Oppositionen om ekonomin: "Det Àr katastrofalt"

SocialnÀmnden i GÀllivare minskar Àldreomsorgens budget med tio miljoner för nÀsta Är. Detta för att finansiera de galopperande kostnaderna för tvÄngsomhÀndertaganden av barn, befarar Moderaterna.

Moderaterna vill ha en "second opinion" pÄ vissa av LVU-Àrendena i kommunen, men har inte fÄtt geöhör i frÄgan.

Moderaterna vill ha en "second opinion" pÄ vissa av LVU-Àrendena i kommunen, men har inte fÄtt geöhör i frÄgan.

Foto: Elisabeth Hedman

GĂ€llivare2022-03-25 06:00

Moderata ledamoten i socialnĂ€mnden, Marina Eriksson, Ă€r tydlig med att partiet har reagerat över de ökade antalet omedelbara LVU-Ă€renden som tog fart i slutet av 2020 och de skenande kostnaderna som dessa har medfört. Katastrofalt, anser hon. 

– I 2022 Ă„rs budget ska socialnĂ€mnden minska kostnaderna för Ă€ldreomsorgen med tio miljoner. Det Ă€r antagligen för att kunna betala för det hĂ€r.

Hon tillÀgger:

– Äldreomsorgen i GĂ€llivare fungerar allt annat Ă€n bra som det Ă€r i dag. 

Partiet har krĂ€vt att det görs en ny bedömning i vissa LVU-Ă€renden. 

– Vi har bett om det, men vi har inte fĂ„tt nĂ„gra reaktioner alls frĂ„n majoriteten. Vi har ocksĂ„ ifrĂ„gasatt varför fler Ă€renden inte kan skötas pĂ„ frivillig vĂ€g, via socialtjĂ€nstlagen. 

Svaret frĂ„n förvaltningen pĂ„ den sista frĂ„gan har varit att förĂ€ldrar inte vill samverka och dĂ„ blir LVU den enda utvĂ€gen, sĂ€ger Marina Eriksson. 

Ett annat krav som partiet stÀller Àr att fler placeringar mÄste ske i GÀllivare eller i nÀromrÄdet.

Eric Palmqvist Àr gruppledare för Sverigedemokraterna.

– Vi har föresprĂ„kat att socialnĂ€mnden Ă„terkommande ska rapportera till kommunstyrelsen sĂ„ lĂ€nge nĂ€mnden har en budget som inte Ă€r i balans. Sedan kĂ€nner jag oro över att antalet LVU-fall sticker ivĂ€g. Vi kan ocksĂ„ se att antalet Ă„tertaganden av barn till deras hem Ă€r lĂ„gt.

– Rör det sig om dĂ„ligt upphandlade elbilar sĂ„ kan vi begĂ€ra ut alla handlingar och stĂ€lla folk mot vĂ€ggen. Men hĂ€r Ă€r det locket pĂ„ dĂ„ Ă€rendena Ă€r kĂ€nsliga och omfattas av sekretess.

Sverigedemokraternas hĂ„llning Ă€r att socialnĂ€mnden mĂ„ste fĂ„ en budget i balans och att socialförvaltningen ska jobba sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt med förebyggande Ă„tgĂ€rder, stöd och hemtagning av placerade barn. 

Bror Wennström Ă€r ordförande för det lokala oppositionspartiet MalmfĂ€ltens vĂ€l. Han har i inlĂ€gg pĂ„ Facebook ifrĂ„gasatt hur socialnĂ€mndens ordförande Johannes Sundelin kan hĂ€vda att nĂ€mnden och förvaltningen agerar för barnens bĂ€sta. Han hĂ€nvisar ocksĂ„ till de uppmĂ€rksammade dödsfallen inom den kommunala hemtjĂ€nsten. 

– Vi har de bĂ€sta förutsĂ€ttningarna ekonomiskt sett i vĂ„r kommun. Vi har alla möjligheter att se till att kommunmedborgarna har det bra, oavsett om det gĂ€ller barn, deras förĂ€ldrar eller gamlingar. ÄndĂ„ ser det ut sĂ„ hĂ€r. Jag fĂ„r tĂ„rar i ögonen. 

Vi har sökt Johannes Sundelin för kommentar. 

Riksdagsledamoten och GÀllivarepolitikern Eric Palmqvist (SD) Àr bekymrad över det ökade antalet LVU-fall.
Riksdagsledamoten och GÀllivarepolitikern Eric Palmqvist (SD) Àr bekymrad över det ökade antalet LVU-fall.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!