Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

SSU driver på 


Fredrik Lundh Sammeli, SSU-basen Philip Botström, Evelina Harr och Anders Öberg var några av dem som deltog vid Socialdemokraternas kongressombudsöverläggning i Boden. FOTO: Camilla Friberg

 


Under helgen har de norrbottniska ombuden till vårens S-kongress varit samlade i Boden för att vässa sina krav och argument. 

I en nyhetsartikel i dagens NSD berättar riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli, landstingsrådet Anders Öberg och kongressombudet Evelina Harr om några av de förslag som Norrbottens socialdemokrater vill lyfta under partikongressen i Göteborg 8-12 april.

På plats under överläggningarna i Boden fanns även SSU:s förbundsordförande Philip Botström. Han reser just nu land och rike land för att förankra SSU:arnas krav på moderpartiet och den rödgröna regeringen.

Bland annat efterlyser han starkare initiativ för att bryta segregationen i skolan.

”Dagens marknadsbaserade skolval bidrar till skolsegregationen och sorterar i praktiken bort elever med sämre förutsättningar. För att minska segregationen behöver urvalssystemet i skolvalet förändras”, argumenterade Botström nyligen i en debattartikel i Dagens Arena.

Det är bra att SSU driver på för en mer aktiv socialdemokratisk skolpolitik. Jämlikheten har fått sig en rejäl knäck.

Sverige har, som Skolverket visat i en rapport, fått ett skolsystem som snarare förstärker än minskar de socioekonomiska skillnaderna, vilket även påverkar Sveriges ställning som kunskapsnation.

Därför kan ingen ansvarig skolpolitiker sitta nöjd. Sverige kan inte acceptera att skillnaderna växer mellan barn, beroende på om de är födda i ett fattigt eller rikt hem. 

Det är en utveckling som är dålig för oss alla.

Det gamla ideologiska riktmärket måste gälla även i det moderna Sverige. Alla, inte bara vissa, ska få chansen till en bra start i livet.

LO valde ny ordförande


Krister Johansson, Luleå, (t h) vann omröstningen mot Per-Erik Johansson, Umeå, (t v) om ordförandeskapet för  LO-distriktet i Norra Sverige. Röstsiffrorna blev 37-18.
 

 

Det fanns en affisch på scenen när LO-distriktet i Norra Sverige höll årsmöte på Framnäs folkhögskola under torsdagen.

Budskapet löd: ”Borta från jobbet? Du kan ha extra pengar att hämta om du blir sjuk, skadad, föräldraledig eller uppsagd. Anmäl på afaforsakring.se”.

Det är ord som beskriver betydelsen av organisering, kollektivavtal och fackliga försäkringar. De ger ett mervärde för löntagarna.

Den fackliga kampen handlar emellertid inte bara om schyssta avtal och medlemsförsäkringar. Lika viktigt är det politiska påverkansarbetet.

Flera talare på årsmötet tryckte hårt på vikten av facklig-politisk samverkan. Villkoren för arbetare och tjänstemän är beroende inte bara av avtalsförhandlingarna utan också av de politiska besluten om a-kassa, sjukförsäkring, offentlig upphandling, arbetslivspolitik och annat.

Ett högaktuellt exempel är onsdagens riksdagsbeslut om att skrota Lex Laval. Det stärker kollektivavtalens ställning på svensk arbetsmarknad. Av begripliga skäl fick beslutet mycket starka applåder bland de cirka 80 ombuden och gästerna på LO-distriktets årsmöte.

Skiljelinjerna runt Lex Laval visar att det gör skillnad för löntagarna vem som styr. Borgarna införde Lex Laval. Nu avskaffas lagen under en S-ledd regering.

Därför måste arbetet för S-styre vara en central fråga för LO-folket under det kommande verksamhetsåret. Ingen kommer undan politiken. Majoritetsförhållandena i riksdag påverkar villkoren för byggjobbare, undersköterskor, industriarbetare, handelsanställda och andra LO-medlemmar.

                                                 * * *

Årsmötet på Framnäs folkhögskola valde även ny ordförande för LO-distriktet. Krister Johansson, kommunalare från Luleå, tar över ordförandeklubban, från Per-Erik Johansson, Umeå och IF Metall.

Nu väntar ett grannlaga arbete för honom och övriga i den nya distriktsstyrelsen. LO-folkets röster och engagemang kommer att ha en avgörande betydelse under valåret 2018.

LO-folket samlas

 

Under torsdagen genomför LO-distriktet i Norra Sverige sitt årsmöte på Framnäs folkhögskola i Öjebyn, som ligger strax utanför Piteå.

Det kan bli ett ovanligt dramatiskt möte. Som NSD kunde avslöja i söndags så kommer den sittande ordföranden Per-Erik Johansson, Umeå, att utmanas av Krister Johansson, Luleå.

Oavsett hur det går i ordförandevalet är det emellertid ett viktigt verksamhetsår som väntar för IF Metall, Kommunal, Handels, Seko, Transport och alla andra medlemsorganisationer i LO.

Just nu råder det ingen tvekan om att Sverige har en regering som står upp för de fackliga grundvärderingarna. I en ledare 12 april pekade jag på att en rad beslut vid vårens S-kongress ligger helt i linje med kraven från de fackliga organisationerna. 

Men det är en situation som snabbt kan förbytas i sin motsats. Valet 2018 kan ge Sverige en regering som vrider politiken i en helt annan riktning.

Därför kommer den fackliga opinionsbildningen i samhällsdebatten och på landets arbetsplatser att bli extra viktig under det närmaste året.

Det spelar roll för löntagarna och deras organisationer om det blir fortsatt rödgrönt styre eller en alliansregering efter valet 2018.

Vilken bragd!

 
Lagkaptenen Anna Barthold och övriga spelare i Luleå Basket firade SM-guldet inför 2700 jublande åskådare i Luleå Energi Arena.

 

För fjärde året i rad har jag fått se Luleå Basket ta SM-guld i Luleå Energi Arena - och jag kan bara tacka för showen och en bragdartad prestation.

Redan före säsongen trodde jag att det skulle vara omöjligt för Luleå att försvara statusen som svenska mästare. Udominate i Umeå hade värvat ihop en urstark trupp och var självklar guldfavorit.

Under grundseriespelet stärktes jag i övertygelsen. Udominate vann samtliga 27 grundseriematcher, inklusive matcherna mot serietvåan Luleå.

Men slutspel är ett annat djur, som NSD:s sportreportrar lärt oss i alla år. I ett slutspel räcker det inte med att ha det bästa laget på pappret. Istället gäller det att ha hjärta och hjärna - det vill säga både krigarinställning och taktisk smarthet, begrepp som symboliserat Luleå Basket hela denna finalserie.

Luleå Basket vinner därför SM-finalserien med 3-1 matcher och kan titulera sig svenska mästare ännu en gång.

Jag lyfter på hatten även detta år och gratulerar på nytt denna fantastiska basketklubb som skänker Luleå och Norrbotten så mycket glädje och så många fina upplevelser.

Unga skribenter tar plats

 

2013 inledde NSD:s ledarredaktion ett samarbete med Aftonbladets och Bommersviks utbildning för unga ledarskribenter. Det har bland annat inneburit att jag tagit emot ett antal praktikanter till Luleå, vilket varit trevligt för både mig och NSD:s läsare.

Måns Wadensjö praktiserade våren 2014, Zina Al-Dewany gjorde samma sak 2015 och under 2016 var det Alicia Dickners tur att få uppleva NSD och Norrbotten.

I år är det Ida Harju Håkansson (bilden) som gör sin praktik på centralredaktionen i Luleå. Hon är 21 år, bor i Uppsala och arbetar till vardags på en kommunikationsbyrå i Stockholm.

Jag hälsar henne varmt välkommen till NSD:s spalter! Jag är övertygad om att Ida Harju Håkansson kommer att bli en ny spännande bekantskap för Norrländskans trogna läsekrets.

I sin första text på NSD:s ledarsida kommenterar hon avslöjandet att SSAB:s amerikanska division sponsrade Donald Trumps presidentinstallation.

”SSAB:s fina ord om hållbarhet och mångfald faller plötsligt platt” , konstaterar hon bland annat.

Han ska leda S i norr


Fredrik Lundh Sammeli fick förnyat förtroende att leda S-distriktet i Norrbotten.

 

Under helgens distriktskongress i Luleå har Socialdemokraterna i Norrbotten även valt ny distriktsstyrelse.

Följande fick distriktskongressens förtroende som ordinarie ledamöter: Fredrik Lundh Sammeli, Luleå (ordförande), Krister Johansson, Luleå (facklig ledare), Linus Sköld, Älvsbyn (studieorganisatör), Lotta Åman, Arvidsjaur, Niklas Nordström, Luleå, Beatrice Öman, Boden, Johannes Sundelin, Gällivare, Viktoria Danell, Kalix, Andreas Fors, Kiruna, Helena Stenberg, Piteå, Robert Bernhardsson, Jokkmokk, Marlene Haara, Haparanda, Niclas Hökfors, Överkalix, Ann-Sofie Isaksson, Pajala, samt Mats Abrahamsson, Arjeplog.

Till ersättare i distriktsstyrelsen valdes Carina Strömbäck, Kalix, Anders Lundqvist, Piteå, Ann-Christine Ollinen, Haparanda, Johan Lund, Boden, samt Camilla Mattila, Övertorneå.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Har tre DM-guld i futsal 2007-2009 (som ledare).


Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se
Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

BLOGGAR

2017-04-26 K-märkt

IV