Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Ni börjar känna igen det: En ligaomgång som sträcker sig över tre dagar vilket återigen föranleder Bloggen att ta ett samlat grepp kring sitt tips.

Håll till godo.

 

Onsdag 5/12

Jämtland-Köping                      1

Adam Rönnqvists Jämtland var nära att sno bortamatchen mot BC Luleå förra veckan trots att laget saknade store Evariste Shonganya och att Köping ska kunna stå emot hemmalaget ”run-and-gun”-spel kan jag inte se hända. Enkel hemmaseger. Punkt.

 

Torsdag 6/12

Borås-BC Luleå                          1

En skön match mellan två topplag som känns helt öppen. Borås har dragits med skadeproblem på både Simon Gunnarsson och Brian Fitzpatrick vilket ställt till det. Luleås nyförvärv Tristan Spurlock gör vissa framsteg på träning men jag har svårt se honom göra mer än 15-18 minuter. Till sist landar jag i att hemmaplan fäller avgörandet.

 

Södertälje-Norrköping              1

Den här matchen måste man bara älska. Ligans två bästa lag i en maktkamp i Täljehallen. Hemmalaget har bara en förlust på sitt samvete – Norrköping tre. Vad som avgör? Antagligen dagsform en känsla att Södertälje lite vassare offensiva arsenal, med Martin Pahlmblad och Auston Barnes i spetsen, ger utslag i långa loppet.

 

Fredag 7/12

Wetterbygden-Uppsala             1

Wetterbygden är i min bok den stora skrällen hittills. Välcoachat och lagorienterat som gett fem segrar hittills. Personligen gillar jag matchvinnartypen Joaquin Portugues och det faktum att store Carl Engström blir bättre för varje match. I Uppsala är det mesta nattsvart men i den här matchen finns det väl en liten chans att laget kan vara med en bit in i den fjärde perioden.

//Lindvall

"Jag har fixat Axel Nordström"

BC Luleå har lagt ännu en pusselbit på plats i sitt lagbygge. Nu är det klart att jättecentern Brice Massamba, 30 år och 208 centimeter, stannar i klubben.

"Jag har fixat så att Axel Nordström kommer hit och nu kan jag inte bara lämna honom ensam. Någon måste ju ta hand om honom. Luleå är det bästa stället att spela på. Jag är glad och stolt över att vara tillbaka här igen”, säger Brice Massamba.

Den förre landslagsspelaren kommer därmed att göra sin fjärde säsong i Luleå. Den senaste vintern var skadefylld för veteranen som bara spelade 18 matcher. Där snittade han 8 minuter, 3 poäng och 2 returer.

//Lindvall

Veteranen stannar i Luleå

Luleå Basket bygger sakta men tålmodigt upp sitt lag inför kommande säsomg. Efter påskrifter av Felicia Ponturo och Allis Nyström landade i dag ännu en nyckelspelare.

Det handlar om veteranen Chioma Nnamaka, 34, som därmed kommer göra sin tredje säsong i klubben.

"Det känns bra att stanna i Luleå nästa säsong. Jag trivs jättebra här och jag ser fram emot den nya satsningen som klubben vill göra. Det är absolut något som jag vill vara delaktig i samtidigt som jag känner mig revanschsugen”, säger Nnamaka i ett pressmeddelande.

Nnamaka snittade den förra säsongen 12 poäng och 5 returer.

//Lindvall

Massamba vs Rönnqvist

Om vi utgår från att Earvin Morris kommer plockas tillbaka i BC Luleå och landa på position två startfemman så handlar mycket om att hitta rätt på position ett – spelfördelarrollen. Den kanske viktigast i ett lag.

Där har BC Luleå inte bestämt sig ännu och i slutet av dagen kan det landa i en importspelare.

Men alla tecken skyn pekar just nu på att det racet står mellan Thomas Massamba, 34, och Adam Rönnqvist, 28.

Veteranen Massamba stannar gärna i Luleå men har givetvis andra alternativ. Rönnqvist funderar kring Jämtland, Luleå men allra mest utlandet.

Men vem av dessa två stjärnspelare passar bäst i BC Luleå? Vem skulle lyfta laget ett snäpp till kommande säsong?

Här listar Bloggen både plus och minus:

 

THOMAS MASSAMBA

Styrkor: Erfaren veteran som tillför försvarsspel, ledarskap och fysisk närvaro. Förebild på planen, utanför planen och i träningslokalen. En basketambassadör.

Svagheter: Har en skadefylld säsong bakom sig och börjar bli lite till åren. Men den stora frågan är om Massambas verktygslåda som basketspelare passar hundraprocentigt optimalt i tränaren Peter Öqvist spelfilosofi? Där är nog svaret nej.

 

ADAM RÖNNQVIST

Styrkor: Har en stor offensiv uppsida med både skytte, attacker och passningar. Har kapacitet att göra plus 20 poäng vilken kväll som helst. Är som klippt och skuren för det sätt som BC Luleå spelat basket de senaste fem åren. Borde ha sina tre bästa år framför sig.

Svagheter: Försvarsmässigt kan Rönnqvist ibland somna in även om det defensiva jobbet blir bättre för varje år. Lite av en humörspelare och är inte en naturlig ledare.

 

Vad säger ni läsare? Vem väger det över för? Vem ska BC Luleå välja?

//Lindvall

Luleå intresserat av rivalens stjärna

Luleå Basket har, efter den senaste högst misslyckade säsongen, meddelat en lite ny strategi som går ut på att tänka mer svenskt i sitt lagbygge.

Det är en förstås en process över några år men ska sanningen fram är det inte enkelt att hitta blågula klasspelare som kan göra skillnad. De "självklara" värvningarna Josefin Vesterberg och Ellen Nyström har meddelat att de kommer fortsätta sina karriärer i Europa.

Det är helt enkelt lite tungt på marknaden. Alviks Elin Ljunggren hade förstås varit ett alternativ men hon lämnar inte Stockholm.

Men nu har Bloggen nåtts av uppgifter som berättar att Luleå Basket visar intresse för mästarklubben A3 Umeås nyckelspelare Abigail Asoro, 25, som den senaste säsongen snittade 11 poäng och 6 returer över 22 minuers speltid.

Vi får se var detta landar en nog jag se en startfemma i Luleå med tre importspelare, Asoro och Chioma Nnamaka samt en Allis Nyström som kommer matchas in lite försiktigt från bänken.

//Lindvall 

En spelare som gör skillnad

Inför varje silly season sätter sig de flesta coacher och klubbledare ned och analyserar den svenska spelarmarknaden i SBL herr.

Vilka spelare har stjärnstatus och kan göra skillnad? Hur många finns tillgängliga? Vilka är på allvar flyttbara? Hur många finns det en realistisk chans att kunna hugga?

Den här våren och sommaren är, och kommer vara, mycket fattig på svenskfronten.

Jämtlands Adam Rönnqvist är flyttbar. Det vet vi.

Adam Ramstedt i Södertälje surras det om lite här och där.

Möjligtvis också BC Luleås Thomas Massamba.

Och Uppsalas Axel Nordström, förstås. Fram till i går vill säga.

Då högg BC Luleå som en kobra och vann dragkampen före Borås, Södertälje, Wetterbygden, Umeå och Jämtland.

Med tanke att det bara gick 24 timmar från att BC Luleås kontraktsförslag landade i Nordströms mailkorg till att han skrev på tyder på att stjärnan hela tiden haft Norrbotten i sikte.

Självklart handlar det här om en prestigevärvning för klubbdirektören Lars Mosesson och tränaren Peter Öqvist.

Axel Nordström är en spelare som lyfter ett lag och på grund av sin multitalang är lätt ett bygga lag runt. Han kan spela på tre positioner och nu gäller det att hitta rätt pusselbitar runt honom för att laget ska bli en titelutmanae igen.

Denzel Andersson är fortfarande högprioriterad men ett besked från honom lär dröja.

Adam Rönnqvist finns på klubbens korta lista och där lär det redan tagits inledande kontakter. Earvin Morris-snacket lär snart övergå till skarpt läge och att Quinton Upshur är en drömspelare förstår alla.

Sedan händer det förstås en del i kulisserna som Bloggen inte har en susning om. I alla fall inte ännu.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR