När Luleåbon Tommy Ström och hans fru tillsammans med 290 semesterresenärer i onsdags landade på Luleå Airport efter semester i Thailand ville många av dem åka hem. Men istället fick de vänta i timmar på sitt resebagage.

Enligt uppgift kom de första väskorna 20 minuter efter att TUI:s charterplan taxat in. Men sedan dröjde det.

– Vi fick ingen information varför bagaget inte kom. 20 väskor lastades ut, sedan stannade det, berättar Tommy Ström.

Artikelbild

Luleåbon berättar att efter en timme var irritationen stor bland resenärerna och många spekulerade i varför det dröjde. Tommy Ströms fru gick till informationsdisken för att få svar.

– Då fick hon veta att bagaget lastats i containrar och att det tar tid att lossa, därför dröjde det innan alla resväskor lastats ut. En stund efter det gick den informationen ut i högtalarna.

Efter en och en halv timme kom Tommy Ströms bagage, men han var långt ifrån sist att få sin väska.

– Frustrationen var stor, det kom ingen information och jag hörde resenärer som sa att de skulle åka hem utan sina väskor.

Artikelbild

| Resenärer. Bagaget var fast i containers.

Tommy Ström är kritisk till Luleå Airports hantering av deras bagage. Under dagen ska han kontakta resebolaget TUI som de bokade resan genom.

– Jag vill uppmärksamma dem på hur dåligt Luleå Airport skötte det här. Själva flygresan gick bra, men att det ska sluta med så lång väntetid är inte acceptabelt.

Artikelbild

Enligt Luleå Airport var det inga större förseningar under onsdagen. Att det tog tid berodde enligt dem på att bagaget lastats i containers som i sin tur tar tid att lossa.

– Vid utlandsflygningar lastats alltid bagaget på så sätt, det är standard. På vintern tar det lite extra tid att lossa, det är kallt och blir lite extra besvärligt. Om flera plan kommer in samtidigt så kan det dröja innan resenärerna får sitt bagage, säger trafikassistent Maria Sundström på Swedavia.

Men enligt Maria Sundström så hade alla resenärer fått sina väskor inom en timme.

– Det stämmer inte, jag höll koll på klockan hela tiden. Att åka direktflyg till och från Luleå ska ju vara bekvämt och spara tid. Då är det märkligt att flygplatsen inte klarar att hantera bagaget på ett acceptabelt sätt. På 90 minuter hade man ju hunnit med ett anslutningsflyg via Arlanda, säger Tommy Ström.