Nu bjuds Sveriges mäktigaste man inom hållbarhet upp för att ge råd till Norrbottens kommuner och företag hur hela Norrbotten kan vinna på klimatomställningen.

14 och 15 december bjuder Jokkmokks kommun in Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan FORES och utsedd till mäktigast i Hållbarhetssverige. Han kommer att diskutera med beslutsfattare i Luleå, Boden, Gällivare och Kiruna.

– Norrbotten är en vinnare i omställningen till fossilfria, klimatsmarta transporter – men bara om länet, kommunerna och företagen anstränger sig. Nu pågår en tävling om var investeringarna ska ske och jag ser att andra är duktiga på att hålla sig framme, så nu gäller det för Norrbotten att ta i, säger Mattias Goldmann, som kommer till Norrbotten för att diskutera hur möjligheterna till regionala vinster av omställningen bäst förverkligas.

Silva Herrmann, energiexpert på Jokkmokks kommun som nyligen fick ta emot utmärkelsen Årets energirådgivare 2017, är entusiastisk.

– Vi på Jokkmokks kommun har genom ett stort energieffektviseringsprojekt minskat energikostnader med cirka 30 procent. På Värmeverket används till 99 procent förnybar energi och genom egen flisning har det skapats lokala jobb. Men fortfarande är det mycket pengar som vi lägger på energi. Uppskattningsvis är energinotan för hela Jokkmokk så mycket som 240 miljoner kronor. Kan vi som bor i Jokkmokk använda en del av dessa pengar till annat som till exempel utbildning så står vi bättre rustade inför framtiden. Vi kommer att fortsätta vägen till ett klimatsmart Jokkmokk, säger hon i ett pressmeddelande.

Under föreläsningarna utlovar Mattias Goldmann att ta upp möjligheter för små- och stora företag att spara energi och pengar:

– Norrbotten har stora möjligheter inom energieffektivisering. De flesta små- och medelstora företag kan minska sin energinota med 20 procent utan stora investeringar, menar Goldmann.