Lisa Nilsson gjorde sitt första blygsamma avtryck i musikbranschen för 30 år sedan när hon som 16-åring vann talangprogrammet "Stjärnskott". Två år senare kom hon fyra i Melodifestivalen med låten ”Du” och albumdebuterade med det engelskspråkiga ”Lean On Love”.

Men albumet fick, en Grammisnominering till trots, ett relativt svalt mottagande, där bland annat Nilssons val att sjunga på engelska kritiserades. Detsamma gällde uppföljaren ”Indestructible” från 1991.

Det skulle krävas ett språkbyte för att Lisa Nilsson skulle slå igenom på bredare front. Och det var precis vad som hände när hon 1992 släppte albumet ”Himlen Runt Hörnet”, med låtar skrivna av Mauro Scocco. Med hjälp av singlarna ”Varje Sång Jag Ser Dig” och titelspåret belönades hon med både Grammisar och Rockbjörnar, och karriären var officiellt igång.

Artikelbild

| Prisad. Lisa Nilsson tar emot en Rockbjörn för "Himlen Runt Hörnet" 1993.

Men, efter ytterligare ett album (”Till Morelia”, 1995) valde Lisa Nilsson att ta en paus från skivutgivning och livet som popstjärna. Resten av 1990-talet spenderade hon istället åt att skriva musik, med större fokus på jazz än pop.

Men år 2000 var hon tillbaka med albumet ”Viva”, och Grammisen för bästa kvinnliga popartist kom som ett brev på posten. Sedan dess har albumen kommit med jämna mellanrum och Lisa Nilsson har cementerat sin plats som en av Sveriges främsta souldivor.

I mitten av 00-talet spenderade hon några månader i Brasilien, vilket resulterade i de starkt samba, bossa och tropicalia-influerade albumen ”Hotel Vermont 609” och ”Sambou Sambou”, båda inspelade i Brasilien.

Men det Lisa Nilsson kanske främst uppmärksammats för på senare år är sin medverkan i den sjätte säsongen av ”Så Mycket Bättre” 2015, där hon gjorde succé med sina versioner av bland annat Niklas Strömstedts ”Vart Du Än Går” och en svensk tolkning av Ace Of Base-hitten ”The Sign”, omdöpt till ”När Kärleken Tar Slut”.

I samband med släppet av samlingsalbumet ”Ingen Gör Det Bättre” gav sig Lisa Nilsson i fjol ut på en bejublad turné i Sverige och Danmark, där de lyriska recensionerna avlöste varandra.

Och i vår kommer fortsättningen. ”Rösten. Så självklar att det känns som den alltid funnits” skrev Aftonbladet efter turnépremiären i februari och delade ut fyra plus. På lördagkvällen är det Luleås och Kulturens Hus tur, och Lisa Nilsson verkar se fram emot att möta sina norrbottniska fans.

– Min publik är alltid värd att längta tillbaka till så det blir ett kärt återseende, skriver hon i ett pressmeddelande.