Peter Lindvall

Basketbloggen

Rozzell, förstås

Man kan förstås undra vilket lag som fick mest självförtroende efter rysaren nere i Östersund? Segraren BC Luleå eller Jämtland?

Det vette tusan.

BC Luleå spelades alldeles utmärkt basket i tre perioder, ledde med 19 och allt såg klart ut. Men så var det inte.

Till sist var det Brandon Rozzell, en av ligans största matchvinnare i ligan de senaste tio åren, tvingad att med en stentuff trea rädda sitt lag med bara 17 sekunder kvar av matchen och öka ledningen från 91-90 till 94-90. Ganska typiskt var det också Rozzel som sänkte de två straffkasten i slutsekunderna som spikade segern med 98-94.

Kanske är det ändå Jämtland som, efter två raka och hjärtskärande torskar, under de avslutande tio minuterna fick en del svar vad laget kan i sina bästa stunder? Kanske.

Men ingen kan dock ta ifrån BC Luleå de tre raka segrar som laget hämtat under säsongsinledningen. Det ska förstås bygga självförtroende. Jag också tämligen säker på att förra säsongens lag a-l-d-r-i-g stått emot Jämtlands anstormning de sista fem minuterna.

Med Brandon Rozzell och Quinton Upshur, som för övrigt tog den galet viktiga offensiva retur som ledde fram till Rozzell avgörande trea, i laget finns ett lugn och en trygghet i avgörande lägen. Det såg vi mycket sällan 2018/19.

Ny bortamatch på tisdag, den tredje raka, mot Charles Bartons Djurgården.

//Lindvall

Mästaren värvar för guld

Det finns de som tvivlar på att den regerande mästaren Södertälje Kings är en legitim guldkandidat efter flera namnkunniga spelartapp inför den här säsongen, en lite vinglig start på ligasäsongen och ett par skador på nyckelspelare som Jeremiah Ingram (borta hela säsongen) och Dino Pita (stukad fot, missar någon veckas spel).

Bloggen är inte en av dem. Södertälje har kosing i värvarkassan, kanske mest av alla, och kommer göra vad som krävs för att sätta ihop ett lag som kan ta hem guldet våren 2020.

Jeremiah ingram kommer ersättas med en ny jänkare. Jag lovar. Och trots att rutinerade Pita inte kommer bli borta katastroflänge har klubben redan en ersättare på ingång. Länstidningen rapporterar att landslagsmeriterade Anton Gaddefors, som förra säsongen spelade i den polska högstaligan, bara är detaljer ifrån att skriva på för Kings. Den 29-årige forwarden kommer, i alla fall på sikt, bli en jätteförstärkning, för den regerande mästaren.

//Lindvall

Ge henne nycklarna

Vi har väl kommit överens om att stjärnspäckade Luleå Basket har vinglat en aning under säsongsinledningen med några matcher som sett sisådär ut. Inga bottennapp på något sätt - bara en aning segt, stelt och osynkat. Inte minst offensivt där gnisslet var tydligast.

Och det är med den bakgrunden som onsdagens Europamatch på hemmaplan mot polska Artego Bygdoszcz kommer bli en av höstens mest intressanta. Det är faktiskt först nu som vi på allvar kommer få ett litet hum om hur laget ska se ut resten av säsongen.
Orsaken är förstås att den amerikanska stjärnguarden Natisha Hiedman, som för mindre än två veckor sedan spelade WNBA-final, gör sin debut.

Från och med på onsdag hoppas jag att det är hon som tar över taktpinnen på Luleås bakplan, tar besluten, styr tempot och gör de stora spelen i de avgörande lägena.

Jag räknar med att tränaren Robin Sandberg ger henne nycklarna att leda laget och därmed sätter litauiskan Santa Baltokijene i en roll med lite mindre bollinnehav och beslutfattande - mer bollförsvar och energispel.

22-åriga Hiedemans första match kommer förstås inte se helt perfekt ut - hon har trots allt bara gjort en handfull träningar med sitt nya lag men mot det polska laget vill i alla fall jag se en riktning. En tydlig väg som ska leda Luleå Basket framåt och uppåt. Så tror jag också det blir.
//Lindvall

Hej då, Finland

I somras kunde Bloggen berätta att förra säsongens BC Luleå-stjärna Earvin Morris landat i Finland och toppklubben Kataja.

Men där blev den 25-årge guarden inte det minsta långvarig.

Morris spelade bara några få träningsmatcher med Kataja innan han bröt kontraktet. Istället drog han i väg till Libanon och klubben Sagesse där det med stor sannolikt erbjöds kosing på en helt annan nivå.

Hittills har Morris spelat tre matcher, snittat 18 spelminuter, dryga 8 poäng samt 2 returer.

//Lindvall

Visst är det märkligt

Jag var inte med i matchen för någon vecka sedan när nye förbundskaptenen för damlandslaget, Mario Crespi , presenterade sin första landslagstrupp. Den här gången handlade det om 16 spelare som ska tävla om tolv platser till EM-kvalet som startar den 14 november.

Och visst hade man lite naivt kunnat tro att svensk basket stora dominant de senaste fem-sex åren, Luleå Basket, har tillräckligt med kvalité i sitt lag för att i alla fall någon spelare föräras med en ynka plats i det blågula laget.

Jag menar: Spelare som Josefin Vesterberg, Allis Nyström, Chioma Nnamaka, till och med unga Matilda Ekh, borde sitta på de kompetenser som de ansvariga letar efter.

Men icke sa Nicke.

Ingen av denna fyrklöver tycker alltså landslagsledningen duger för att vara med i en 16 spelare stark trupp. Och kanske har de rätt? Det handlar trots allt om subjektivt tyckande när spelare jämförs med varandra.

Men är det märkligt? Absolut. Mest stötande är de senaste årens konstanta negligerande av Allis Nyström som enligt min mening har alla de kvaliteer som krävs för internationellt spel. Just den här gången kan jag dock förstå att den 26-årige forwarden inte var aktuellt med tanke på hennes långa skadeuppehåll.

Nåväl. Nu var det slutgnällt i den här frågan för i dag.

//Lindvall

Lista: Hetast - just nu

Vem SBL herrs hetaste spelare just nu? Bloggen har svaret - och ytterligare tolv för säkerhets skull

 

1. Brandon Rozzell, guard, BC Luleå.
Poäng: 22,8. Assist: 5,3.

"Vad hade BC Luleå varit utan den här liraren? Inte tabelletta i alla fall."

 

2. Tyler Sabin, guard, Wetterbygden.
Poäng: 21. Assist: 5.

"Sabin vill göra poäng. Hela tiden. Och gör det bra."

 

3. Nicholas Russell, guard, Nässjö.
Poäng: 30,3. Returer: 4.

"Det går inte fort men satan i gatan vad effektiv och smart Russel är."

 

4. Jeremy Combs, forward, Köping.
Poäng: 21,2. Returer: 7.

"Stentuff krigare med ligans bästa frilla."

 

5. Dino Pita, forward, Södertälje.
Poäng: 17,3. Trepoängsprocent: 60.

"Googla på rutin och ni hittar Pita."

 

6. Quinton Upshur, forward, BC Luleå.
Poäng: 17. Returer: 5,5.

"Ger Luleå precis vad som behövs för dagen, dock alltid försvar."

 

7. Elvar Fridriksson, guard, Borås.
Poäng: 17,5. Assist: 7,8.

"Spektakulär lirare som är värd entrépengen alla dagar i veckan."

 

8. Deandre Davis, forward, Borås.
Poäng: 13. Returer: 6,5 returer.

"Allround och vansinnigt högprocentig."

 

9. Niklas Larsson, forward, Köping.
Poäng: 15,7. Trepoängsprocent: 50.

"Bättre än någonsin."

 

10. Tim Schüberg, guard, Norrköping.
Poäng: 12,6. Assist: 5,6.

"Försvarmaskinen har blivit en offensiv kraft att räkna med."

Bubblare: Jonathan Person, Södertälje. Derrick Wilson, Djurgården. Jordan Semple, Jämtland.

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR