Redan 1925 öppnade Café Metropol i Luleå och sedan dess har otaliga människor druckit kaffe, fikat eller ätit en smörgås inom dessa väggar. Vissa har kanske till och med hunnit ta ett glas vin där eftersom de sedan nyöppningen förra månaden skaffat serveringstillstånd.

Mehmet Tekin har hjälpt kompisen tillika ägaren, Inam Abluch, i processen.

– Han ville först göra om alldeles för mycket men jag stoppade honom för det här stället är historia och det ska bevaras. Det är som det brukar fast med lite nya inslag så som À la carte-meny och serveringstillståndet, säger Mehmet Tekin.

Artikelbild

En del av historian som bevarats är den klassiska korvmackan innehållande ägg och falukorv.

– Den har funnits sedan starten av caféet och det vore fel att ta bort den. Hela stället är ett kulturarv, säger Tekin.

Han hoppas att det nästan 100 år gamla caféet inte bara ska locka luleåbor utan även bli lite av ett turistmål.

– Det är så här ett klassiskt svenskt ser ut. När turister kommer in vill vi att de ska känna att det är vad de kliver in i, precis som man kanske gör i en italiensk restaurang.