Kiruna första stoppet i totalförsvaret

Försvarsminister Peter Hultqvist besökte i Kiruna. Något svar på hur gruvan ska skyddas i krig kunde han däremot inte ge.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte LKAB för att se hur gruvans verksamhet ska kunna fortgå vid störningar och kris.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) besökte LKAB för att se hur gruvans verksamhet ska kunna fortgå vid störningar och kris.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-30 18:51

Under tisdagen och onsdagen besökte  försvarsminister Peter Hultqvist (S) Narvik och Kiruna med Malmbanan och LKAB i fokus. 

– Efter Kalla krigets slut drogs mycket av resurserna inom totalförsvaret tillbaka. Nu är vi inför en uppbyggnadsfas när det gäller den militära förmågan. Jag tycker att det är intressant att studera ett av hörnpelarföretagen i svensk basindustri utifrån ett totalförsvarsperspektiv, säger Hultqvist om besöket. 

Ministern säger att det inte enbart handlar om LKAB, utan om hur det på sikt kan utvecklas en relation ur ett totalförsvarsperspektiv med näringslivet.  

– Där befinner vi oss i början av en process, och det här är det första besöket jag gör utifrån det perspektivet, säger Hultqvist. 

En viktig del inom totalförsvaret är att se hur näringslivet kan integreras och vilka åtgärder som ska vidtas enligt Hultqvist. 

– Då är det intressant för mig att möta ett företag som är ett av hörnpelarna och se hur förhållandena är  från deras perspektiv.

När det kommer till LKAB säger Hultqvist att "Det handlar om hur man ska se att gruvdriften och stabiliteten kan upprätthållas också i tid av störningar och kris". Och att det finns mycket att göra planeringsmässigt för att säkerställa verksamheten. 

– Gruvan är en oerhört viktig del av svensk basindustri och det är mycket viktigt att vi upprätthåller en säkerhet sett till funktion och drift. Då gäller det att fundera på vilka åtgärder som ska vidtas och hur samarbetet mellan företaget och den samhälleliga organisationen ska se ut, säger Hultqvist. 

Även Malmbanan och utskeppningshamnen i Narvik lyfts fram som en viktig del för att LKAB:s verksamhet ska fungera. 

– Vi har ett uppbyggnadsarbete att göra för att få en fördjupad information om läget ur LKAB:s perspektiv. Sedan får vi fundera på hur vi ska gå vidare, och ska återkomma med olika typer av initiativ från regeringens sida. 

Hur ska man försvara gruvan om det blir krig?

– Det är den typen av frågor som jag tycker att vi måste börja jobba med och få med i totalförsvarstänkandet, säger Hultqvist. 

Blir det ett regemente i Kiruna?

– Hur det blir med regementsfrågor i framtiden är jag inte beredd att diskutera idag. Därför att det finns en rapport från försvarsberedningen som ligger på analys hos försvarsmakten och kommer den femtonde november. Det är för tidigt att diskutera orter för eventuella satsningar, säger Hultqvist. 

LKAB och Malmbanan är viktigt för Sverige konstaterar försvarsministern.
LKAB och Malmbanan är viktigt för Sverige konstaterar försvarsministern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!