Under sommaren 2017 har sopbilen i Jokkmokk har utrustning för att mäta mobiltäckningen där folk bor. Projektet är ett samarbete mellan Jokkmokks kommun, Region Norrbotten och Leader Polaris.

Projektet går ut på att det finns ett antal mobiltelefoner i sopbilen. Telefonerna har abonnemang från olika operatörer och är inställda på olika tjänster. Mobilerna har ett speciellt program som mäter täckningen.

Under sommaren genomfördes en första mätning och dessutom planeras ytterligare en mätning under nästa år.

– Operatörer som Tele2 och Telenor håller på med utbyggnader i kommunen och det kan hända att man till exempel inte hunnit få fram ström till vissa master när mätningarna gjordes, säger Bertil Nordqvist som är IT-chef i kommunen.

Mätningar som dessa har tidigare gjorts i Gällivare, Pajala, Arvidsjaur, Piteå, Haparanda, Övertorneå och Överkalix. Se de aktuella kartorna för dessa kommuner här.

På internet www.tackningskollen.se/pro/jokkmokk kan intresserade se täckningen för de olika bolagen. Täckningen visas utefter de turer som sopbilen kör sommartid. Kartan visar bland annat att mobiloperatören Tre har täckning i stort sett endast i Jokkmokks tätort. Telenor och Tele2 arbetar alltså med att bygga ut sina nät i Jokkmokks kommun. Telenor täckte under sommaren Jokkmokk och utefter riksväg 97 ner mot Vuollerim. Tele2 bland annat E45 runt Kåbdalis och från Jokkmokk upp mot Porjus. Den som under sommaren ville ha täckning ända uppe i Kvikkjokk borde ha valt Telia som operatör.