Det rådde julefrid i Norrbotten när länet drabbades av en av de värsta stormarna i mannaminne. Den 26 december 1992 nådde vindbyarna vid Kallax en styrka på 32 meter per sekund – och än värre ska det enligt NSD ha varit i några av Luleås byar. Även flera grannkommuner drabbades hårt av stormen.

I Boden blåste taket på ett lägenhetshus av och både fönster och balkonger gick sönder. En kvinna som bodde i huset berättade för Kuriren att hon väcktes mitt i natten av oväsendet som fick henne att fundera på om ett krig hade brutit ut.

Stora delar av Kalix kommun drabbades av elavbrott – och totalt var som mest ungefär 10 000 norrbottniska hushåll utan ström. I Piteå gick ett ryskt fartyg på grund efter att stormen fått havsisen att rivas upp.

Artikelbild

| Stormen. Så bevakades annandagsstormen av NSD och Kuriren.

Kuriren rapporterade också om att ett flertal fönsterrutor krossades i Luleå och att takstommen till Alviksskolan – som då höll på att byggas – blåste omkull.

Men hur mycket är 32 meter per sekund egentligen? Precis i gränslandet mellan storm och orkan, enligt SMHI. Storm råder när det blåser mellan 24,5 och 32,6 sekundmeter – starkare vindar än så betyder orkan.

Del två: När Norrbotten slog det svenska regnrekordet