Efter Luleås festivalhelg har fem fall av sexuellt ofredande kommit in till polisen.

– I två av fallen rör det sig om minderåriga som är inblandade, säger Niklas Jonsson, förundersökningsledare vid Polisen.

Natten mot fredag blev en ung tjej ofredad i publikhavet. Hon uppger i sin anmälan att en minderårig man tagit på den unga kvinnans rumpa samt bröst.

– Mannen är hörd en gång av polisen men vi ska höra honom igen, säger Niklas Jonsson.

Samma natt anmäler en kvinna att hon blivit ofredad av två stycken män i publikhavet ute på festivalområdet. Under vilken konsert det hela skedde framgår inte enligt polisen. Kvinnan kunde peka ut de båda männen som ännu inte är hörda av polisen.

På lördag kvällen anmälde ytterligare en ung tjej att hon blivit antastad av en person i folkmassorna. Det hela inträffade någon gång mellan klockan 22 och 23. Enligt polisen är det ännu oklart vad som egentligen har hänt och det finns ingen misstänkt gärningsman.

Ytterligare två fall rapporterades in efter lördagsnattens festival. En kvinna uppger att en för henne okänd man klämde på kvinnans rumpa. Detta skedde utanför ett av öltälten. Ingen person finns misstänkt för gärningen.

Vid två-tiden råkade ytterligare en kvinna ut för att en man klämde på kvinnans rumpa. Även denna händelse skedde i folkmassorna. Kvinnan kunde peka ut mannen men han är ännu inte hörd av polisen.

Hur går ni vidare nu?

– I de fall där det finns en misstänkt gärningsman ska vi höra dessa. Sedan arbetar vi utifrån det. Rubriceringen på samtliga anmälningar är sexuellt ofredande som kan böter eller fängelse i högst två år.