Hon har spelat musik sedan hon var sju år och började med fiol. Men det var när hon hörde Mazzy Star första gången som hon förstod hur hon kunde utrycka sig med egna låtar. Los Angeles-bandet visade hur enkla poplåtar kunde förmedla magi.

– Att skriva egna låtar kändes som ett stor steg, förklarar hon. När jag började lyssna på Mazzy Star så hörde jag tre ackord, känslor och melodi. Jag är inte riktigt en textlyssnare, jag hör vissa ord och känslor som slår ann, säger hon.

Amanda Werne har förutom sitt egna projekt Slowgold framförallt synts i konstellationen Hagatrion. Men allt började Raketmaskinen, som var hennes första band, döpt efter en bob hund-låt. När jag ringer upp Amanda Werne för intervjun är det Göteborgs-kollegan Anna von Hausswolf som svarar. De håller på att planera en gemensam konsert med just Bob Hund.

Artikelbild

| Slowgold. Förutom sitt nuvarande projekt är Amande Werne en medlem i banden Den stora vilan och Hagatrion.

– Vi ska öppna för och spela lite med ett favoritband. Det ser jag fram emot väldigt mycket, säger Amanda Werne.

Slowgold svenskspråkiga musik har också hämtat inspiration från bob hund, menar hon.

– När det kommer till att skriva svenska texter så har Thomas Öhberg varit väldigt inspirerande, säger hon.

Efter fyra skivor har hon sakta men säkert etablerat sig som en pålitlig skivartist – senast med skivan "Drömmar" släpptes i våras, som nästan uteslutande fått god kritik – samtidigt som hon turnerar flitigt. Men den första skivan som Slowgold släppte rådde det delade meningar om. Många sågade den, och vissa hyllade den. Däribland Mattias Alkberg.

– Den skivan hamnade lite mellan stolarna. Och det är jättekul att du nämner den recensionen, den betydde jättemycket då, säger hon.

I dag känner hon Alkberg och kommer även att gästa hans nya skiva som släpps i september.

– Det är jätteroligt såklart, sedan kommer jag gästa några spelningar också.

I går, den åttonde augusti, bjöd hon in sig själv som förband till Daniel Lanois konsert på Pustervik i Göteborg. Lanois är förutom sin solokarriär känd som producent åt bland andra Bob Dylan och U2. Så snyggt hon kunde försökte hon plantera tankar hos honom om ett eventuellt samarbete.

– Ja, jag gjorde det så snyggt jag kunde, jag gav honom min skiva, och vi satt och pratade mycket. Det viktigaste är ju att man tycker om varandra föst som personer, och jag tror han tyckte om mig med.

– Och han tillägnade en låt till mig, "I love you", säger hon skrattandes.

Ännu bättre hade det varit att få göra en skiva med honom.

– Det är en drömproducent, ja herregud.