Greppet om allettan – trots mardrömshelg

Noll av sex poäng. Trots mardrömshelgen har Kiruna IF fortfarande greppet om femteplatsen. ”Inte många som har trott på oss”, säger tränare Robert Lahti.

Det ville sig inte för Kiruna IF i helgens två bortamatcher. Det slutade med dubbla förluster. (Arkivbild)

Ishockey2019-12-01 20:02

Kiruna IF satte sig förra helgen i förarsätet i kampen om femteplatsen och spel i allettan efter jul. Hemmasegern mot tabelljumbon SK Lejon gav IF matchboll i kampen runt strecket.

Då krävdes dock minst fyra poäng mot bottenlaget Vännäs och Teg, som jagar seriesegern i Hockeyettan Norra.

I lördagens match mot Vännäs fick IF inte mycket av spelet att stämma. Simon Thyni gav visserligen sitt lag ledningen i matchen redan efter 49 sekunder. Men därefter var det hemmalaget för hela slanten.

Innan första perioden var över hade Vännäs hunnit kvittera, ta ledningen och gå ifrån till 3–1.

Trots den tuffa inledningen så hade gästerna faktiskt chans att få med sig poäng från bortamötet. Två snabba mål i tredje perioden gjorde att underläget var nere på ett, med mer än 10 minuter kvar av matchen. Man gjorde ett försök att ta ut målvakten och spela i sex mot fyra. I stället för en kvittering kom då hemmalagets definitiva avgörande till 6–4.

− Vi spelar inte på den nivån vi har gjort och är lite på hälarna. De får utdelning när de åker mycket skridskor. Vår första är för dåliga i första för att vi ska kunna vinna, konstaterar tränaren.

Den överraskande förlusten mot Vännäs, som var hemmalagets blott andra fullpoängare för säsongen, gjorde att poäng krävdes mot topplaget Teg. Annars bjöd man in både stadsrivalen AIF och Kalix i racet om sista allettan-platsen.

Efter en mållös första period, gjorde IF en stark andra akt och pressade topplaget. Där man gick ifrån till 0–2.

I slutperioden visade hemmalaget klass och faktorerna bakom att man är tabelltrea. Man var effektiva när chanserna gavs och kunde med trettio sekunder kvar av matchen säkra alla tre poäng.

− Vi gör en jättebra prestation och är klart bättre i två perioder. Trots att vi tappar det i tredje så spelar vi inte dåligt. De har en ryslig effektivitet och gör fyra mål på nio skott. Det känns som att vi var värda mer.

Trots den tunga helgen har laget fortfarande greppet om femteplatsen med tre poäng ner till AIF och fem till Kalix, med två omgångar kvar.

− Det är helt otroligt att vi har chansen med två matcher kvar, det är inte många har trott på oss.