Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Glad påsk!


Ledarbloggen tar påsklov till 22 april. FOTO: TT

 

Nu tar ledarbloggen ledigt över påskhelgen och en vecka framåt.

NSD:s ledarsida vilar dock inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierar och kommer att fylla sidan 2 med aktuella ledarkommentarer. Dessutom skriver NSD:s krönikörer som vanligt.

Själv är jag tillbaka i tjänst helgen 22-23 april för att bevaka Socialdemokraternas distriktskongress i Norrbotten, som gästas av bland andra socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Glad påsk!

Wadensjö vikarierar


Måns Wadensjö sommarvikarierar som NSD:s ledarskribent.

 

Ledarbloggen tar semester 10 juli-7 augusti. Men NSD:s ledarsida tystnar inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierar och skriver ledare.

Wadensjö, som fyller 29 år i höst, har skrivit tre böcker: ”Förlossningen” (Modernista 2009), ”ABC-staden” (Bonniers 2011) samt ”Människor i Solna” (Bonniers 2016).

2013-2014 deltog han i Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga opinionsbildare. Då gjorde Måns Wadensjö även sin utbildningspraktik på NSD:s ledarredaktion i Luleå.

Han medverkar regelbundet som krönikör i tidningen och har tidigare vikarierat som NSD:s ledarskribent somrarna 2015 och 2016.

Löfven gillar Norrbotten 


På Noliamässan 2014 morsade Stefan Löfven på Karin Åström, Överkalix, och Yvonne Stålnacke, Luleå. FOTO: Göran Ström

 

Stefan Löfven besöker ofta och gärna Norrbotten. De senaste åren har han gästat länet vid flera tillfällen.

21 januari 2013: Pajala och Kaunisvaara.

25 maj 2014: Teknikcollege vid Luleå gymnasieby  och konferens med IVA.

8 augusti 2014: Noliamässan i Piteå.

7 december 2015: Luleå Science park och Vetenskapens Hus.

18-19 augusti 2016: Kallax, Älvsbyn och Svensbyn.

Under fredagen återvänder han till Norrbotten för att besöka inlandskommunerna Arvidsjaur och Arjeplog.

De många resorna i norr säger en del om S-ledaren och statsministern. Han har ett engagemang för hela Sverige.

Löfvens Sverigeresa är inget simpelt PR-jippo. Uppväxten i Örnsköldsvik har lärt honom att det finns liv och viktigt näringsliv även utanför storstadsregionerna.

ledarsidan i dagens NSD skriver jag om hur dessa insikter även gör tydliga avtryck i regeringspolitiken.  

C bäddar för godtycke


Annie Lööfs förslag går stick i stäv med den svenska förhandlingsmodellen. FOTO: TT

 

I sitt Almedalstal gick Annie Lööf (C) till angrepp på arbetsrätten. I ett första steg ska alla företag med upp till 50 anställda undantas från turordningsreglerna i LAS, lagen om anställningsskydd.

Det låter kanske inte så farligt. Men det berör direkt ungefär en miljon löntagare på svensk arbetsmarknad. Mer än fyra av 10 privatanställda arbetar idag med företag med mindre än 50 anställda.

Inte bara röda LO, utan även partipolitiskt obundna TCO och Saco reagerar helt följdriktigt mycket starkt mot förslaget.

TCO-basen Eva Nordmark beskriver det som ”oseriöst”. I en debattartikel i Dagens Nyheter sågar hon och Sacos ordförande Göran Arrius C-förslaget.

”Utan turordningsregler urholkas kravet på saklig grund för uppsägning”, menar Nordmark och Arrius.

I ett blogginlägg pekar även Samuel Engblom, TCO:s samhällspolitiska chef, på att förändringar i turordningsreglerna äventyrar omställningsavtalen, som finns för anställda som förlorat jobbet och är en modell som hyllats av politiker både till höger och vänster.

”Sanningen är att omställningsavtalen bygger på anställningsskyddet”, konstaterar Engblom.

I en artikel i tidningen Arbetet varnar dessutom Thomas Lundmark, IF Metall, för att C-förslaget bäddar för godtyckliga uppsägningar. Han påminner om hur det såg ut i Sverige för LAS.

”Fram till för 43 år sedan fanns en fri uppsägningsrätt för arbetsgivaren. Denne kunde fritt säga upp vilken anställd som helst. Denna godtycklighet vid uppsägningar fick en naturlig konsekvens, nämligen att de anställda vågade inte kritisera, kommentera eller ifrågasätta sin arbetsgivare med risk för att då förlora sitt jobb”, skriver Lundmark. 

Helt riktigt framhåller Lundmark även att LAS är en dispositiv lag. Arbetsgivarna och facket kan komma överens om att göra undantag för nyckelpersoner från turordningsregeln ”sist in – först ut”. 

Med andra ord, LAS rymmer ett stort mått av flexibilitet. Men den bygger på att det finns dialog och förhandlingar mellan fack och arbetsgivare om förändringarna, inte på ensidiga diktat från den ena eller andra parten.

Därför går C-förslaget stick i stäv med den svenska förhandlingsmodellen.

Möjligheterna för facket att förhandla fram anständiga pensions- och avgångslösningar för dem som är föremål för uppsägningar skulle försämras radikalt. Istället kommer det att ske en kraftig maktförskjutning till arbetsgivarsidan.

”Kålle” besöker Piteå


LO:s Karl-Petter Thorwaldsson väljer Norrbotten före Almedalen under tisdagen. FOTO: TT

 

Under tisdagen får Piteå fint fackligt besök. LO:s ordförande Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson besöker kommunen som en del i kampanjen ”Facket på sommarjobbet”. 

Dels ska han träffa sommarjobbande ungdomar för att tala om deras rättigheter i arbetslivet. Dels ska han delta i ett samtal med fackligt-politiskt aktiva på Sossestugan i Piteå.

”Facket på sommarjobbet” är en fin gammal LO-tradition. Varje år åker fackligt aktiva ut för att informera feriearbetande ungdomar om lagar och avtal. (Jag skrev om LO-kampanjen på ledarplats i NSD 3 juli.)

Tyvärr har behovet av kampanjen inte minskat. De flesta arbetsgivare sköter sig i och för sig bra. Men det finns även skräckexempel. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är exempel på svårigheter som kan drabba sommarjobbarna.

LO:s hemsida ger LO:s ungdomssekreterare Josefin Johansson några bra tips och goda råd till alla ungdomar som är nya i arbetslivet.

Träffa en politiker i sommar!


De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Norrbotten kommer att finnas på plats under marknader, mässor och andra evenemang i sommar. FOTO: Jonas Andersson

 

De norrbottniska politikerna kommer inte att ligga i hängmattan hela sommaren. Många av dem kommer att befinna sig på marknader, mässor och andra sommaraktiviteter i länet.

Det erbjuds många tillfällen för väljarna att möta de valda och ge dem inspel till deras uppdrag i riksdag, kommuner och regionfullmäktige.

6-9/7  Hamnkalaset i Luleå: Anders Öberg och Fredrik Lundh Sammeli

7-9/7  Pajala marknad: Emilia Töyrä, Anders Öberg samt ev Ida Karkiainen.

7/7  A-smällen i Arvidsjaur: Stefan Löfven och Fredrik Lundh Sammeli

14-16/7  Marknadsdagarna i Överkalix: Emilia Töyrä (fredag) och Ida Karkiainen (lördag)

17-23/7  Sommarfesten, Kalix: Linus Sköld, Ida Karkiainen och Fredrik Lundh Sammeli deltar lördag

21-23/7  Bodens sommarmarknad: Linus Sköld (fredag)

5/8  Rosviksdagen: Emilia Töyrä

11-12/8 Jukkasjärvi marknad: Emilia Töyrä

19/8  Sensommarfesten, Nikkala: Ida Karkiainen och Emilia Töyrä

25-27/8  Borderpride i Haparanda; Fredrik Lundh Sammeli (lördag)

25-27/8  Skördefesten i Boden: Anders Öberg, Maria Stenberg samt ev Fredrik Lundh Sammeli.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Fick utmärkelsen "Stor grabb" i Munksund/Skuthamn SK 2006.


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

BLOGGAR

2017-04-26 K-märkt

IV