Peter Lindvall

Basketbloggen

Mästarlaget tappade kylan

Visst, Luleå Basket har ett helt okej utgångsläge att ta sig vidare till semifinal EWBL-slutspelet mot det ryska division II-laget Rostov. Underläget med 74-82 inför hemmamatchen är förstås helt görligt med tanke på att lagets bäste spelare, Chastity Reed, och nya kroatiskan Antonija Sandric saknades.

Men. Det kunde ha varit så mycket bättre om Luleåspelarna lyckats hålla sig kalla under det dramatiska matchslutet.

När en offensivt iskall Michaela Houser  (26-procentigt skytte) lyckades dra i en trea till 74-71 med dryga 2.5 minuter kvar att spela var utgångsläget alldeles utmärkt.

Men David Visschers lag tappade istället all kyla och istället för att spela vårdat, ta hand om bollen, söka enkla lösningar och bra skott blev det haveri med turnovers samt klumpiga fouls som gav ryskorna enkla poäng från straffkastlinjen. Allt som inte fick hända hände. Och lite till.

Skitsamma om det skulle bli seger med någon poäng eller förlust med ungefär det samma. Huvudsaken i min bok var att siffrorna hölls nere och på så sätt skapa sig bästa möjliga utgångläge inför returer. 

Nu ska ändå åtta poäng hämtas upp och tänk er ett scenario där Rostov tidigt tar en ledning med sex-åtta poäng i Luleå energi arena den 21 februari. Då krävs det en del.

Inte alls omöjligt men tufft.

//Lindvall

 

Två blytunga matcher

Okej, basketvänner. Det är två tunga matcher att hålla koll på under torsdagskvällen och vi börjar väl på hemmaplan i Luleå där Luleå Basket har ett jobb att göra mot det ryska division II-laget Rostov i EWBL-kvartsfinalen.

I bortamötet kastade Luleå, som saknade både Chastity Reed och Antonija Sandric, bort matchen under slutminuterna och gav ryskorna åtta poäng att spela på i Luleå energi arena.

Rostov vann med 82-74 men egentligen är jag inte speciellt orolig. Luleå Basket har verktygen att vinna mot det här laget med 15-20 poäng och det kommer handla om David Visschers lag lyckas sätta försvarsspelet. Det har under säsongen varit lite si och så med den saken.

Den andra heta matchen spelas nere i Malmö av alla ställen och det är svenska herrlandslaget som ska mäta krafterna med Danmark i förkvalet till EM

Det är nye förbundskapteten Hugo Lopez andra match med blågult och den första blev, som ni kanske minns, en dundersuccé när laget körde över Vitryssland.

Nu handlar det om att bygga vidare på den segern och Sverige bör vinna med fem poäng eller mer efter fiaskoförlusten borta med 72-76. En torsk som till sist innebar att förbundskaptenen Vedran Bosnics dagar var räknade.

Sverige har drabbats med ett par tråkiga skadebesked där BC Luleås Denzel Andersson tvingats lämna återbud (knäskadad) tillsammans med stjärnan Chris Czerapowicz. Södertäljes Adam Ramstedt har plockats in i deras ställe.

//Lindvall 

Stjärnans tvekan om framtiden

Det var i början av november som olyckan var framme för Luleå Baskets stjärna Allis Nyström: I hemmamötet med Mark slets främre korsbandet av och säsongen var över.

Sedan dess har den 25-årige forwarden rehabtränat samtidigt som hon också börjat fundera på sin framtid som basketspelare.

"Om det varit min första skada hade det inte varit något problem. Men jag har haft så många skador i karriären och ibland undrar jag om det är värt allt", säger hon.

En viss tvekan om du ska fortsätta spela, alltså?

"Ja, vissa dagar är det så. Men andra dagar är det precis tvärtom, då känns allt jättebra. Men jag får se hur det känns i höst", säger hon.

 

Om hon väljer att fortsätta sin karriär är planen att vara spelklar när säsongen 19/20 börjar och det är i så fall Luleå Basket som gäller.

Utlandsdrömmarna är satta i vänteläge

"Så är det. Det känns tryggare att stanna kvar i Luleå. Jag tror inte det är någon klubb ute i Europa som vill satsa på en spelare som nyligen varit knäskadad".

 

Rehabträningen har hittills gått helt enligt den plan som lagts upp. Allis Nyström kör över en timme varje dag och hittills har hon inte drabbats av något bakslag.

"Det är nästan så att jag går och väntar på att något ska hända".

Luleåspelaren har kommit så långt att hon nu kan springa. Men ännu är inte det sargade knäet redo för hopp och sidledsförflyttningar. Fokus är på att stärka musklerna runt knäet.

"Allt har hittills gått bra och det känns skönt",säger hon.

//Lindvall

En begåvad spelare

Då har Bloggen fått en första rejäl titt på Luleå Baskets allra senaste tillskott i truppen - kroatiskan Antonija Sandric som mot Eos (seger 95-74) för första gången visade upp sig på hemmaplan.

Tränaren David Visscher valde att ge den 30-åriga guarden/forwarden mest speltid i laget - dryga 28 minuter - och hon tog till vara på varje sekund med ett smart allroundspel, få misstag och bra beslutsfattande.

Sandric ser ut att vara en klasspelare och landade mot Lundlaget på 15 poäng samt 11 returer. Okej, motståndet är väl inte direkt A3-eller Norrköpingklass men kroatiskan ser ut att kunna vara en spelare som passar in lite överallt på planen även om hon gör mest nytta som två-trea.

Matchen, då? Som så många gånger förr stampade mästarlaget gasen i botten i den tredje perioden och rullade över Eos men jag skulle fortfarande vilja se laget kliva upp ett par snäpp försvarsmässigt. Ännu har inte någon hundraprocentig harmoni infunnit sig och  riktigt vad det beror på kan bara de ansvariga svara på.

Det är ett ta kvar till slutspelet startar och tid finnes Även om den börjar bli lite knapp.

//Lindvall

Uppgifter: Stjärnan vill spela i Luleå

Nej, Bloggen kan inte riktigt släppa storyn med Uppsalastjärnan Axel Nordström vars klubb nu är klart för degradering och därför kan  stå till förfogande för andra SBL-lag inför slutspurten av ligan.

Under helgen har jag nåtts av mycket intressanta uppgifter som berättar att Nordström utryckt en tydlig önskan om att komma till BC Luleå redan nu, spela med laget resten av säsongen och sedan stanna kvar över nästa.

Det är ett tillfälle som inte får missas - av flera orsaker.

Okej, jag har ingen aning hur det ekonomiska ser ut men det struntar vi i för tillfället. Men för det första skulle BC Luleå bli bättre lag med Nordström i rotationen. Det är odiskutabelt.

27-åringen skulle tillföra tuffhet och ett allroundspel som är användbart på alla positioner nu när klubben dras med skador på Brice Massamba, Tavarius Shine, Denzel Andersson, Anton Kobylak-Berglund och Karl Persson skulle det passa utmärkt. 

Jag fattar förstås att Axel Nordström inte skullle få samma gigantiska roll i Luleå som i Uppsala där han är lagets medelpunkt och har grönt ljus sju dagar i veckan. Det är självklart. Men egentligen känner jag att den innevarande säsongen inte är lika central när vi snackar om Axel Nordströms framtid.

Nej, att redan nu kunna skriva fast en etablerad svensk spelare med landslagsambitioner över säsongen 19/20 vore guld värt. BC Luleå kommer givetvis över sommaren att  tappa en del bra spelare och att redan i februari kunna nagla fast en hörnsten i laguppställningen vore förstås en dröm för de sportsligt ansvariga i BC Luleå.

Som sagt: Det här är ett drömläge som inte får missas.

//Lindvall

Det blir bättre för varje dag

Okej, vi ska väl inte gå bananer efter en 36-poängsseger (94-58) mot mot ett superettamässigt Uppsala men det går förstås inte att blunda för en viss Earvin Morris. 24-åringen värvades in för en månad sedan och har stadigt, undantaget någon enstaka match, blivit bättre för varje dag som gått.

Mot Uppsala exploderade den 195 centimeter långe forwarden, tog över showen helt och trummade in 36 poäng, 7 assist, 5 returer och 5 steals i statistikprotokollet. Det var visserligen inte Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Auston Barnes han sprang åttor runt men prestationen visade ändå att Earvin Morris har ett stort spel i sig.

Men min analys är att amerikanen behöver en hel del boll för att kunna göra det han är allra bäst på och det handlar om att skapa. Morris är en kreatör. En lirare och det måste han få utrymme att göra. Till en viss gräns, förstås.

Mot Uppsala saknade Luleå Thomas Massamba (sjuk), Tavarius Shine (rygg) och till råga på allt tvingades Denzel Andersson avbryta matchen sedan han fått känningar i ett knä. Vi får se hur det sistnämnda utvecklar sig.

I Uppsala visade sig Axel Nordström upp sig från sin bästa sida med 20 poäng samt 12 returer och nu undrar alla förstås hur hans framtid ser ut, det har Bloggen skrivit flera gånger om de senaste dagarna. Är han lojal och stannar i Uppsala resten av säsongen? Lämnar han redan nu? Väntar han med sitt beslut ända till sommaren.

Personligen tycker jag att de ansvariga i BC Luleå i alla fall borde ta en kontakt redan nu och sondera terrängen. Plockar någon klubb upp den 27-årige forwarden den närmasta tiden lär han vara kvar där när säsongen 19/20 startar.

Vad tror då jag?

Jag säger Norrköping Dolphins. Enligt uppgifter till Bloggen har redan Axel Nordströms namn varit uppe på mästarklubbens styrelsebord, laget dras med skador och det vore en gigantisk skräll om Dolphins inte kan jaga fram pengar till en sådan prestigevärvning.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR