Nästa helg kommer ännu en Luleåsommar att avrundas med musikfestivalen Musikens Makt på Gültzauudden. Årets upplaga blir den åttonde i ordningen.

Arrangören Elisabeth Rosenbrand är nöjd med årets artistbokningar. Bortsett från den välkända rockikonen Ebbot Lundberg finns flera mindre kända artister som får lovord. I faktarutan i den här artikeln listar Rosenbrand sex lovande artister som är värda att upptäcka.

Nytt för i år är en satsning på flera feministiska seminarier som alla går under namnet feministisk mötesplats. Det blir bland annat samtal om jämställdhet, övergrepp och mansnormer. Särskilda killmiddagar, riktade enbart till män, ska bjuda in männen till att utmana normer. Det senaste årets debatter om sexuella övergrepp på festivaler är en orsak till satsningen.

Artikelbild

| NÖJD. Trots orosmolnen bakom kulisserna är arrangören Elisabeth Rosenbrand nöjd med årets startfält.

– Det är inte bara ett festivalproblem, även om det är det som lyfts. Men det vill vi såklart jobba emot, säger Elisabeth Rosenbrand.

Dessutom kommer Feministiskt Initiativs partiledare Victoria Kawesa, genusforskare och doktorand i genusvetenskap, att föreläsa om antirasistisk feminism. Men bokningen är inget partipolitiskt ställningstagande, enligt Rosenbrand.

– Nej vi är partipolitiskt obundna. Hon är inte här i egenskap av partiledare utan hon är väldigt kunnig inom de områdena.

I vintras stormade det kring festivalen som går mot en osäker framtid. Ett tag såg det ut som att årets festival inte skulle bli av. Detta då Luleå kommuns tillväxtkontor föreslog att dra tillbaka det ekonomiska stödet till föreningen Musikens Makt och istället lägga ut det på upphandling. Skälet var att upplägget ansågs likna en beställning som istället borde konkurrensutsättas. Det ifrågasattes också om festivalen var för smal och inte nådde ut till den påstådda målgruppen – barn och ungdomar inför skolstarten.

Artikelbild

| IKON. Det stora namnet i år är rockikonen Ebbot Lundberg.

Föreningen menade å sin sida att Musikens Makt inte alls är en beställning utan något de erbjudit kommunen. Festivalen anses inte vara en konsulttjänst utan ett idéburet kulturarrangemang som inte kan upphandlas – lika lite som kulturföreningen Ebeneser där kommunen är huvudfinansiär. Enligt föreningen är det en felaktig beskrivning att målgruppen enbart har varit ungdomar. Istället var ursprungsidén att locka blandade åldrar för att på så sätt få till lugna och drogfria tillställningar, menar Rosenbrand.

– Första året hade vi ju Eldkvarn. Så det har aldrig varit en festival för bara ungdomar.

I vintras kunde finansieringen ha strypts av kommunstyrelsen, men istället beslöts det att tjänstemännen behöver utreda frågan mer noggrant. Årets finansiering på 1,5 miljoner kronor beviljades. Svaret på hur det blir med festivalens framtid kommer i höst. Då kommer en kulturnämnden ta del av en juridisk utredning som undersöker om Musikens Makt bör upphandlas eller inte.

Samtidigt som stormen om festivalens framtid har blåst har Elisabeth Rosenbrand behövt tänka bort det och fokusera på årets festival.

– Det är jättetungt verkligen. Det känns mycket mindre lustfyllt än det gjort tidigare år. Jag känner mig väldigt trött.

Nyligen läste hon en äldre intervju med henne och den tidigare arrangören Lillith Saaw.

– När jag läste den artikeln så hör man att vi låter så glada och stolta. Den känslan är inte riktigt kvar. Då kände vi att det var mer medvind och vi hade stöd i ryggen från politiken.

Rosenbrand berättar att det inte bara krävs pengar för att arrangera festivaler. Det krävs stöd också.

– Att känna att man faktiskt blir uppskattad. Det har uteblivit ganska länge nu så det börjar kännas lite tungt.

Trots orosmolnen finner hon glädje och stolthet i jobbet. Hon är extremt stolt över festivalen som har vuxit sig känd över hela Sverige för sin musikaliska fingertoppskänsla och förmåga att boka artister som är på väg att slå igenom stort. Rosenbrand ser ännu potential som inte har utnyttjats och tror att det skulle gå att locka fler besökare utifrån med rätt villkor.

– Varje gång jag reser härifrån får jag mycket pepp och inspiration av andra som har hört om festivalen.

Vad tror du själv om framtiden?

– Jag tror att kommunen på något sätt kommer vilja ha kvar festivalen. Men jag är lite osäker på vad villkoren kommer att bli. Det känns som att vi har lite olika syn på vad Musikens Makt är.