Lördagsdygnet har varit ett intensivt sådant för polisen när det kommer till fjällräddningar. Från midnatt fram till 18 hade det larmats in hela elva fjällräddningar varvid helikopter behövde användas vid sex tillfällen. Polishelikopter har använts vid tre tillfällen, ambulanshelikopter vid två tillfällen och en inhyrd helikopter användes en gång i brist på andra tillgängliga.

– Det har varit någon knäskada och en person fick bröstsmärtor på Kebnekaise, och det är ju sådant som kan hända, säger Fredrik Nilsson, RLC-befäl polisregion Nord.

Genom lagen om skydd mot olyckor behöver polisen göra insatser för att avstyra eventuella olyckor eller skador. Men i flera fall hade kostasamma insatser kunnat undvikas, med bättre förberedelser.

– Tyvärr verkar det vara en trend att inte komma rätt utrustad till fjällen vara oförberedd på de långa avstånden, säger Fredrik Nilsson.

Bedömning om det behövs någon hjälpinsats görs på plats ifall personen är i behov av räddning eller ej. Om det bedöms att personen ej behöver hjälp kan personen bli erbjuden att följa med helikoptern men får då betala själv.