LEDARE Nyligen hade medieföretagen Dagens Opinion och Reform Act stor baluns i Stockholm. Då passade de även på att dela ut en del priser.

Bland annat fick kommunalrådet Niklas Nordström (S), Luleå, ta emot utmärkelsen som ”Årets politiker” (i hård konkurrens med energiminister Ibrahim Baylan som sydde ihop den stora energiöverenskommelsen och vice statsminister Isabella Löfvin som gjorde ett Twitterinlägg som blev en så kallad viral succé i hela världen).

Det är bara att gratulera Niklas Nordström men också hans parti, hemkommun och Norrbotten.

Det spelar roll att regionen har politiker som håller sig framme och argumenterar när företagen ska ta investerings- och lokaliseringsbeslut eller när staten ska fördela pengar till infrastruktur, högre utbildning och forskningsprojekt. Luleå och Norrbotten behöver företrädare som hörs och syns.

Tillsammans med sina kollegor i kommunledningen gör Nordström bevisligen ett bra arbete. Luleå har numera lägre arbetslöshet än riket som helhet.

I februari 2017 var den öppna arbetslösheten i Luleå 3,1 procent (rikssiffran var 4,0 procent).

Glädjande är också att bostadsbyggandet tagit fart. Det har länge varit en akilleshäll i arbetet för att utveckla kommunen. Men nu byggs det av både nya och gamla aktörer.

Före valet 2014 lovade de styrande Socialdemokraterna 1500 nya bostäder. Det är ett vallöfte som nu infrias med råge. Nu räknar kommunledningskontoret med ungefär 2000 nya bostäder under perioden 2015-2018.

Till detta ska läggas en kommunal verksamhet som håller hög kvalitet.

Lärarförbundet rankar, som ett exempel, Luleå som landets sjunde bästa skolkommun.

Det betyder inte att det saknas problem eller utmaningar. Men i det stora hela är Luleå en välskött kommun.

Oppositionspolitikernas nålstick och attacker faller platt till marken. Nordström och övriga i det lokala S-styret levererar.