Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Glad påsk!


Ledarbloggen tar påsklov till 22 april. FOTO: TT

 

Nu tar ledarbloggen ledigt över påskhelgen och en vecka framåt.

NSD:s ledarsida vilar dock inte. Författaren och frilansskribenten Måns Wadensjö vikarierar och kommer att fylla sidan 2 med aktuella ledarkommentarer. Dessutom skriver NSD:s krönikörer som vanligt.

Själv är jag tillbaka i tjänst helgen 22-23 april för att bevaka Socialdemokraternas distriktskongress i Norrbotten, som gästas av bland andra socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Glad påsk!

Unga skribenter tar plats

 

2013 inledde NSD:s ledarredaktion ett samarbete med Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga ledarskribenter. Det har bland annat inneburit att jag tagit emot ett antal praktikanter till Luleå, vilket varit trevligt för både mig och NSD:s läsare.

Måns Wadensjö praktiserade våren 2014, Zina Al-Dewany gjorde samma sak 2015 och under 2016 var det Alicia Dickners tur att få uppleva NSD och Norrbotten.

I år är det Ida Harju Håkansson (bilden) som gör sin praktik på centralredaktionen i Luleå. Hon är 21 år, bor i Uppsala och arbetar till vardags på en kommunikationsbyrå i Stockholm.

Jag hälsar henne varmt välkommen till NSD:s spalter! Jag är övertygad om att Ida Harju Håkansson kommer att bli en ny spännande bekantskap för Norrländskans trogna läsekrets.

I sin första text på NSD:s ledarsida kommenterar hon avslöjandet att SSAB:s amerikanska division sponsrat Donald Trumps presidentinstallation.

”SSAB:s fina ord om hållbarhet och mångfald faller plötsligt platt” , konstaterar hon bland annat.

Han ska leda S i norr


Fredrik Lundh Sammeli fick förnyat förtroende att leda S-distriktet i Norrbotten.

 

Under helgens distriktskongress i Luleå har Socialdemokraterna i Norrbotten även valt ny distriktsstyrelse.

Följande fick distriktskongressens förtroende som ordinarie ledamöter: Fredrik Lundh Sammeli, Luleå (ordförande), Krister Johansson, Luleå (facklig ledare), Linus Sköld, Älvsbyn (studieorganisatör), Lotta Åman, Arvidsjaur, Niklas Nordström, Luleå, Beatrice Öman, Boden, Johannes Sundelin, Gällivare, Viktoria Danell, Kalix, Andreas Fors, Kiruna, Helena Stenberg, Piteå, Robert Bernhardsson, Jokkmokk, Marlene Haara, Haparanda, Niclas Hökfors, Överkalix, Ann-Sofie Isaksson, Pajala, samt Mats Abrahamsson, Arjeplog.

Till ersättare i distriktsstyrelsen valdes Carina Strömbäck, Kalix, Anders Lundqvist, Piteå, Ann-Christine Ollinen, Haparanda, Johan Lund, Boden, samt Camilla Mattila, Övertorneå.

100 år med S i Norrbotten


De många medlemmarna är och förblir socialdemokratins största tillgång.

 

Det har gått 100 år sedan partisplittringen 1917 och en bullrig vänsteropposition bröt sig ur det socialdemokratiska partiet. I bakgrunden fanns frågorna om både taktik och politik: Skulle arbetarrörelsen gå den parlamentariska vägen eller välja revolutionära och utomparlamentariska metoder?

Särskilt hård var striden mellan reformister och revolutionärer i Norrbotten, vilket också uppmärksammats under helgens S-distriktskongress i Luleå. I tal och panelsamtal har 100 år med socialdemokratisk reformism hyllats.

Men S-distriktet har inte bara blickat bakåt och talat om sina historiska triumfer. Diskussionerna har framför allt tagit sikte på framtiden.

I sitt inledningsanförande meddelade S-distriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli även att arbetarrörelsen i Norrbotten kommer att dra igång en tankesmedja.

”Det är vår present från distriktsstyrelsen till socialdemokratin i norr. Vi behöver samla arbetarrörelsen för politik- och idéutveckling”, sa han inför cirka 200 kongressombud.

Gott så. Det gäller att stärka arbetarrörelsens positioner i samhällsdebatten och anlägga moteld till Timbro och andra marknadsliberala tankesmedjor.

Men det räcker inte med att starta nya tankesmedjor för S. Lika viktigt är det klassiska uppdraget att organisera människor.

Socialdemokratins historiska styrka har varit och är den folkliga förankringen - de många medlemmarna och kopplingen till människors vardag och arbetsplatser.

Därför gäller det att medlemsvärvning och starten av nya socialdemokratiska grundorganisationer prioriteras lika högt som bildandet av nya tankesmedjor.

90 000 S-medlemmar kommer alltid att vara en större tillgång än en tankesmedja.

Baudin ger goda råd till S i norr


Tobias Baudin talade om välfärds- och personalpolitik vid ett seminarium under S-distriktskongressen i Luleå.

 

Tobias Baudin, ordförande i Kommunalarbetareförbundet, är en av många prominenta gäster vid S-distriktskongressen i Luleå. Med sig i bagaget på flygresan till Norrbotten hade han dessutom förbundets manifest ”Ta täten” som innehåller tio goda råd till landets alla politiker.

I den lilla skriften påminner Kommunal om att den som sitter i fullmäktige eller i en nämnd inte bara är politiker utan också arbetsgivare, vilket innebär ett ansvar för att utveckla arbetsmiljö och anställningsvillkor i den offentliga sektorn.

En del S-ledda kommuner har redan en modern och progressiv personalpolitik. 

Till exempel är Kiruna bäst i landet på att ordna heltider till sina anställda. 86 procent av de anställda har heltidsjobb, enligt tidningen Arbetet.

Ett annat bra exempel är Luleå. Där satsar såväl socialnämnden som barn- och utbildningsförvaltningen på att fler anställda ska få sina arbetskläder betalda av arbetsgivaren.

”Satsningarna är”, som Baudin framhåller, ”ett resultat av stark facklig-politisk samverkan”. 

Det behövs emellertid fler liknande initiativ och goda exempel. Fler kommuner bör följa i Luleås och Kirunas fotspår. 

En schysst personalpolitik i den offentliga sektorn ligger i både brukarnas och skattebetalarnas intresse.

Som Tobias Baudin uttrycker saken: ”Vi vet att där personalen trivs med löner och arbetsvilllkor ökar också kvaliteten i verksamheten.”

Skiljelinjerna tydliggörs


Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll talade från Gula Paviljongen i Luleå.

 

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll höll ett väldigt personligt tal när Socialdemokraterna i Norrbotten inledde sin distriktskongress vid Gula Paviljongen i Luleå under lördagen.

Hon talade om uppväxten i Göteborgsförorten Bergsjön och hur livet fört henne hela vägen till regeringen.

”Jag är, liksom statsministern, ett resultat av det svenska välfärdssamhället. Arbetarungen som växte upp i familjen utan pengar. Där vi i slutet av varje månad fick låna för att ha råd med maten och det grundläggande”, berättade Strandhäll.

I dag är hon själv ansvarig för att förbättra villkoren för de som har det sämst ställt.

En hel del har också skett efter regeringsskiftet 2014. 7 september 2015 höjdes taket i a-kassan. 1 februari 2016 avskaffades den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. 1 januari 2016 sänktes skatten för pensionärerna med de lägsta inkomsterna. 1 januari 2018 sluts skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare för alla med en inkomst upp till 14000 kronor.

Det visar att den rödgröna regeringen och Strandhäll har en helt annan fördelningspolitisk filosofi än det gamla alliansstyret. Skiljelinjerna gentemot de borgerliga partierna blir allt tydligare.

Det betyder emellertid inte att Strandhäll och hennes regeringskollegor är nöjda. 

I sitt tal i Gula Paviljongen tryckte hon hårt på att det behövs ytterligare insatser för de sämst ställda pensionärerna. Hon pekade på sin egen mamma, som är en av alla pensionärer som lever på garantipension och har svårt att få ekonomin att gå ihop.

”Jag vill ge ett tydligt löfte: Vi kommer att leverera konkreta förslag på hur Sveriges pensionärer ska få det bättre. Inte om 20 år - utan nu”, sa hon.

Det är ett besked som inte kan missförstås. Pensionärerna är och kommer att vara en prioriterad grupp för den rödgröna regeringen.

Hur långt det kommer att räcka i valet 2018 återstår att se. Men något borde det betyda att Sverige nu har en regering som har siktet inställt på att stärka jämlikheten - inte ökar skillnaderna mellan löntagare och pensionärer som skedde under de borgerliga regeringsåren 2006-2014.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

BLOGGAR