Efter helgens hamnfestival har fem fall av sexuellt ofredande rapporterats in till Polis region Nord. I två anmälningar är målsägande minderåriga kvinnor. Samtliga ofredanden har skett på festivalens område, i publikhavet eller i anslutning till öltält inne på området. Vid ett av ofredandena uppger den målsägande kvinnan att en man tagit på kvinnans bakdel och bröst, både kvinnan och den misstänkta mannen är minderåriga. I ytterligare två av fallen gör sig gärningsmannen eller i ett fall gärningsmännen skyldiga till sexuellt ofredande genom att ta på kvinnors bakdelar.

Gratisfestivalen Musikens makt anordnas den 18-19 augusti i Luleå. Festivalen har i många år samarbetat tillsammans med polis, socialtjänst, Röda korset samt vaktbolag för att skapa en trygg festival för besökaren.

– Som alla festivaler arbetar vi med säkerheten. Vi utbildar våra vakter och volontärer på rutiner och hur de ska hålla koll. Ju fler ögon, desto bättre, säger Elisabeth Rosenbrand.

En festival ska inte bara vara säker, den ska även kännas trygg för besökaren. Men det är inte bara när besökarna kommer till festivalen allt ska fungera.

– Vi måste arbeta förebyggande. Vi jobbar hela tiden med att öka samtalet om sexuellt ofredande. Främst måste männen börja prata med varandra, flytta fokuset från kvinnorna.

Rosenbrand menar att hela samhället måste bli bättre på att prata om ofredanden. Var gränsen går och när det är ett samtycke.

– Det går inte att ha en polis eller vakt per man inne på ett festivalområde. Det här är ett samtal som måste tas redan innan dessa förövare kommer till festivalen.

Hon anser att skolan kan bli bättre på att lyfta problematiken med sexuellt ofredande.

– Om du tar på någon annan så är det ett brott. Tjejer och kvinnor har blivit bättre på att förstå att det är ett brott dem utsätts för, men att tafsa på någon har blivit väldigt normaliserat.

När hon pratar om detta i grupp så är det väldigt många som säger sig ha råkat ut för ett ofredande.

– Oftast är det helt vanliga killar som inte vet var gränsen går, säger hon.

Under Musikens makt kommer vakter och volontärer kontrollera publikhav och de mörka skogsområden som finns runt Gültzauudden.

Men slutligen så tror hon att anledningen till att så många sexuellt ofredande anmäls idag är att ämnet lyfts upp vilket i sin tur bidragit till att allt fler kvinnor vet att det är ett brott och törs göra en anmälan.