Hultqvist levererade i Sälen

Under måndagen var det försvarsminister Peter Hultqvists tur att tala på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Faksimil ur DI 13 januari.

Faksimil ur DI 13 januari.

Foto:

Blogg2020-01-13 09:39

Han gav flera viktiga besked om regeringens inriktning inför de kommande förhandlingarna med övriga riksdagspartier. Bland annat vill han kraftigt förstärka Försvarsmaktens numerär.

”Kvantitet är också en kvalitet. För att vi ska öka uthålligheten måste vi bli fler”, sade Hultqvist.

Antalet värnpliktiga ska öka från 5 000 till 8 000 år 2025. Jägarregementet återöppnas i Arvidsjaur och ett nytt amfibieregemente i Göteborg ska vara klart till 2025.

Dessutom vill Hultqvist och regeringen etablera en flygflottilj i Uppsala och en stridsgrupp i Mälardalen. Vidare vill han fortsätta satsningen på Gotland med förstärkt luftvärn, artilleri, underhåll, logistik och ledningsresurser.

Förslagen ligger väl i linje med försvarsberedningens tankegångar och borde därför kunna samla en bred riksdagsmajoritet.

För den som vill veta mer om Peter Hultqvist som person och politiker - och hur hans bakgrund påverkat honom och dagens försvarspolitik - rekommenderar jag att läsa mitt porträtt av försvarsministern i Dagens Industri.

PM Nilsson på DI bad mig skriva något personligt om den färgstarke dalmasen med det mustiga språket. Det blev nästan 6500 tecken om Hultqvists tre år i Norrbotten, hans barndoms somrar i finska Kuusamo och hur den blivande S-tungviktaren en gång utropade: ”I want a battleship!”.