Peter Lindvall

Basketbloggen

Äntligen: Ligatipset är här

Jo, jag vet att väntan nästan varit oundviklig men nu har facit äntligen landat. Här Bloggens sista power ranking av SBL Herr inför säsongen 2019/2020.
Håll till godo.

 

1. SÖDERTÄLJE
Kommentar: "Spelartappen borde förskräcka: Auston Barnes, Toni Bizaca, Alexander Lindqvist och Adam Ramstedt är alla blytunga pjäser men jag är inte det minsta bekymrad. Med nytillskott som Andrew Smith och Dino Pita och samt kulturbärare som Martin Pahlblad och Jonathan Person (Jo, jag räknar med att han stannar hela säsongen) i truppen kommer den regerande mästaren vara laget att slå sju dagar i veckan. Tro inget annat"

 

2. BORÅS
Kommentar: "SM-finalen i våras gav förstås löften om mer - något en urstark försäsong bara strukit under. Här finns rollspelarna och kontinuiteten i Simon Gunnarsson, Fredrik Andersson och Willia Gutenius. Här finns den stora matchvinnaren i Marcus Tyus och här finns hungern att göra något stort. Det är bara det där sista lilla steget som saknas. Och hittills har det saknats varje gång chansen funnits. Kanske är det äntligen dags?"

 

3. BC LULEÅ

Kommentar: "BC Luleå sitter kanske på ligans bästa förstafemma med blanannat stjärnor som Denzel Andersson, Axel Nordström, Brandon Rozzell och Quinton Upshur. Det borgar för kvalité. Problemen infinner sig om en av dessa blir skadad och kanske missar åtta-tio matcher. Där bakom är det nämligen mer oskrivet. För tränaren Peter Öqvist handlar säsongen 19/20 om att hålla nyckelspelarna skadefria och matcha fram ett par bänkspelare som kan leverera när pressen är som störst. Då kanske..."

 

4. WETTERBYGDEN.
Kommentar: "Förra säsongens nykomling var en stor positiv överraskning och det har gett klubben framtidstro. Med externa finansiärer har Plannjaikonens Dennis Aulanders projekt hittat nya pengar och budat på en hel hög av svensk klasspelare. Wetterbygden landade till sist i Adam Rönnqvist och med tre kvalitativa importspelare i Calvin Hermanson, Ty Sabin samt Moussa Kone och ska det räcka för att bli ett topplag. Allt annat är faktiskt en liten besvikelse."

 

5. JÄMTLAND
Kommentar: "Försäsongen har handlat om lagets amerikanske spelfördelare Devon Bell som redan innan ligan startat fått utstå kritik. Och ska vi vara ärliga: 178 centimeter utan ett respektabelt trepoängsskott ska inte räcka för att leda ett lag till SM-final - något som är Jämtlands uttalade mål. Ett topplag, då? Ja, absolut. Semifinal? Varför inte. Men absolut inte mer än så"

 

6. NORRKÖPING
Kommentar: "Ständigt storsatsade Norrköping körde ekonomin i botten under tränaren Adnan Chuks ledning och klubben har inför den här säsongen tvingats ta ett steg tillbaka och leta spelare med en mindre prislapp. Trots det tror jag faktiskt att Norrköping kommer överraska många i vinter - även om de ansvariga kommer spela "underdogkortet" vid varje tillfälle som ges. Men med en rejäl svensk stomme som Anton Saks, Tim Schüberg och Anes Sekovic finns det ingen anledning att vara blyg."

 

7. DJURGÅRDEN
Kommentar: "För basketen i stort är det viktigt att projektet med Djurgården slår väl ut. Stockholm behöver ett lag som syns, hörs och gör resultat. Laguppställningen som veterantränaren Charles Barton ser spännande ut där guarden Derrick Wilson kommer dra ett blytungt lass. Topplag? Nej, men en nykomling som kommer bråka med de flesta på sin hemmaplan."

 

8. KÖPING
Kommentar: "Det gör faktiskt lite ont att placera Köping på den här platsen i tabellen. Laget sitter nämligen på två av ligans mest intressanta importer i insidespelaren Jeremy Combs och spektakuläre matchvinnarguarden Gary Blackston - en duo som kommer vinna matcher åt sitt lag hela vintern lång. Nej, bli inte förvånad om Köping landar en eller annan plats högre i tabellen vi sätter punkt för säsongen 19/20."

 

9. NÄSSJÖ
Kommentar: "I somras kändes Nässjö stekhett efter några bra rekryteringar men lagets resultat under försäsongen har fått mig att tvivla. Klarar verkligen oerfarne tränaren Joakim Källman att den här uppgiften? Jag är inte helt säker på det. Hans insats från sidlinjen under U20-EM såg inte helt klockren ut men det finns förstås alla chanser att motbevisa mig under vintern. På pappret, med spelare som Dartaye Ruffins, Felix Terins och Franklin Williams, har Nässjö i grunden en mycket kompetent spelargrupp. Men det är något skaver... "

 

10. UMEÅ
Kommentar: "Det börjar bli en vana att placera Västerbottensklubben i botten av ligatabellen men den här gången är det oundvikligt. Försäsongen har i sitt stort sett varit eländig, laget är fyllt av importspelare med minst sagt varierande kvalité och tränaren Jesper Gustavsson måste göra underverk ännu en gång för att det här ska fungera. Å andra sidan: Den här klubben är inte rädd för att göra förändringar under säsongen och laget ni ser i dag kan vara något helt annat i januari."
//Lindvall

Kommer stjärnan att orka?

För det första konstarerar vi det uppenbara: BC Luleå är 5/1 efter sex matcher. Det är bra.
Och med tanke med att laget spelat fyra på bortaplan är det mer än bra.

I ljuset av att alla matcher i fientlig miljö varit täta historier är det förstås ännu bättre och om jag gör en gissning hur förra säsongens lag presterat i motsvarande läge skulle jag nog säga att BC Luleå vunnit två - max tre.

Men sedan måste vi snacka om samma sak igen. Mot Norrköping, som är en bit ifrån vad laget varit de föregående fyra-fem åren, vann Luleå med 91-85 efter en enda lång kamp utans en uns av skönspel. Av dessa 91 poäng svarade stjärntrion Denzel Andersson Brandon Rozzell och Quinton Upshur 73.

Det säger mig en sak: Det här laget behöver akut offensiv hjälp. LaRon Smith kommer tillföra många saker på den egna planhalvan när han är skadefri - men forwarden är ingen som plötsligt blir en offensiv hörnsten.
Nej, BC Luleå behöver en till kreatör, en spelare som kan behandla bollen, göra mål och avlasta Brandon Rozzell när motståndarlagen sätter press på honom. 30-åringen kommer inte orka att rädda sitt lag i match efter match, säsongen lång. Det är i alla fall känslan.

Nej, jag vidhåller att ytterligare en kvalitativ kropp måste in.
Och vad vet jag. Kanske är Adam Rönnqvist less över att ha hamnat i kylan i Wetterbygden? Drömma går alltid...
//Lindvall

Omgångens tips

Det är dags för nya utmaningar för lagen i SBL herr och Bloggen är på hugget med ännu ett tips. Den här gången handlar det om fem matcher över tisdag och onsdag.

Umeå-Djurgården        1
"En riktigs rysarmatch mellan två lag som här ser chansen att ta en seger. Djurgården har sett helt okej ut offensivt men förvarsspelet svajar betänkligt. Umeå har startat med tre raka torsk, precis som väntat, men såg piggt ut mot Södertälje och behöver den här segern lite mer."

 

Södertälje-Nässjö        1
"Personligen sitter jag bara och väntar på när mästarklubben ska presentera en ersättare till skadade Jeremiah Ingram och med tanke på hur det sett ut i säsongsinledningen lär det gå ganska snabbt. Men det finns trots allt så mycket spetskompetens i laget att Nässjö ska kunna krigas ned."


Norrköping-BC Luleå    2
"Luleå fick en hel del att fundera på efter den klara förlusten mot Borås. Det visade inte minst att laget är ytterst bräckligt är det dyker upp skador på "fel" spelare. Rozzell & Co borde förstås besegra Norrköping som sett ut som färväntat hittills men i Stadium arena har Luleå ytterst sällan fått något gratis. Jag gissar på en rysare."

 

Köping-Wetterbygden   1
"Wow. Ett härlig prestigematch mellan två klubbar som är på väg att etablera sig rejält i SBL. Wetterbygden lär ha fått gigantiska mängder självförtroende efter bragdsegern mot Södertälje men Köping har faktiskt sett ännu bättre ut och kommer vara fortsatt obesegret vid 21.00 på tisdag kväll."

 

Borås-Jämtland 1
(Spelas onsdag)
"Borås visade klass och kvalité rakt igenom mot Luleå och visade varför laget är en av guldfavoriterna. Jag har svårt att se laget ha några som helst problem mot Jämtland som blandat och gett , bara vunnit en av fyra matcher och i alla fall inte övertygat mig om sin storhet."
//Lindvall

Luleås glädjebesked

Det har funnits lite oro i BC Luleå-lägret  kring USA-forwarden LaRon Smith och ljumskproblem som innebar att han missade lördagens Boråsmatch. Men i dag kan de ansvariga i klubben andas ut.

Under måndagen undersöktes Smith och det visade att skadan var av lindrigare karaktär.

"LaRon missar tisdagsmatchen mot Norrköping på bortaplan men sedan ska han vara redo för spel", säger tränaren Peter Öqvist.

Det innebär att amerikanens nästa match blir den 25 oktober mot Södertälje på hemmaplan.

//Lindvall

Hon gör succé - i Italien

Hur vi än försöker vara positiva kan vi inte påstå att den förra Luleå Basket-guarden Michaela KK Houser gjorde succé i klubben den förra säsongen som slutade i ett nattsvart fiasko mot Högsbo i SM-kvartsfinalspelet.

Men det verkar nu vara glömt. Den 28-åriga amerikanskan ser ut att ta en gruvlig revansch på sig själv den här hösten. I den italienska klubben Treofan Battipaglia, som spelar i den högsta divisionen, snittar Houser efter två ligamatcher mäktiga 37, 5 minuter, 20 poäng och 8 assist.

//Lindvall

När det lilla extra saknas

Med en ljumskadad LaRon Smith, och därmed supertunn insiderotation, hade det behövs något alldeles extra för att besegra ett lag av Borås av kaliber.

För det första måste alla toppspelare prestera på topp. Det gjorde varken Denzel Andersson, Brandon Rozzell och Axel Nordström som alla låg under sina normala kapacitet.
Sedan var förstås några av de så kallade doldiserna från bänken tvingade att hitta prestationer lite utöver det vanliga. Det gjorde inte någon av Tim Kearney, Daniel Eliasson, Pelle Larsson eller Anton Kobylak-Berglund.

När sedan Borås svarade för en alldeles utmärkt match, inte minst defensivt, förstår nog alla att det här blev en match där BC Luleå aldrig vara nära (förlust, 68-85). Inte en sekund, faktiskt.
Borås var smart, tajt och fick ut massor av många. I Peter Öqvists lag var det bara Quinton Upshur och Daniel Hansson som nådde några höjder att tala om.

Det här gör förstås att vi ännu en gång landar i den tes som Bloggen drivit länge: BC Luleås lag är oerhört skadekänsligt. Det räcker med en skada någon av nyckelspelarna för att Peter Öqvist tvingas gräva lite väl djupt från bänken och då blir det vingligt. Där saknas nämligen det spets, först och främst offensivt. En spelare som kan komma in och vända en matchbild på bara några minuter. Helt enkelt en Adam Rönnqvist från guldsäsongen 2016/2017.

Visst. BC Luleå har ett så pass kompetent lag att den här säsongen kan bli hur bra som helst. Men det är skör tråd som laget ska balansera på hela vintern. Det räckte med LaRon Smiths ljumsktrubbel för att det började gunga lite. Tänk då vad som skulle hända om Axel Nordström, Denzel Andersson, Brandon Rozzell eller Quinton Upshur blir borta några veckor?

Då skulle läget vara allvarligt.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR