I fredags kom Anders Johansson från Borås till Haparanda – och han kom med ett uppdrag: Han ska med cykel ta sig från Haparanda till Ystad. Varför? För att uppfylla hans drömmar.

– Det här är en ungdomsdröm som ska gå i uppfyllelse. Det började redan när jag var 18-20 år gammal. Jag har alltid kallat mig själv för en cyklare och har alltid cyklat. Men det har alltid handlat om att kunna avsätta tid för en sådan här resa. Förra året gick jag i pension och då sa jag att jag ska åka nästa år – så nu ska jag göra det, säger Johansson.

Han tar med sig tält och varierar campingplatser med det naturen har att erbjuda. Sen planerar han att cykla omkring 25 mil i veckan och stannar gärna någon dag extra på en del orter. Därför har han avsatt mycket tid, tre månader, för att genomföra cyklingen.

Artikelbild

– Jag har ett brinnande intresse för hela Sverige. Kan jag se landet på ett bättre sätt än från cykelsadeln? Och jag är intresserad av avfolkningen på landsbygden. Därför tänker jag att jag håller mig till inlandet också.

Han har planerat rutten och vilka stopp han ska göra, även om en del kan ändras efter resans gång.

– Jag löser allt sådant med boende efterhand. Hela livet har jag löst efterhand och det har fungerat i 65 år så det ska väl fungera i tre månader till.

Att på ett naturligt sätt få träffa fler människor är ett skäl att han cyklar och inte kör bil genom landet. Möten med människor landet runt ska leda till ytterligare en dröm som Johansson har.

– Jag och mina drömmar. Ja, jag har alltid haft en dröm om att skriva en bok. Jag ska skriva om olika miljöer och möten från den här resan. Och jag tycker att cykeln ger unika möjligheter till många möten. Det är inte så att jag är fanatisk på att cykla snabbt eller så, utan det är det sociala med att cykla som jag gillar.

Är det något speciellt i Norrbotten du ser fram emot?

– Boden är ett ställe som jag kommer att besöka. En god vän var från Boden. För sex år sedan var han på väg neråt med motorcykel, men i Säffle omkom han. Att få minnas honom blir speciellt och jag ska se till att få besöka hans grav.

– Det är kanske inte många som ser Boden som en pärla, men med tanke på vilken fantastisk människa jag lärde känna är det vackert nog.

Under resan samlar Anders Johansson in pengar till Kvinna till kvinna, en organisation som jobbar för att stärka kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden.