Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Ni börjar känna igen det: En ligaomgång som sträcker sig över tre dagar vilket återigen föranleder Bloggen att ta ett samlat grepp kring sitt tips.

Håll till godo.

 

Onsdag 5/12

Jämtland-Köping                      1

Adam Rönnqvists Jämtland var nära att sno bortamatchen mot BC Luleå förra veckan trots att laget saknade store Evariste Shonganya och att Köping ska kunna stå emot hemmalaget ”run-and-gun”-spel kan jag inte se hända. Enkel hemmaseger. Punkt.

 

Torsdag 6/12

Borås-BC Luleå                          1

En skön match mellan två topplag som känns helt öppen. Borås har dragits med skadeproblem på både Simon Gunnarsson och Brian Fitzpatrick vilket ställt till det. Luleås nyförvärv Tristan Spurlock gör vissa framsteg på träning men jag har svårt se honom göra mer än 15-18 minuter. Till sist landar jag i att hemmaplan fäller avgörandet.

 

Södertälje-Norrköping              1

Den här matchen måste man bara älska. Ligans två bästa lag i en maktkamp i Täljehallen. Hemmalaget har bara en förlust på sitt samvete – Norrköping tre. Vad som avgör? Antagligen dagsform en känsla att Södertälje lite vassare offensiva arsenal, med Martin Pahlmblad och Auston Barnes i spetsen, ger utslag i långa loppet.

 

Fredag 7/12

Wetterbygden-Uppsala             1

Wetterbygden är i min bok den stora skrällen hittills. Välcoachat och lagorienterat som gett fem segrar hittills. Personligen gillar jag matchvinnartypen Joaquin Portugues och det faktum att store Carl Engström blir bättre för varje match. I Uppsala är det mesta nattsvart men i den här matchen finns det väl en liten chans att laget kan vara med en bit in i den fjärde perioden.

//Lindvall

Miraklet och genomklappningen

Sveriges nye förbundskapten Hugo Lopez smekmånad med det svenska herrlandslaget hade kunnat få ett brutalt slut i EM-kvalmatchen mot Danmark på hemmaplan men basketgudarna ville något helt annat.

Sverige var piskat att vinna med fem poäng mot de södra grannarna efter 72-76-torsken tidigare under vintern och på något mirakulöst sätt lyckades laget med den uppgiften. Knappt någon vet hur.

Med mindre än 20 sekunder kvar ledde Sverige bara med två, Danmarks Alan Voskuil fick från straffkastlinjen chansen att ge sittt lag ett jätteläge att dra plösen över det blågula laget men missade båda.

Det gav Hugo Lopez lag ett litet halmstrå och tre satta straffkast senare (Ludde Håkanson och Erik Rush) var 79-74-segern klar och dämed avancemanget till huvudkvalet. 

Helt sanslöst faktiskt.

I Luleå energi arena hade Luleå Basket en bra chans att ta sig vidare till EWBL-semifinal och allt som krävdes var en seger mot det ryska division II-laget med åtta poäng eller mer. Personligen såg jag en seger med 15-20 poäng komma men David Visschers lag föll ihop totalt defensivt och föll med 92-95 i en match där Luleå aldrig var nära att störa.

Luleå Basket är inte ett lag i harmoni, försvarsspelet är bedrövligt och vilka uppställningar som Visscher än testar så hackar och skaver spelet.

Chastity Reed, Maria Felixova, Chioma Nnamaka och Antonija Sandric gjorde väl individuellt sett okej insatser men sorgebarnet i laget var den amerikanske guardduon Michaela Houser och Precious Hall som fortsätter att vara alldeles för ojämna i sina prestationer. Deras jobb är att leda laget i värdematcher - inte missa öppna skott och kasta bort bollar i avgörande lägen.

Nej, den femfaldige mästaren har massor att jobba på och nu börjar tiden bli knapp.

//Lindvall

 

Två blytunga matcher

Okej, basketvänner. Det är två tunga matcher att hålla koll på under torsdagskvällen och vi börjar väl på hemmaplan i Luleå där Luleå Basket har ett jobb att göra mot det ryska division II-laget Rostov i EWBL-kvartsfinalen.

I bortamötet kastade Luleå, som saknade både Chastity Reed och Antonija Sandric, bort matchen under slutminuterna och gav ryskorna åtta poäng att spela på i Luleå energi arena.

Rostov vann med 82-74 men egentligen är jag inte speciellt orolig. Luleå Basket har verktygen att vinna mot det här laget med 15-20 poäng och det kommer handla om David Visschers lag lyckas sätta försvarsspelet. Det har under säsongen varit lite si och så med den saken.

Den andra heta matchen spelas nere i Malmö av alla ställen och det är svenska herrlandslaget som ska mäta krafterna med Danmark i förkvalet till EM

Det är nye förbundskapteten Hugo Lopez andra match med blågult och den första blev, som ni kanske minns, en dundersuccé när laget körde över Vitryssland.

Nu handlar det om att bygga vidare på den segern och Sverige bör vinna med fem poäng eller mer efter fiaskoförlusten borta med 72-76. En torsk som till sist innebar att förbundskaptenen Vedran Bosnics dagar var räknade.

Sverige har drabbats med ett par tråkiga skadebesked där BC Luleås Denzel Andersson tvingats lämna återbud (knäskadad) tillsammans med stjärnan Chris Czerapowicz. Södertäljes Adam Ramstedt har plockats in i deras ställe.

//Lindvall 

Stjärnans tvekan om framtiden

Det var i början av november som olyckan var framme för Luleå Baskets stjärna Allis Nyström: I hemmamötet med Mark slets främre korsbandet av och säsongen var över.

Sedan dess har den 25-årige forwarden rehabtränat samtidigt som hon också börjat fundera på sin framtid som basketspelare.

"Om det varit min första skada hade det inte varit något problem. Men jag har haft så många skador i karriären och ibland undrar jag om det är värt allt", säger hon.

En viss tvekan om du ska fortsätta spela, alltså?

"Ja, vissa dagar är det så. Men andra dagar är det precis tvärtom, då känns allt jättebra. Men jag får se hur det känns i höst", säger hon.

 

Om hon väljer att fortsätta sin karriär är planen att vara spelklar när säsongen 19/20 börjar och det är i så fall Luleå Basket som gäller.

Utlandsdrömmarna är satta i vänteläge

"Så är det. Det känns tryggare att stanna kvar i Luleå. Jag tror inte det är någon klubb ute i Europa som vill satsa på en spelare som nyligen varit knäskadad".

 

Rehabträningen har hittills gått helt enligt den plan som lagts upp. Allis Nyström kör över en timme varje dag och hittills har hon inte drabbats av något bakslag.

"Det är nästan så att jag går och väntar på att något ska hända".

Luleåspelaren har kommit så långt att hon nu kan springa. Men ännu är inte det sargade knäet redo för hopp och sidledsförflyttningar. Fokus är på att stärka musklerna runt knäet.

"Allt har hittills gått bra och det känns skönt",säger hon.

//Lindvall

En begåvad spelare

Då har Bloggen fått en första rejäl titt på Luleå Baskets allra senaste tillskott i truppen - kroatiskan Antonija Sandric som mot Eos (seger 95-74) för första gången visade upp sig på hemmaplan.

Tränaren David Visscher valde att ge den 30-åriga guarden/forwarden mest speltid i laget - dryga 28 minuter - och hon tog till vara på varje sekund med ett smart allroundspel, få misstag och bra beslutsfattande.

Sandric ser ut att vara en klasspelare och landade mot Lundlaget på 15 poäng samt 11 returer. Okej, motståndet är väl inte direkt A3-eller Norrköpingklass men kroatiskan ser ut att kunna vara en spelare som passar in lite överallt på planen även om hon gör mest nytta som två-trea.

Matchen, då? Som så många gånger förr stampade mästarlaget gasen i botten i den tredje perioden och rullade över Eos men jag skulle fortfarande vilja se laget kliva upp ett par snäpp försvarsmässigt. Ännu har inte någon hundraprocentig harmoni infunnit sig och  riktigt vad det beror på kan bara de ansvariga svara på.

Det är ett ta kvar till slutspelet startar och tid finnes Även om den börjar bli lite knapp.

//Lindvall

Uppgifter: Stjärnan vill spela i Luleå

Nej, Bloggen kan inte riktigt släppa storyn med Uppsalastjärnan Axel Nordström vars klubb nu är klart för degradering och därför kan  stå till förfogande för andra SBL-lag inför slutspurten av ligan.

Under helgen har jag nåtts av mycket intressanta uppgifter som berättar att Nordström utryckt en tydlig önskan om att komma till BC Luleå redan nu, spela med laget resten av säsongen och sedan stanna kvar över nästa.

Det är ett tillfälle som inte får missas - av flera orsaker.

Okej, jag har ingen aning hur det ekonomiska ser ut men det struntar vi i för tillfället. Men för det första skulle BC Luleå bli bättre lag med Nordström i rotationen. Det är odiskutabelt.

27-åringen skulle tillföra tuffhet och ett allroundspel som är användbart på alla positioner nu när klubben dras med skador på Brice Massamba, Tavarius Shine, Denzel Andersson, Anton Kobylak-Berglund och Karl Persson skulle det passa utmärkt. 

Jag fattar förstås att Axel Nordström inte skullle få samma gigantiska roll i Luleå som i Uppsala där han är lagets medelpunkt och har grönt ljus sju dagar i veckan. Det är självklart. Men egentligen känner jag att den innevarande säsongen inte är lika central när vi snackar om Axel Nordströms framtid.

Nej, att redan nu kunna skriva fast en etablerad svensk spelare med landslagsambitioner över säsongen 19/20 vore guld värt. BC Luleå kommer givetvis över sommaren att  tappa en del bra spelare och att redan i februari kunna nagla fast en hörnsten i laguppställningen vore förstås en dröm för de sportsligt ansvariga i BC Luleå.

Som sagt: Det här är ett drömläge som inte får missas.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR