Camilla Axelsson som är på plats i Katterjåkk för att semestra var på väg ut på en skotertur när hon såg Narvikståget stå stilla i en snödriva ungefär 100 meter från stationen. Hon såg passagerare lämna tåget för att promenera tillbaka till stationsbyggnaden.

– En del av dem gick till fots därifrån. Det var inte så långt från stationen som tåget hade kört fast, berättar Camilla Axelsson.

Var det folk kvar på tåget?
Artikelbild

| Trafikhaveri. Ett tåg har stannat i Katterjåkk – igen.

– Lokföraren var kvar, men jag såg ingen annan.

Nyligen blev ett tåg stillastående i Katterjåkk – några kilometer från dagens stopplats – i flera dygn och kom inte loss förrän ett 60-tal personer från bland annat LKAB skottat loss det för hand. Och nu får gruvbolaget rycka ut igen.

– Ett malmtåg ska komma när som helst och dra loss det här tåget. LKAB ställer upp igen och det är vi tacksamma för, säger SJ:s presstalesperson Stephan Ray.

Sent på eftermiddagen anlände undsättningen och drog loss tåget. Passagerarna som var på väg till Narvik får dock åka buss. Samma sak gäller för de som skulle ha åkt tåg 95 från Narvik. De får åka buss till Kiruna och kliva på där om de ska vidare söderut.

Stephan Ray poängterar att vädret i fjällen är svårbemästrat så här års.

– Snödrivor kan uppstå med väldigt kort varsel. Jag minns från min tid som Lapplandsjägare att det till och med är utmärkta på kartor för att de är så återkommande, säger han.

Kommer det ske något arbete för att förbättra den här platsen?

– Det får man ta med Trafikverket, men jag utgår från att de är väl medvetna om det här och att vädret är nyckfullt vid den här tiden på året.

Trafikverket ska titta närmare på orsaken bakom stoppet.

– Förra gången var det ett väldigt oväder med snö och laviner och så. Orsaken till stoppet i dag är inte helt klart, det får man titta närmare på, säger presskommunikatören Baisy Sundin.

Så det är inte aktuellt med någon åtgärd?

– Det vet vi inte. Alltid när något sådant här händer tittar vi på orsaker och eventuella åtgärder.