Innan Lucas Wallmark drog till Nordamerika förra hösten var han och familjen i valet och kvalet kring bostadssituationen i Sverige under somrarna.

Skulle det bli lägenhetsköp i Luleå eller i Umeå?

I hård konkurrens föll valet på Västerbotten och barndomsstaden.

Artikelbild

– Vi fick kolla och fundera. Men det känns bra, vi trivs här i Umeå, säger Lucas Wallmark, som kommer att sommarträna med Björklöven, och utvecklar:

– Det blir som att man har både Umeå och Luleå. Men nånstans är det kul att vara nära morsan, farsan och brorsan – för en gångs skull. När man spelade i Luleå tränade man i stort sett hela tiden, då var man ledig bara i juli i princip och då var det kul att åka iväg på semester eller vad som helst. Man hann inte riktigt hem.

Sen poängterar Wallmark att de även kommer att vara en del i Luleå.

– Jo, i och med att Matildas (Rönnlund, sambo) föräldrar är där. Det kommer bli att åka emellan lite grann, men mestadels blir vi väl här i Umeå.

Artikelbild

Säsongen på andra sidan Atlanten blev på sätt och vis en succé.

21-åringen slog målrekordet för en rookie i Charlotte Checkers i AHL och han landade på 46 poäng (24+22) på 67 grundseriematcher innan han även hann med sex poäng (3+3) på fem matcher i slutspelet (Calder Cup).

Dessutom blev det åtta matcher och två passningspoäng i Carolina Hurricanes och världens bästa liga.

– Om man summerar så är jag i det stora hela nöjd med säsongen. Sen är man inte nöjd så, man vill alltid spela fler NHL-matcher och så där. Men man måste också vara realistisk. Det går inte att ha för höga krav heller, säger Wallmark och tillägger:

– När jag åkte över hade jag som mål att i alla fall kunna få känna på nån match i NHL – och jag fick göra åtta. Så det är jag ändå nöjd med.

Samtidigt är det i NHL man vill vara hela tiden.

– Exakt. Precis. Det är därför du åker över. Man vill alltid spela mer men att man får chansen är väl ett tecken på att de tror på mig. Nu får man försöka spinna vidare på det till nästa säsong.

Succén i farmarligan ser inte den förre Luleå Hockey-centern som någon nackdel inför kommande vinter.

Utan tvärtom.

– Det skadar inte att göra bra ifrån sig i AHL. Jag tror nånstans att jag kan ha stärkt mina aktier inför nästa säsong genom att jag ändå avslutade bra i AHL. Jag hoppas och tror att jag ska ha en bra chans nästa år, säger Wallmark.

Han fortsätter:

– Sen har jag även visat att jag håller i NHL och att de kan spela mig lite var som helst. Så det är också positivt och jag hoppas att de också känner så. Att jag är inne i det nu och... Ja, du vet ju.

Innan Lucas Wallmark lämnade Nordamerika för den här gången hade han ett avslutande möte med Ulf "Tuffe Uffe" Samuelsson, som är huvudcoach i Charlotte Checkers.

– Han var ganska tydlig med att de är nöjd med säsongen, att de tycker att jag har tagit stora kliv under året och att jag har alla chanser i världen att ta en NHL-plats nästa år om jag gör en bra sommar och kommer väl förberedd till campen. Sen ska det klicka även där, men han var rätt nöjd och jag har fått chansen av honom att spela otroligt mycket. Det har varit lärorikt. Så på så sätt har det varit en bra säsong, en utvecklingssäsong.

...men AHL kanske inte är en liga man vill vara i under flera år?

– Nä, så är det väl. Ingen kan väl drömma om det så att säga. Men jag är ändå positivt överraskad på själva ligan. Man hade kanske målat upp en bild att det skulle vara helt åt helvete och så där, men det finns många bra spelare där. De två första kedjorna i varje lag är det bra klass på. Jag tänkte att det skulle vara mer fult men det blir färre och färre spelare som spelar så.

Har du hunnit prata något med Ron (Francis, general manager i Carolina Hurricanes)?

– Jag bytte bara som hastigast några ord med honom efter att vi hade åkt ur slutspelet. Han lät också nöjd och det verkar som att de tror på mig, säger Wallmark och berättar att man får tolka signaler istället för att få några klara framtidsbesked:

– De kan väl inte ge så mycket sånt egentligen, utan man får vrida och vända på det lite som man vill.

Men du åker över till hösten med en positiv känsla?

– Det tycker jag ändå. Man har ändå gjort ett helt år där borta och gjort det bra i AHL och fick chansen i NHL. Va fan, det får bära eller brista lite grann. Det ska bli jäkligt intressant och det känns som att jag har en bra chans.