tror jag väl att det blir något avtal ut och något nytt in - men det får kommenteras allt eftersom silly season-arbetet klarnar.

Men känslan är i alla fall att kommande säsong kan bli en mellanvinter och på sätt och vis en nystart, även om många kontrakt hänger med in i den.

Med nystart menar jag ny tränare, nya sportsliga chefer, ett annat spelsätt, en mer lokal förankring och att fler unga spelare som promenerat genom juniorleden får chansen på allvar.

Säsongen som kommer blir ett avstamp mot något som på sikt ska generera vinster och framskjutna slutspelsplaceringar.

Om det här faller väl ut återstår att se, om 2-3 år ungefär får vi svaret.

Då kanske Linus Omark och Linus Klasen finns i truppen. I såna fall innebär det att Luleå som förening har tagit sin strategi dit de vill.

Alltså: En svensk stomme med svensk spets som har en lokal prägel. Dit tror jag inte klubben når fullt ut redan till hösten.

För man ska komma ihåg att det nog inte är särskilt många svenska spetsspelare som har tänkt sig att återvända till SHL just nu.

Och gör de det så lär de kroppsfinta sig förbi kön med lag innan de slår sig ner i Norrbotten.

Summa summarum: Jag ser kommande vinter som början på något nytt. En viktig början ska tilläggas, för slarvas det nu blir det snabbt ännu fler relativt bortkastade säsonger.

 

// Stålis

 

 

Nyckelhelg väntar Boden

Kvalet till hockeyettan  

Först och främst: Det är ju så här att bara kvalgruppsvinnarna iär garanterad en plats i hockeyettan kommande säsong, sen beror det lite på vilka lag som halkar ur allsvenskan. Förbundet brukar därför räkna ut ett poängsnitt på alla tvåor och treor i kvalgrupperna och sen sorteras de in i ett led efter det.

Men det här är jag rätt övertygad om att norrgruppen inte kommer att behöva brya sig om.

Det brukar inte flyttas över något lag från de tre sydligaste serierna och kvalgrupperna utan här i norr brukar vi få klara oss själv, så att säga.

När nu inte något norrlag trillar ur allsvenskan och två norrlag – Sollefteå och Brunflo – kvalar för sin hockeyettanexistens så ska det mycket till om det inte blir två lag från den nordligaste kvalserien som spelar i hockeyettan till hösten.

Även kvaltrean skulle jag kunna tro kan erbjudas plats, om nu någon av de kvalificerade klubbarna drar sig ur på grund av ekonomi eller dylikt.

Men jag förhåller mig till att två lag - märk väl att det dock bara är ettan som är garanterad en plats - från den här kvalserien spelar i landets tredje högsta liga till hösten.

Därför blir också den här helgen otroligt viktig för Boden.

"Nobbes" gäng har ju kört på bra under den första halvan. Laget har vunnit fyra av fem matcher och har ännu inte förlorat under ordinarie tid. Den enda förlusten hittills kom i sudden mot Sollefteå hemma, efter att gästerna kvitterat med 17 sekunder kvar.

Efter fem av tio omgångar ligger Boden tvåa med tolv poäng, två efter ledande Sollefteå och tre före trean Brunflo.

Nu möter Boden båda dessa på bortais och två segrar här gör ju att de hänger av Brunflo i den där topp två-jakten samtidigt som de övertar serieledningen och kommandot i gruppen.

Två raka förluster däremot skulle innebära att de ger över initiativet och det där momentumet till Brunflo - och då kan den här fina starten snabbt vara historia.

Nyckelhelg väntar - för efter denna tror jag det blir nio raka Bodenpoäng på hemmais mot Njurunda, Ånge och Kiruna AIF, om inte nerver och såna saker spelar ett spratt i hockeyettanjakten.

Därför bör tre av sex pinnar på den här bortaturnén kunna räcka för en topp två-plats och en återkomst i hockeyettan.

 

// Stålis

 

 

 

 

 

Så ser Luleås lagbygge ut

SHL Jaha. Ute har snön vräkt ner under kvällen och det blir allt slaskigare för varje timme som går.

Det är rätt långt ifrån den där solen som ger den gnistrande snön som jag skrev om i mitt förra inlägg.

Men då är ju också både Luleå/MSSK och Luleå Hockey utslaget ur slutspelet.

Det var högst otippat att Fredrik Gladers gäng skulle få ta sommarlov redan efter semifinalspelet, det var mer väntat att Petter Lasu Nilssons lag skulle ha spelat klart innnan den där riktiga slutspelsfesten tog sin början.

För Luleå Hockeys del väntar nu en lång silly season - och med sju utgående kontrakt går det ju redan nu att börja bygga upp ett pussel inför kommande säsong.

Nu tror jag dock att något eller några avtal kommer att brytas - men om vi utgår från att samtliga blir kvar så skulle jag nog försöka formera truppen typ så här.

Målvakter

Joel Lassinantti/Filip Gustavsson

Kommentar: Är ett av ligans bästa målvaktspar och med Filip Gustavsson under utvecklingen kan det bli en rejäl kamp om förstaspaden till vintern.

Backpar

Christian Jaros - Ny

Brendan Mikkelson - Daine Todd

Oscar Engsund - Jan Sandström

Linus Nässén - Pontus Själin

Kommentar: Har många backar under kontrakt men här kommer vi nog ändå få se att någon med avtal försvinner. Hur gör Ottawa med Jaros? Är skicklige Todd det som Luleå verkligen behöver eller skulle de må bra av att få in mer skottkraft? Blir det en optimal situation för ungdomarna? Tipset är att det kommer två backförvärv (bör vara mellan back 1-3 i laget) och att någon med avtal lämnar.

Kedjor

Petter Emanuelsson - Ny - Ny

Johan Harju - Ny - Anton Hedman

Einar Emanuelsson - Isac Lundeström - Julius Junttila

Johan Forsberg - Andreas Falk - Karl Fabricius

Gustav Rydahl

Kommentar: Två ledande centrar måste in, skulle exempelvis Chris Abbott vara en av dessa får klubben tänka till ett varv till när de värvar yttrar - eftersom Abbott är betydligt mer hårt arbetande än skicklig. I övrigt måste Luleå få in offensiv spets och en ytter till det här lagbygget är definitivt i snålaste laget. Därför tror jag att vi även här kan få se något tack och hej, även om det är troligare på backsidan.

Slutkommentar

Jag är tveksam till om Luleå Hockey redan till kommande säsong kommer ha ett lag som kan utmana om guldet, utan ett sånt jobb får nog ses utifrån en treårsplan.

Däremot tror jag - om vi antar att Thomas "Bulan" Berglund blir tränare - att de mycket väl kan ta ett kliv upp i tabellen redan till vintern.

Stommen finns där och till "Bulans" spel kommer den att passa bra.

Riktigt bra till och med.

Sen gäller det att träffa tokrätt på spetsen samtidigt som det adderas till nån spelare med en jävla attityd som kan leda ett lag.

Till sist; Melart, Schira, Hillding, Lagacé, Mastomäki, Mouillierat och Sweatt har utgående kontrakt. Jag tror inte att någon av dessa blir kvar i Luleå Hockey, även om jag gärna hade sett nya avtal med Melart och Schira. Där kan det väl bli aktuellt om det blir andra förändringar på backsidan.

 

// Stålis

 

 

En magisk tid

SHL/SDHL/hockeyettan 4-2-seger i omgång 22 i slutet av november - och ute är det mörkt, kyligt och snöblandat regn i luften.

Det är i mångt och mycket så en hockeysäsong ser ut.

Det är serielunk, det är kallt, mörkt, regnigt, snöigt eller blåsigt. Så rullar det på, månad efter månad - och just där och då tycker man att det är fantastiskt.

Sen stiger solen upp över trädtopparna. Snön gnistrar och vid lunchtid är den kyliga morgonluften utbytt mot takdropp.

Några timmar senare väntar ännu en sån där "måste vinna"-match med något norrbottniskt lag i hetluften.

Det är en häftig tid som vi är inne i - och som hockeyälskare är det bara att vraka och välja mellan de stekheta tillställningarna.

Är det inte Luleå Hockeys damer som är på guldjakt så är det herrarna som jagar slutspel.

Annars finns ju också Piteå och Asplövens playoff-kamp mot det allsvenska kvalet eller Kiruna AIF och Boden Hockeys kval mot hockeyettan.

Kanske sker uppladdningen i en snösoffa med en öppen eld, med pimpelfiske, i stugan i Tornedalen, i nån skidbacke, på skotern eller på isvägen från hamn till hamn.

I vilket fall som helst rekommenderar jag er att stanna upp, andas och reflektera över vilket fantastiskt idrottslän Norrbotten är.

Dessutom: När slutspelsfesterna är igång finns det inget annat län som kan konkurrera med det norrbottniska vårklimatet.

Bara det borde locka idrottsutövare till våra länsklubbar.

Då har jag inte ens nämnt publiken och intresset som finns.

***

Nog om det. Ni är väl sugna på att få ett lite slutspels- och kvalfacit?

Här kommer det:

* Luleå Hockeys damer slår ut HV71 i två raka - men jämna - matcher. Jag återkommer efter det.

* Luleå Hockeys herrar vinner en av de här två avslutande grundseriematcherna. Det räcker till slutspel.

* Piteå och Asplöven slår ut Väsby respektive Mariestad med 2-1 i matcher. Sen väntar playoff 3.

* AIF och Bodens kval bollar jag upp när det dragit igång på allvar.

Fyra vinnande norrbottniska lag alltså. Det kanske är ett för positivt tips - men det går alltid att skylla på vårsolen.

Jag kan väl också gardera mig med att det blir Asplöven som får det tuffast.

Matchen i Ica Arena på torsdag lär avgöra den matchserien.

 

// Stålis

 

Jimmy Stålnacke bloggar om hockey i allmänhet och lokala lag i synnerhet.


Fakta om Jimmy 
Född:1981 
Bor: Luleå 
Yrke: Journalist, men verkar få leva med titeln "bloggare". 
Barndomsidol: Steve Larmer
Kontakt: jimmy.stalnacke@nsd.se 


Följ Hockeysnack via RSS: http://www.nsd.se/hockeysnack/rss

  • Twitter

BLOGGAR