Hon blev sjuk för ett år sedan efter en munoperation hos privata läkarkliniken Hermelinen.

– Jag fick ett svårläkt sår i munnen och behandlades med antibiotika. Den första kuren hjälpte inte så jag fick en till och besvären gav med sig så småningom.

Men antibiotikakuren slog ut magen.

Artikelbild

| Charlotte Lundberg har dragits med svåra magproblem. " Jag har inte mått så bra periodvis och jag tror det beror på candidan".

– Jag kände att det inte var okey i magen och fick väldigt lös avföring. Två veckor senare fick jag en blindtarmsinflammation.

Hon fick då fyra antibiotikakurer på ganska kort tid efter varandra för blindtarmsbesvären.

– Jag hade kvar magbesvären tre-fyra månader efter operation så jag gick till läkare igen för jag mådde dåligt. Det diskuterades fram och tillbaka om blindtarmen fortfarande kunde vara ett problem vilka många läkare inte trodde, men den opererades bort. Blindtarmen var inte ok så operationen gjordes inte i onödan, säger Charlotte Lundberg.

Men magproblemen och klådan är kvar. Charlotte tror att det är candidasvampen som kan ha spridit sig i kroppen som gett henne dessa ihållande kroppsliga besvär.

– Jag fick en svampinfektion i underlivet som även medförde klåda i ändtarmen som jag aldrig har haft tidigare. Där ingenting hjälper. Sedan fick jag en massa svamputslag på kroppen.

Hon har varit till läkare, inte bara en utan flera.

– Om jag skulle ha en spridd candidainfektion i kroppen då skulle jag enligt läkarna ligga på intensivvårdsavdelningen. Det är ett konstaterande från deras sida.

För några veckor besökte Charlotte Lundberg gastromottagningen i Sunderbyn. Där handlade diskussionen med läkare om olika sjukdomsorsaker.

– Jag fick också göra en coleskopi där man går in med utrustning och tittar hela vägen i tarmen. Undersökningen visade inga tecken på några tarmbesvär.

Enligt henne får många idag en annan diagnos fast de har candidabesvär.

– Man vill gärna symptombehandla istället för att titta var problemet är. Irriterad tarm är vanlig diagnos man får istället för svamp. Får du utslag på kroppen så pratar man om psoriasis eller andra hudåkommor.

Har man lättare candidabesvär så kan en strikt kost hjälpa tillsammans med mediciner.

– Det går bara inte göra det ena eller det andra. Framförallt när du har svåra svampbesvär så räcker det inte bara att gå till en naturmedicinläkare och få naturmediciner utskrivna utan där krävs det också att man får en medicinsk behandling samtidigt.

Efter att ha haft klåda under två månaders tid har hennes läkare gått med på att skriva ut starkare svampmediciner.

– Det är ett stort problem. Jag vet väldigt många som har återkommande besvär när candidan som sitter i kroppen blossar upp igen.

Charlotte Lundberg är i dag medlem i forumgruppen Candida Cleanse Sweden på Facebook som har 20 000 medlemmar.

– Jag är med för att kunna diskutera med personer som drabbats av samma problem. Svamp är ett folkhälsoproblem som knappt existerade för 30 år sedan.

Läkarna borde uppdatera sig på dagens hälsoproblem. Många som är med i gruppen får ingen hjälp av sjukvården och blir lämnade utan medicinering, säger Charlotte Lundberg.

Norrbottens Media har bett ansvariga på Region Norrbotten ge sin syn angående candidaproblemet i stort, inte enbart från patientens sida.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, säger biträdande närsjukvårdschef Katarina Johansson, Region Norrbotten.