Årets tema är ”Världen är färgglad. Tillsammans är vi starka!” och cirka 130 personer uppträder på Blå Forell under lördagen.

– Arbetet har pågått sedan i höstas, berättar projektledare Eva-Lena Björkman. Skolorna i Dokkas, Hakkas, Poultikasvaara, Tjautjas och förberedelseklassen på Sjöparksskolan har träffats och repeterat sång och teater.

Idén till Byakult kom från början från Eva-Lena Björkman.

Artikelbild

| Uppträder. Vilma Andersson, Astrid Rynbäck och Lava Johansson tycker det är roligt att stå på scen. Men också lite pirrigt.

– Jag ville föra ihop klasserna eftersom de är så små i byarna. Jag ville visa barnen att det finns jättemånga barn på landsbygden, berättar hon.

På Byakult blandas barn från fem år upp till människor i 70-års ålder. Det är en samverkan mellan byarna där man använder sig av olika kulturella verktyg för att skapa intresse och nyfikenhet för kultur.

– Det är väldigt speciellt och så roligt att se hur glada barnen är och med vilken inlevelse och fantasi de tar sig an Byakult. Det finns inga gränser för vad de hittar på, säger Örjan Johansson som är kapellmästare.

– Alla är med på lika villkor och alla är lika delaktiga, säger han.

Artikelbild

| Roligt att vara med. Läraren Muslim Ofyani och eleven Lerydoon Nasiri från Sjöparksskolan.

Intresset för att vara med på Byakult har växt genom åren.

– Först visste inte barnen riktigt vad det var, nu har de tusentals idéer och törs vara kreativa och fantasifulla som man kanske inte får vara i en vanlig skola, säger han.

Artikelbild

| Elever. Ella Oskarsson Rantavaara, Alva Andersson och Agnes Rynbäck är lite nervösa inför föreställningen.

Efter en lång förmiddagsrepetition på scenen på Blå Forell blir det en stunds paus för skådespelarna och sångarna. Astrid Rynbäck tycker det är roligt att stå på scen.

– Teater är kul. Man får göra en massa olika saker, säger hon.

– Det kommer att vara lite läskigt, tycker Lava Johansson om lördagens föreställning.