Vid niotiden på lördagsmorgonen ringlade sig en kö fram på Köpmangatan med start vid Swedbanks ingång. Längst fram stod John Isaksson tillsammans med sin sambo, och anledningen var enkel: Att få lägenheten de spanat på under en längre tid.

– Jag hade kollat upp när banken stängde och planerat efter det, så jag har stått här sedan fyra i går, säger John Isaksson.

Inte långt senare fick de sällskap av Lars-Erik Persson och Lena Persson som inte kunde tro sina ögon när de gick förbi banken under fredagseftermiddagen.

Artikelbild

| Köpare. Inga-Maj Johansson har koll på vilka lägenheter hon kan tänka sig.

– Lena gick fram och frågade om det var lägenheterna han köade för och när vi fick höra det ställde vi oss också här, säger Lars-Erik Persson.

Det var 13 personer som övernattade och stämningen under natten ska ha varit god.

– Vi har redan haft vår första grannfest och benämner nu varandra efter lägenhetsnummer, säger John Isaksson som inte verkar ångra natten utanför banken.

– Vi har fått den lägenhet vi vill ha och det känns underbart.

Artikelbild

| Först till kvarn. 26 lägenheter i etapp två är sålda redan innan lördagens föräljning startat.

Först gick försäljningen av lägenheterna via intresseanmälningar och de intresserade erbjöds att köpa en lägenhet efter en lista på när anmälan inkom. Alla lägenheter gick till slut åt. Till etapp två har Fastighetsbyrån, som fått uppdraget att sälja lägenheterna, bytt tillvägagångssätt. I stället för intresseanmälningar är det ”först till kvarn” som gäller. 25 procent av lägenheterna i etapp två har redan sålts till så kallade VIP-kunder, som fått inbjudningar av projektets ägare.

Ändringarna av konceptet är inte någonting som uppskattas av alla.

Artikelbild

| Försäljning. Daniel Tillstam är nöjd med det stora intresseet.

– Det är rent förjävligt, säger Ingvar Bergström, som ställde sig i kön under tidigt under morgonen

Daniel Tillstam på Fastighetsbyrån Luleå står däremot kvar vid beslutet av att ändra koncept.

Artikelbild

| Kö. Efter en natt av väntan släpptes lägenhetsköparna av Kuststad in i Swebank.

– Skulle vi ringa fem personer per dag som vi inte får tag på så skulle det ta ett tag. Det har varit enormt många intresserade.

I stället skickade mäklaren ut ett mejl till över 2 000 personer om ändringarna för de kvarstående 74 lägenheterna. Även om det är 70 personer som tagit en kölapp för att skriva på kontrakt till de nya lägenheterna vågar inte mäklaren säga att alla lägenheterna kommer gå åt under lördagen.

Artikelbild

| Först. Lena Persson och Lars-Erik Persson är tillsammans med John Isaksson några av de som övernattat utomhus.

– Vi får se om det tar slut. Om det inte blir slutsålt blir det först till kvarn på Hemnet.