”Hatbrott har skördat så många av våra liv”. Den sydafrikanska fotografen och aktivisten Zanele Muholi vill uppmärksamma svarta transpersoner och lesbiska kvinnors liv och kamp i Sydafrika. I sommar ställs hennes porträtt ut i en soloutställning på Stedelijk Museum i Amsterdam.

Här samsas hennes senaste verk – kontrastrika självporträtt som utforskar bilden av henne själv som svart lesbisk kvinna – med bildserier ur arkiven.

Som ”Faces and phase” (2006) där nära, kompromisslösa porträtt ackompanjeras av texter om hur det är att leva i ett homofobiskt samhälle.

Artikelbild

Kråkorna. Verket från 1981 handlar om protesterna mot älvutbyggnader i Alta och Kautokeino men är lika aktuellt idag.

Utställningen pågår till 22 oktober.

Documenta 14 i Kassel, Tyskland. ”Att lära från Aten” är årets tema för den prestigefyllda documenta-utställningen som pågår i 100 dagar. I år satsas det även på samisk konst; sju konstnärer från Sápmi medverkar varav en är Britta Marakatt-Labba, textilkonstnär från Övre Soppero. Hon visar bland annat sitt verk ”Kråkorna”, som är lika aktuellt än idag.

Oändliga GIF-animationer, videoverk med VR-glasögon och 3D-videospel. Temat för årets stora utställning med nutidskonst på Kiasma är den digitala revolutionen. Här visar det nya millenniets konstnärer upp verk som både skådar in i framtiden och som kommenterar vår digitala samtid.

Exempel: Konstnärstrion LaBeouf, Rönkkö & Turner bodde under en månad i tre avlägsna stugor i finska Lappland, helt isolerade från varandra och andra. Deras enda kommunikation med omvärlden skedde via en videolänk kopplad till en dator inne på Kiasma. Museibesökarna fick ställa frågor och konstnärerna svarade i textmeddelanden. Nu visas dokumentationen över de digitala mötena.

Artikelbild

| Berlin. Den schweiziska konstnären Pipilotti Rists verk ”Remake of the Weekend” (1998) som ställs ut på museet Hamburger Bahnhof i sommar.

Utställningen pågår till 14 januari 2018.

Installationskonst från 60-talet fram till i dag – på 3 500 kvadratmeter stor utställningsyta. ”Moving is in every direction” är en grupputställning med drygt 40 verk av världskända konstnärer som Pipilotti Rist, Joseph Beuys och Susan Philipsz. Stora videoverk från golv till tak, ljudinstallationer i kala vita rum och en installation med 36 palmväxter är bara ett axplock av det som ställs ut.

Artikelbild

| Amsterdam. Självporträtt av den sydafrikanska fotografen och aktivisten Zanele Muholi, som ställs ut i en stor soloutställning på Stedelijk Museum i Amsterdam.

Förutom de tillfälliga utställningarna är Hamburger Bahnhofs stora samling av modern och samtida konst alltid värd ett besök.

Utställningen pågår till 3 september.

Artikelbild

| Helsingfors. Verket och 3D-videospelet ”Survivor” är inspirerat av reality tv-serien Robinson (Survivor) och kretsar kring hur maktkonstellationer uppstår.

Över hela Afrika, från Dakar och Zanzibar till Timbuktu har L’institut du monde arabe i Paris samlat in konstskatter från den islamska världen. På över 1 100 kvadratmeter visar man historiska föremål som traditionella silversmycken, trämasker, broderade kläder och uråldriga manuskript.

Utställningen speglar religionens utbredning över kontinenten och visar dess möte med olika kulturer. I filmer kan man lyssna till lokala sånger och hyllningstraditioner. Man försöker också att spåra den kontroversiella idén om jihad. Flera konstnärer från den aktuella afrikanska konstscenen ingår.

Artikelbild

| London. Fahrelnissa Zeids abstrakta konst visas i London.

Genom utställningen löper dessutom kalligrafi som en röd tråd, ett svar på fördomen att Afrikas historia framför allt är muntlig.

Utställningen pågår till den 30 juli.

Artikelbild

| Paris. Islamsk konst i Afrika visas på l’Institut du monde arabe i Paris. Här Aida Muluneh.

När konstvärldens superstjärna Marina Abramovic gästade Stockholm och Moderna museet ringlade köerna långa. Många missade utställningen, som var hennes första stora retrospektiv i Europa. Men det finns en till chans att se kvinnan som ger allt av sig själv för sin konst, nu på museet Louisiana, norr om Köpenhamn.

Över 100 verk från 50 års arbete visas, samt den performance som fick kritikerna på fall och besökare att börja gråta.

Artikelbild

| Abramovic. I Danmark finns en ny chans att se performanceartisten Marina Abramovic. Här på Moderna museet.

Utställningen pågår till 22 oktober.

Hon var framstående i det turkiska avantgardet på 1940-talet. Nu visas Fahrelnissa Zeids abstrakta, färggranna målningar på Tate Modern i London. Hennes konst är en sammansmältning av islamska, persiska, bysantinska och arabiska influenser. Och hon utbildade sig i både Istanbul och Paris.

Artikelbild

Skallar. Verket handlar om alla de kranier av samer som finns på museer runt om i världen och att de borde återbördas till Sápmi.

Linjer, mönster och färger exploderar på dukarna, på ett stundtals närmast hypnotiskt vis. Under senare år målade hon också porträtt av familj och vänner – men placerade personerna hon avbildade långt bort, för att kunna fånga deras själ snarare än detaljerna. Zeid målade dessutom på kyckling– och kalkonskrov.

Utställningen pågår till 10 oktober. (TT-NSD)