Under läsåret har de 23 barnen i årskurs fyra på Kläppenskolan i Södra Sunderbyn tränat hårt. På att bli riktigt bra på att spela schack.– De har haft schackklubbar på skolan, på fritids och tränat jättemycket hemma efter skolan, allt för att bli så bra som möjligt och lära sig att spela, säger Anneli Andersson, en av föräldrarna till barnen i klassen.

När de fick beskedet om att barnen hade gått vidare till riksfinalen av tävlingen som hålls i Västerås i juni enades föräldrarna om att använde de pengar barnen tidigare samlat in för en klassresa i årskurs fem eller sex.– Men ganska snabbt insåg vi att pengarna inte skulle räcka till för den här resan. Vi har 23 barn och ett antal föräldrar som måste få resa och boende betalt för att kunna åka iväg, berättar Anneli Andersson.

Nu vädjar barnen och föräldrar i ett facebookinlägg om att få hjälp att samla in pengar till resan.– Vi har räknat på att resan kommer att kosta cirka 80 000 kronor och vi har än så länge bara lyckats samla ihop hälften av den summan, säger Anneli Andersson.– Inom några veckor måste vi ha samlat ihop så pass mycket att vi kan boka resan, tills dess försöker vi på alla sätt att hitta lösningar.

Vi samlar ihop priser som vi ska använda till ett lotteri som vi tänkte ha, vi samlar dessutom in saker så att vi kan anordna en loppis och på så sätt få in lite pengar, berättar hon.