Peter Lindvall

Basketbloggen

Omgångens tips

Fyra friska fajter över två dagar. Här kommer veckans tips.

 

Norrköping-Jämtland   1

(Fredag)

"Oj. En svårtippad match mellan ett formstark Norrköping (tre raka segrar) och ett Jämtland med skadeproblem men med en välfylld börs att värva sig ur problemen. Tippar på en rysare där hemmaplan och Norrköpings bättre struktur fäller avgörandet."

 

BC Luleå-Djurgården   1

(Fredag)

"Glöm Luleås kross mot ligajumbon för ett par veckor sedan. Sedan dess har Djurgården hittat större defensiv stabilitet och värvat in kvalité i form av Charles Barton och Jeremiah Ingram. Hemmalaget är givetvis favorit och sitter på fem raka segrar där dock de två senaste inte varit helt överygande spelmässigt."

 

Köping-Umeå              1

(Lördag)

"På pappret ser där här ut som en hemmakross och givetvis ska succélaget Köping, med MVP-kandidaten CJ Jackson som general, vinna det här. Men Umeå tog en bra seger mot Borås hemma och verkar vara på uppgång. Men vi vet också att västerbottningar oerhört sällan tar tunga skalper i fiendeland."

 

Södertälje-Wetterbygden     1

(Lördag)

"Var Wetterbygdens form försvann är svårt att svara på men borta med vinden är den i alla fall efter tre raka förluster. Jag är osäker på om Täljehallen är ett troligt ställe att vända en negativ trenden för Tyler Sabin & Co. Nej, i min bok är Kings alltid klar favorit på hemmaplan. Alltid."

//Lindvall

 

Alldeles lagom bra

Vi slår först fast att Norrköpings form är minst sagt svag. Att lagets saknade en import, att Adam Ramstedt inte ännu är redo för spel och att BC Luleå just nu låter kulan gå som bara den.
Därav krossen med 92-63 som var helt i sin ordning.

Sedan övergår vi till omdömet som alla vill läsa. Vilken klass håller Luleås nye jänkare Kavin Gilder-Tillbury? Tja, det går förstås inte att hugga i sten efter en match och en veckas träning. Men ska vi summera hans 21 minuter på golvet landar det i - lagom. Precis just det. Lagom bra.

Visst kunde vi se några skottval som inte var helt hundra. Något felbeslut defensivt och ett par missförstånd med lagkompisarna. Men där emellan också glimtar av något som kan bli riktigt bra. Smartness, snabba fötter, bra instinkter och en förmåga att försvara både stort och smått. Gilder-Tillbury ser ut att ha de allroundegenskaper som tränaren Peter Öqvist har sökt och 14 poäng samt 4 assist i sin första match var en god start. En lagom start om ni så vill.

Vi väntar tre-fyra matcher innan den slutgiltiga domen ska fällas men det ska finnas mer att få av Gilder-Tillbury. Det vågar jag nästan lova.
Det tar vi med oss.
//Lindvall

Omgångens tips

Oj, oj. Det här blir en svårtippad omgång för Bloggen. Det är bara att blunda, gissa och hoppas på lite stolpe-in.

 

Nässjö-Södertälje             2

Trots ett ganska eländigt skadeläge spelar faktiskt Södertälje säsongens bästa basket och hittat ett vinnarflyt. Vi kunde också se i den senaste segermatchen mot Wetterbygden att nye litauern Buterlevicius kommer tillföra en hel del. Nässjö? Nej, det här är helt enkelt en ganska risig säsong som inte verkar få en positiv vändning. 

 

BC Luleå-Norrköping         1

Alla ögon i Luleå energi arena kommer förstås att naglas fast på nye Kavin Gilder-Tillbury som nu gör debut för Luleå. Det ska bli oerhört intressant. Norrköping har de två senaste dagarna presenterat två nya spelare: Adam Ramstedt från Djurgården samt spelfördelaren Traevon Jackson. Ingen av dem lär dock spela i kväll. Med tanke på Norrköpings klena form är det dock svårt att se laget räcka till över 40 minuter. 

 

Djurgården-Umeå             2

Hur ska det här sluta? Djurgården vinner i princip aldrig. Umeå är allergiskt mot bortasegrar. Tja, kanske blir det ett litet trendbott för Västerbottenslaget. Eller kanske inte. Jag har tamejtusan ingen aning. 

 

Wetterbygden-Köping        1

Ännu en rysarmatch där nog det mesta kan hända. Guardfajten Sabin/Rönnqvist mot Jackson/Blackston kan var det som väger över den här gången. 

 

Jämtland-Borås                  2

Östersundslaget fysade sönder ett lättviktigt Norrköping förra omgången men den här gången möter säsongens stora besvikelse ett fullvuxet lag och då blir det tufft. Inte hopplöst men känslan är att serieledande Borås vinnarvana väger över den här gången.

//Lindvall

Gladantalangens plan

För någon vecka sedan lämnade Gladanfostrade Alexander Yemane Jämtland Basket efter en SBL-säsong där speltiden minskat för varje dag som gått. Nu är den 21-årige forwarden tillbaka i Luleå med en plan.

”Jag ska träna med BC Luleå resten av säsongen och förhoppningsvis kunna avsluta säsongen i Luleå Steelers och division I”, säger han.

 

Men det finns förstås ett mer långsiktigt ”tänk” och där finns spel i SBL och BC Luleå med. Men det blir i så fall kommande höst.

”Det skulle förstås vara ett alternativ för mig men det ligger längre fram ”, säger Yemane.

 

Peter Öqvist, tränare i BC Luleå, kan se tvåmetersforwarden som ett alternativ senare men just nu är det fokus på grundserien och slutspelet med den befintliga truppen.

”Viktigast just nu är att ge Alexander, som är en Luleåkille, en så bra träningsmiljö som vanligt”, säger Öqvist.

//Lindvall

Nyhetsextra

Tre nyheter har ramlat in det senaste dygnet som jag inte hunnit rapportera om i bloggform. Vi börjar med Bloggens avslöjande förra helgen som berättade att Luleåpublikens keilgris från säsongen 2015/2016, belgiska guarden Julie Vanloo, är på väg till Norrbotenn. Nu är hon överens med Luleå Basket om en återkomst. 26-åringen spelar just nu i Australien och kommer landa i Luleå i början av februari.

I morgon spelar BC Luleå mot Norrköping i Luleå energi arena och det kommer bli en hel del att hålla ögonen på. Norrköping har plockat in landslagsmeriterade Adam Ramstedt från Djurgården vars 208 centimeter kommer ge laget massor av hjälp i "färgen". Oklart dock hur hans skadeläge ser ut.

Men sett med Luleåögon är det mest intressanta att nye USA-forwarden Kavin Gilder-Tillbury nu är spelklar. Det ska bli intressant att se honom i skarpt läge men jag kan väl nämna att den träning ska sett såg nästan kusligt bra ut. 

 

Till sist kan vi konstatera att Hugo Lopez, den svenske förbundskaptenen för herrlandslaget, plockat ut sin trupp som ska EM-kvala mot Kroatien den 21 februari borta och på hemmaplan i Globen mot Turkiet den 24 februari.

Som vanligt kan inte stjärnorna Jeffery Taylor och Jonas Jerebko medverka - ingen av dem släpps av sina klubbar.

Från BC Luleå är Denzel Andersson uttagen och nu gäller det bara för honom att hålla sig skade- och sjukdomsfri.

I det lilla kan vi notera att en lång landslagslagskarriär kan vara på väg att ta slut. Veteranguarden Thomas Massamba, 35, har hur länge som helst varit given i en svensk landslagstrupp men den här gången hittar vi Jämtlandsspelaren på reservplats.

//Lindvall

Äntligen islossning

Vi har väntat, väntat, väntat och väntat. Och till sist kom den stora islossningen där Luleå Basket eter en halvseg grundserie tände på alla cylindrar, körde över guldrivalen A3 Umeå på alla möjliga tänkbara sätt och vann med 92-62. Därmed kan vi, med största sannolikhet, säga att laget säkrat förstaplatsen i tabellen trots att gäng matcher återstår.

Segerorganisatörerna var förstås flera. Ett krav innan uppkast var att stjärnorna levererade och både Ivey Slaughter samt Natisha Hiedeman svarade för högkaratiga insatser.

Stentuffa Slaughter ägde treskundersområdet med 14 returer och 28 poäng. Hiedeman dirigerade sitt lag med 10 assist samt 20 poäng. Sedan måste bara Matilda Ekh nämnas. 17-åringen lyfte ännu en nivå där försvarsinsatsen var klinisk rakt igenom.

Men med tanke på att Luleå saknade flera viktiga spelare var några av lagets doldisar piskade att göra insatser utöver det vanliga. Och precis så blev det.

Matilda Åhlberg var faktiskt sensationell och belönades med 22 spelminuter. Jenny Söderstens sju minuter var hur viktiga som helst. Att dessa två spelare skulle kombinera för tolv poäng var mer än någon kunnat ana.

A3, då? Nja, det såg förstås inte bra ut någonstans men glöm inte att laget varit utan matcher i en månad och det syntes lång väg. Och att den sportsliga ledningen kommer sitta helt stilla efter den här kölhalningen är föga troligt. Där kommer det att plockas in spelare, både en och två.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR