S-O Larsson äger och driver MiekoFishing som har sin bas och butik i Luleå. Sedan 2006 har han jobbat på heltid med sitt stora intresse, fiske, och vi gav honom uppdraget att välja ut några platser i Luleå med omnejd där det enkelt går att fiska och där chansen till fisk är god.

För bra – det är det i Luleå.

Ni hittar hans tips nedan eller på kartan i artikeln.

– Det är bra, det är riktigt bra. Sedan finns det många platser också, säger S-O Larsson som har lite att jämföra med.

Han bodde tidigare i Stockholmsområdet och att fiska där är en annan femma.

– Folk här uppe kan fiska i nästan orörda vatten. I Stockholm är det nästan så att man får ta kölapp för att komma in i vikarna. Då blir det inte kul att fiska, det är för mycket folk. Här är det "lyxigt", säger han.

Vi träffas i Södra hamn, alldeles vid kranen och där turbåtarna lägger till. Mer centrumnära fiske är svårt att hitta men platsen är bra för att fiska abborre. Vi ska testa om vi kan få upp några firrar samtidigt som vi snackar Luleåfiske. Södra hamn och Stadsfjärden är ett pålitligt abborrställe och här funkar det bäst att jigga, det vill säga använda sig av gummijiggar med krok som man släpper ner till botten för att sedan veva in och låta jiggen studsa upp och ner efter botten och på så sätt locka abborren till hugg.

Det är ingen tillfällighet att det sitter pimplare timme ut och timme in på Stadsfjärden vintertid, tillgången på den randiga delikatessen är god.

– Det är kanske inte de allra största abborrarna men det är bra fiske här och det är också ett väldigt roligt fiske, säger S-O Larsson.

Framför allt är det ju enkelt. Ner till hamnen bara. Det är även tämligen myggfritt och inga speciella fiskekläder behövs.

Där kanalen från Skurholmsfjärden mynnar ut, bakom Ångsågen, har länge varit ett säkert fiskeställe och är så fortfarande. När vattnet börjar bli lite varmare så går stora mängder fisk in i kanalen under ett par dagar.

– Då kan det vara otroligt bra, säger S-O Larsson.

Han lyfter fram Luleälven som en riktigt bra fiskeplats, inte minst för havsöring. För den som har tillgång till båt så öppnar nya möjligheter upp sig för detta fiske men även ger det bra chans till skärgårdsgädda och fina fiskar som harr som går att fånga på fluga.

Den bilburne kan ta sig till Råneälven där det simmar stora gäddor men där finns även ett bra laxfiske, tipsar S-O Larsson.

Lite längre upp efter Luleälven så finns även det klassiska fiskeeldoradot i Boden där lax- och öringfiskarna står på rad.

Glöm inte att det krävs fiskekort för att fiska. Ute till havs är det fritt för fiske med spö men från Tjuvholmssundet och Klubbviken och inåt älven så krävs fiskekort.