Peter Lindvall

Basketbloggen

Massor av matcher

Visst tusan vill ni har koll på hur Luleås två elitlag spelar de närmaste tre dagarna? Bloggen har järnkoll.

Luleå Basket träningsmatchar nere i Ungern och för BC Luleå är det spel i svenska cupen som gäller.

 

FREDAG 13/9:

ZTE NKK-Luleå Basket (15.30).

 

LÖRDAG 14/9

UNI Györ-Luleå Basket (11.00).

 

SÖNDAG 15/9

Atomeromu-Luleå Basket (12.00).

 

Svenska cupen

Akropol-BC Luleå (15.00).

//Lindvall

 

Omgångens tips

Som vi har väntat och längtat under landslagsuppehållet. Men nu är det äntligen dags för en ny omgång av SBL herr. Då rullar vi med ett hemmasnickrat tips.

 

Norrköping-Nässjö                              1

Nässjö är laget som ingen vet var man har, som blandat och gett hela vintern utan att hitta en röd linje. Nej, jag tror på struktur, ordning och reda. Därför ska den här matchen vinnas av hemmalaget.

 

Borås-Wetterbygden                          1

Sedan lång tid är Borås laget att slå och med tanke på den offensiva potential Henrik Svenssons gäng sitter på borde det bli en ganska enkel resa mot Wetterbygden som har en hel del att jobba på ur ett defensivt perspektiv.

 

Södertälje-Umeå                                 1

Umeå lanserar en ny spelfördelare vid namn Charlie Westbrook men hur det ska kunna spela någon roll i Täljehallen är svårt att se. Södertälje måste snart få ihop sina grejer för att bli en allvarlig guldutmanare och kanske har landslagsuppehållet inneburit steg i den riktningen?

 

Jämtland-BC Luleå                               2

Omgångens mest svårtippade match. Stora Jämtland har spelat säsongens bästa basket de senaste veckorna men tvingats gruppera om med en ny litauisk guard sedan Marshall Nelson avbrutit säsongen. I BC Luleå, som varit en maskin under lång tid, debuterar nye Steven Davis och det ska bli mycket intressant att se vad han kan tillföra. Räkna med en rysare som kan sluta hur som helst.

 

Köping-Djurgården                              1

(spelas lördag)

Djurgården har en ny jänkare på ingång men jag har svårt att se vilken roll det ska spela. Laget är helt enkelt för dåligt och Köping alldeles för bra.

//Lindvall

Nu är lallandet över

Bloggen kommer dra på solsemester under dryg vecka och därmed kommer nog uppdateringarna blir något färre den närmaste tiden. Men bara för att jag ligger och latar mig vid någon pool stänger varken SBL Herr eller SBL Dam butiken. Tvärtom. Under fredag och lördag spelas det minst sagt högkaratiga matcher för både BC Luleå och Luleå Basket.

 

När det gäller BC står Jämtland för motståndet på bortaplan i kväll och det lär bli en minst sagt lurig match. Östersundslagets första månader var ett allmänt fiasko med tanke på spelarmaterialet. Nu har tränaren Torbjörn Gehrke äntligen fått ordning på grejerna och vunnit fem raka matcher. För BC Luleå blir utmaningen att freda korgen mot ett Jämtland som har massor av kilon och massor av längd i form av spelare som RT Guinn, Jordan Semple samt Wayne Martin.

 

Men jag tror nyckeln till en BC Luleå-seger först och främst ligger i att kontrollera Jämtlands veteranguard Thomas Massamba. Det handlar som jag ser det om att "lura" 35-åringen att ta på sig för en stor kostym och göra för mycket i det skapande spelet. Gör han det blir ofta felprocenten stor.

Om Massamba håller sig till det enkla, spelar försvar, svingar bollen och tar det som ges offensivt ökar Jämtlands segerchanser med många procent.

 

När det handlar om Luleå Basket känner jag att det börjar bli dags att sätta ned foten och visa som bestämmer i svensk dambasket. Laget har den här säsongen haft svårt att hitta en röd tråd i sitt spel och topparna har varit alldeles för få.

Efter landslagsuppehållet har det sett alllmänt blekt ut där stortorsken mot Norrköping var enländig och hemmasegern mot Telge visserligen var en bra show men liret nådde aldrig de höga höjderna.

Nej, på lördag står topplaget och förra säsongens SM-finalist Högsbo på programmet på bortaplan. En tuff uppgift, förstås, men med det lag och de resurser som Luleå Basket sitter på tycker jag att Ivey Slaughter & Co bara ska gå in och dominera den matchen. Visa vem som är laget att slå så här i slutet av världens mest matchotäta grundserie.

Det är helt enkelt dags att vakna för Sveriges mäktigaste damklubb. Nu är lallandet över.

//Lindvall

Klar för spel

BC Luleås nervösa väntan är äntligen över. I dag blev det klart att klubbens allra senaste USA-värvning, den 203 centimeter långe forwarden Steven Davies är, spelklar och kommer göra debut mot Jämtland på bortaplan.

Efter att LaRon Smith, Austin Burgett och  Kavin Gilder-Tilbury av olika skäl lämnat kan nu BC Luleå börja planera för avslutningen av grundserien med en full trupp.

Det ska bli oerhört intressant att se hur nye Davis kommer passa i Luleås redan väl fungerande maskineri men känslan är att tränaren Peter Öqvist letat en spelare som ska smälta in och fylla en roll mer än ta över och därmed störa hierarkin som byggts upp under vintern. Och det kan väl vara klokt tänkt med bara två månader kvar av säsongen och lite tid att spela på.

Davis kommer absolut att springa, ge energi och spela försvar sju dagar i veckan. Det är huvuduppgifterna för honom. Jag tänka mig att 26-åringen kommer ligga på en speltid runt 20-25 minuter och ge laget tio poäng samt fem returer i snitt. Men framför allt ger Davis  laget ett djup på de stora postionerna vilket innebär att BC Luleå för första gången den här säsongen kan hantera en stukad för Axel Nordström eller Denzel Andersson. Det är vitalt i detta läge. 

Jag skulle inte bli förvånad om Öqvist ser Steven Davis som ett förstabyte från bänken nu när succéspelaren Pelle Larsson hittat sin plats och levererat tungt som starter. Kanske på sikt, kanske om tre-fyra matcher, kommer Davis kliva in i startfemman. Vi får se.

Klart slut.

//Lindvall

Den stora revanschen

Efter Sveriges plattmatch i den första EM-kvalmatchen mot Kroatien var Bloggen ganska tuff i sin kritik mot de blågula spelarnas insats som inte var mycket att yvas över. Det var kort och gott förjäkla dåligt och en av spelarna som inte var närheten av sin nivå var spelfördelaren och Polenproffset Ludvig Håkanson.

Mot Turkiet, i Globen, inför 11 000 åskådare studsade guarden tillbaka - och det med besked.

Håkanson bar sitt lag på sina axlar, spelade 31 minuter, sköt fantastiska 7/12 från trepoängslinjen och landade på 23 poäng. En femstjärning insats och en gigantisk revansch för 23-åringen efter Kroatiendebaclet.

Men komponenterna bakom segern var många. Personligen tycker jag Tobias Borg var en osjungen hjälte med sitt försvarsspel, attityd och sin tuffhet. Det faktum att Sverige lyckades vinna returtagningen med overkliga 41-31 mot ett betydligt större Turkiet går inte att underskatta. Det räddade laget under de dramatiska slutminuterna där de mentala misstagen var flera och nerverna spelade några svenska spelare en hel del spratt.

Nu ska vi inte fara iväg till himlen efter den brottartunga 87-80-segern. Det är inte första gången som ett blågult landslag vunnit mot en betydligt mer meriterad nation för att senare inte ha förmågan att följa upp bra insatser.

Med andra ord: Inget är vunnet efter de två första EM-kvalmatcherna. Å andra sidan är inget förlorat heller. Nyckelmatcherna kommer i första hand spelas mot Holland när kvalet fortsätter i november 2020 och februari 2021. Det är där allt kommer avgöras när vi räknar samman kvaltabellen om ett år.

Men förbundskaptenen Hugo Lopez har i alla fall satt sitt lag i en sits där det går att drömma lite.

//Lindvall 

 

 

 

Andas ut, Luleå

Med en jätteförlust mot Norrköping i färskt minne och underläge med 70-73 hemma mot Telge med bara 20 sekunder kvar var var Luleå Basket minst sagt pressat.

20 minuter senare kunde tränaren Robin Sandberg andas ut sedan Chioma Nnamaka räddat matchen till en förlängning där Telge var mentalt och fysiskt slutkört.

"Oerhört skönt. Vi har bara två förluster och fortfarande seriesegern i våra egna händer, sa Robin Sandberg som tyckte sig se sitt lag ta flera steg mot något som liknar en bra nivå.

"Det tycker jag. Det har varit lite segt ett tag och matchen mot Norrköping var bara dålig. Nu mot Telge tyckte jag vi blev mycket bättre i andra halvlek och jag känner vi borde avgjort innan det blev förlängning. Men vi missade så sjukt många straffkast (bara 68 procent) och layups", sa han.

Till sist blev det nog Luleå fysik och returtagningen som blev helt avgörande för matchens utgång. Den sistnämnda kolumnen vann hemmalaget med förkrossande 56-39.

En viktig faktor blev också att nyckelspelarna Allis Nyström samt Julie Vanloo, efter några fler träningar med laget, hittat sina roller mycket bättre.
Nyströms sju offensiva returer, tolv sammanlagt, och Vanloos 21 poäng går inte att blunda för.

"I matchen mot Norrköping var de lite rostiga - nu var det mycket bättre", sa Sandberg.
//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR