Peter Lindvall

Basketbloggen

Den sista pusselbiten

En pusselbit saknas i BC Luleås lagbygge och det är en av de allra viktigaste. Men nu börjar det närma sig. Det handlar om en importspelare på en av de stora positionerna som ska in och BC Luleå-tränaren Peter Öqvists lista på heta spelare har blivit kortare och kortare den senaste tiden.

"Vi kan ha något klart om några dagar och vi är samtal i agenter. Men det kan hända saker snabbt. Vi kan ha tre intressanta spelare och plötsligt dyker det upp en fjärde. Vi känner ingen stress och vill ha den bästa vi kan få", säger Peter Öqvist som jobbar med två olika profiler på den spelare som ska in i laget.

Alternativ 1: En fyr-femma som kan ge tyngd i tresekundersområdet, skydda korgen, dunka och ta returer.

Alternativ 2: En allroundforward på position fyra som kan hjälpa till på flera olika ställen.

"Den spelare som vi plockar in behöver inte vara någon som gör 20 poäng per match. Vi har många som kan ligga runt 12-18 poäng och vi kommer må bäst som lag där flera spelare är offensiva hot", säger Peter Öqvist.

//Lindvall

Den sista lilla spetsen

Vilken dag som helst borde BC Luleå presentera sin tredje importspelare som ska vara med på den resterande resan av säsongen och ge laget de sista lilla spets som behövs när allt ska avgöras.

Men det finns säkert många där ute som undrar varför BC Luleå ska värva nu när laget rullar på så pass bra som det gör. Den tanken är ytterst naiv menar jag.
Svaret har jag tjatat om hela säsongen. Den krävs en ynka liten skada på någon av nyckelspelarna för att det ska bli problem.

Nej, det är inte så att BC Luleå plötsligt kommer förlora en radda av matcher och sjunka som en blyklump i tabellen. Det vi pratar om är att gå till SM-final, om att vinna guld.

Själva kärnan i BC Luleås verksamhet är att vinna, underhålla och alltid kunna ställa ett lag på benen som är en guldkandidat. Inget annat. Det är därför publiken har kommit till Luleå energi arena de senaste 27-28 åren.

Nåväl. Däremot kan jag göra avkall på en sak och det handlar om Pelle Larsson.

Sedan tränaren Peter Öqvist den 24 januari beslutade att ge 18-åringen en fast plats i startfemman har BC Luleå plötsligt hittat sin identitet. Rookien kanske inte vände på säsongen för BC Luleå, det är att hårdvinkla sanningen, men han tog laget utan tvekan till en ny nivå med defensiva närvaro, fysik, smartness och respektlöshet. Något som också gett sju raka segrar och säsongens bästa spel.

Därför vore det trist om BC Luleås nästa värvning skulle ta Pelle Larssons plats i startfemman. Det vore trist om en ny amerikan snodde tio minuters speltid av Luleås succéspelare. 

Men att BC Luleå behöver ytterligare en värvning av kvalité råder inget tvivel om. Pelle Larsson lyfte laget en bit, en klassvärvning skulle kunna få BC Luleås lag att nå dess fulla kapacitet.
//Lindvall

Bottennappet

I min lilla enfald trodde jag att Luleå Basket skulle få ett rejält lyft av att addera kvalitetsspelare som Julie Vanloo och skadecomebackande Allis Nyström. Så borde det rimligtvis vara - det säger alla logik.

Men verkligheten blev en helt annan i bortamötet med Norrköping Dolphins. Istället lyckades stjärnspäckade Luleå Basket svara för ett av de värre bottennapen jag sett på sex-sju år och blev totalt överkört (70-91) av ett inspirerat Norrköping där jänkaren Teniya Page gjorde slarvsylta av Luleås ihåliga försvar.

Ingen spelare i Luleå gjorde intryck. Ingen visade karaktär och hjärta. Ingen.

Nya Julie Vanloo gjorde ingen glad men å andra sidan fick belgiskan mycket sparsamt med speltid, bara 13 minuter. Allis Nyström kämpade på men har fortfarande en del ringrost att få bort.

Nåväl. Efter den här förnedringen måste förstås alla varningsklockor ringa hos den sportsliga ledningen men å andra sidan finns bara en väg att gå och det är uppåt.

För värre än så här kan det knappast bli.

 //Lindvall

Ingen fara på taket

När stjärnan Denzel Andersson rapporterades in som lårskadad innan bortamötet mot Nässjö var nog känslan att ett hårt matchande BC Luleå skulle åka på en smäll efter tolv segrar på de 13 senaste matcherna.

Men det var aldrig någon fara på taket. Peter Öqvists lag spelar just nu med ett enormt självförtroende och löser alla problem som dyker upp på vägen.

Med Andersson borta och när Brandon Rozzell inte hade sin allra bästa skyttekväll, 1/6 från trepoängslinjen, fanns det hur många som helst som var redo att göra jobbet och ta ansvar.

Tim Kearney var en av de som fick massor av extra minuter, 31.18 för att vara exakt, vilket gav det vanliga slitgörat men även 13 poäng samt 5 returer.

Unge Pelle Larssons kvalité har vi vant oss vid det här laget och denna kväll putsade han sin poängpersonbästa till 18.

Men framför allt var det här amerikanen Quinton Upshurs stora kväll efter en tid av skottkramp. Den här gången var 26-åringen sex av sju från trepoängsland vilket renderade i 29 poäng. Skönt för honom och för hela laget. Upshur kommer behövas offensivt längre fram.

Nu kommer ett välbehövligt landslagsuppehåll på två veckor för BC Luleå som kan vila några dagar och sedan slipa formen inför den avgörande delen av säsongen.

Men framför allt behöver klubben få lite eld i baken och hitta den tredje import som gäckat den sportsliga ledningen hur länge som helst. Känslan är att något måste bli klart den här helgen för att hinna med allt det pappersarbete som krävs för att få en spelare klar. Och det finns bara tio arbetsdagar att vifta på.

Räkna med en nervös kamp mot klockan för BC Luleå.

//Lindvall

Omgångens tips

Det är dags för den sista SBL-omgången innan landslagsuppehållet och den här gången väntar fem matcher fördelat över fredag samt lördag. Då rullar vi.

 

Umeå-Borås                                     2

Inga konstigheter här. Umeå är helt enkelt för svagt för att kunna rubba serieledaren Borås som jagar en ersättare till knäskadade veteranen Fredrik Andersson. Betongsäker bortaseger i min bok.

 

Wetterbygden-Norrköping              1

Inte helt lätt att tippa. Norrköping har blivit både spetsigare och djupare med Ramstedt samt Jackson i truppen och Wetterbygden har visat en sviktande form. Men kanske hittade Boris Balibreas lag något att bygga vidare på i förlustmatchen mot BC Luleå. Jag tror i alla fall det. Men det krävs att poängmaskinen Tyler Sabin hittar sitt skott igen.

 

Nässjö-BC Luleå                                2

Sedan tränaren Peter Öqvist placerade unge Pelle Larsson i startfemman har BC Luleå hittat sin identitet och vunnit sex raka segrar varav två kommit i Svenska Cupen. Men matchandet ha varit tätt och någon gång lär laget förstås springa på en mina. Jag tror dock att det fortfarande finns lite krafter kvar i benen hos Brandon Rozzell & C0 för att kunna knäcka ett Nässjö som alltid är svårslaget hemma.

 

Djurgården-Jämtland                      2

Det var förstås bara en tidsfråga innan stjärnspäckade Jämtland skulle hitta ett vinnande koncept och nu står laget plötsligt på fyra raka segrar samt en stigande formkurva. Att laget kör över Djurgården behöver jag knappt skriva.

 

Köping-Södertälje                             2

(spelas lördag)

Har bensinen till sist tagit slut hos succélaget Köping? Kanske det. Men jag vågar inte helt räkna bort dem. Jag tror dock att Södertälje i den här matchen kommer bli för tungt över 40 minuter där mästarens tunga insiderotation med Freeman och Adams kommer bli avgörande i långa loppet.

//Lindvall

Är han den bäste någonsin?

För någon vecka sedan slängde jag lite i förbifarten ut frågan som kanske både överrraskar och provocerar många. Den löd: Är Brandon Rozzell den bäste amerikanen i Luleås herrbaskethistoria.

Jag tycker resonemnaget går att föra efter ännu en supermatch av 31-åringen - 34 poäng mot Wetterbygden- som går mot sin bästa säsong i karriären där han just nu snittar 21.5 pong och 5.5 assist.

Och visst finns det argument som talar för att Rozzell är vassast av dem alla. Han har tagit klubben till ett SM-guld och en final. Rozzell gör i nu sin tredje säsong i BC Luleå, han har burit laget till den absoluta toppen igen efter klubbens tämligen menlösa 18/19 och mycket talar för att Luleå kommer utmana rejält om guldet till våren.

Men räcker det för att vara Luleås GOAT?
Nja, kanske inte riktigt ännu. Titanen han tävlar emot är Eric Ellliott som stannade sju år i dåvarande Plannja, gjorde klubben till en maktfaktor och spelade hem två SM-guld. Han är svår att slå. I alla fall just nu.

Men om BC Luleå gör det enda självklara och skriver fast Brandon Rozzell, gärna tillsammans med vapendragaren Quinton Upshur, över en eller två säsonger till finns det mycket som talar för att han kommer rankas som den bäste av alla.

Vad tycker ni?
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR