Fjällräddare ur den alpina gruppen har kallats ut och är på väg till Isfallsglaciären på Kebnekaise. Enligt uppgifter från polisen ska man försöka undsätta en man i 60-årsåldern som har brutit benet i svår terräng.

Inledningsvis tog man beslut att försöka använda en helikopter eftersom det enligt uppgift är omöjligt att ta sig fram till platsen med skoter. Ambulanshelikoptern fick dock vända på grund av hårt väder.

Uppdaterad 17.50:

Räddningstjänsten ska enligt polis kunna lyfta från flygplatsen i Kiruna. Ombord finns även alpina fjällräddare.

- Det blåser en hel del, och snöar, säger Johan Schlienger vid polisen.

- Personen som är skadad befinner sig på en mycket svårtillgänglig plats och det man är mest orolig för är nedkylning. De kanske gräver ned sig för att hålla värmen.

Vid 20-tiden pågår räddningsinsatsen fortfarande.

Uppdatering 20.15:

Johan Schlienger vid polisen:

- Jag har precis fått information om att den skadade mannen och hans kamrat har lyckats ta sig ner från glaciären, men inte längre. De är fortfarande på en svårtillgänglig plats och den skadade mannen börjar bli nedkyld. Rapporter vi fått från helikoptern är att de befinner sig i höjd med forskningsstationen just nu.

Enligt Schlienger är det oklart om helikoptern har möjlighet att landa på platsen. Då kan det blir aktuellt för en räddning med vinsch, där en av fjällräddarna får fira sig ner för att kunna undsätta den skadade och få upp denne i helikoptern.

Vi återkommer med mer information.

Uppdatering 20:35:

Ytterligare en helikopter har skickats till området i ett försök att snabbt kunna transportera mannen iväg till kvalificerad sjukvård. Utöver benbrottet uppges mannen i 60-årsåldern vara nedkyld.

Uppdatering 21.50:

Fjällräddningen pågår fortfarande.

- Det är problem med helikoptrarna och vädret, så nu överväger man att kanske transportera den skadade med skoter. Men han är ganska medtagen, säger Schlienger.

Närmaste bilväg från Tarfala börjar i Nikkaluokta, runt tre mil österut.

Uppdatering 22.10:

Den skadade mannen transporteras just nu med skoter mot Nikkaluokta där en vägambulans är tänkt att ta vid.

Strax före midnatt var man framme vid ambulansen, som förde mannen vidare till sjukhus.