Misstänks ha fått betalt för falska jägarprov

Nu börjar första rättegången någonsin om fusk i samband med prov för jägarexamen.

40 personer ska ha kunnat köpa sig en jägarexamen och ansöka om vapentillstånd, utan att ens ha varit på plats på skjutbanan.

40 personer ska ha kunnat köpa sig en jägarexamen och ansöka om vapentillstånd, utan att ens ha varit på plats på skjutbanan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Haparanda kommun2019-11-27 08:14

När de tre åtalade ställs inför rätta i Haparanda tingsrätt på onsdagen så är det första gången i Sverige som en rättegång handlar om mutor i samband med jägarexamensprov.

Tre män står åtalade, däribland två provledare som vid en skjutbana i Tornedalen misstänks ha tagit emot pengar för att godkänna jägarprov utan att faktiskt genomföra proven. På så sätt ska 40 personer, genom att betala minst 3 000 kronor under bordet, ha kunnat ansöka om och få tillstånd att köpa vapen, utan att ha genomfört varken teoriprovet eller något av de tre skjutproven.

– Det är klart att det är allvarligt, det här är personer som varit anförtrodda med att godkänna personer för jägarprov, vilket i sin tur ger dem möjlighet att söka och få vapentillstånd, köpa vapen, jaktvapen, säger Leif Görts, åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption till Ekot.

De har åtalats för grovt tagande av muta, alternativt grovt osant intygande. Båda provledarna har erkänt brott, men den ene hävdar att brotten inte varit så omfattande som åklagaren gör gällande. 

En tredje man från Gävletrakten som står åtalad för medhjälp nekar till anklagelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!