Peter Lindvall

Basketbloggen

Stjärnan öppnar för en återkomst

Under två säsonger var amerikanen Quinton Upshur en av BC Luleås ledande och mest pålitliga spelare.

Från att till en början varit en utpräglad defensiv stopper utvecklades den 195 centimeter långe guarden/forwarden enormt under tränaren Peter Öqvists ledning och var till sist lagets ledande spelare.

Men efter silvret 2018 valde han att gå vidare i karriären och det blev Belgien och mittenlaget Moins-Hainaut där han snittar åtta poäng på dryga 21 spelminuter.

”Jag är nöjd så här långt. Här möter man toppmotstånd hela tiden och jag har växt som spelare på alla sätt”, säger han.

Men de två säsongerna i Luleå har satt sina avtryck och han har fortfarande kontakt med många i BC Luleå.

”Absolut. Håkan Larsson, Peter Öqvist, Lars Mosesson, Eduardo Carrazana och några spelare pratar jag med och har en bra relation med. BC Luleå är en organisation i toppklass och jag trivdes mycket bra”, säger han.

 

Vad som kommer hända med Upshurs basketframtid efter säsongen vet han inte själv. Men en sak är säker: BC Luleå finns med i hans tankar och nu öppnar stjärnamerikanen  för en återkomst nästa säsong.

”Absolut. Om jag får frågan av klubben skulle jag överväga det starkt. Absolut”.

Du kanske redan har pratat med Peter Öqvist om nästa säsong?

”Vi har snackat några gånger under säsongen och det känns jättekul att han bryr sig om mig och hur det går i Belgien. Men vi har inte pratat om nästa säsong. Jag har fullt upp med mitt och coach Peter har fokus på sitt lag och att vinna mästerskapet”.

//Lindvall

Nykomlingens värvarbomb

Visst var BC Luleås värvning av Axel Nordström brottartung. Absolut. Men den riktiga bomben presenterade SBL-nykomlingen Djurgården Basket i dag när klubben presenterade Södertäljes landslagsspelare Adam Ramstedt, 24.

“Adam är en av de mest talangfulla unga spelare jag någonsin rekryterat. Jag ser verkligen fram emot att jobba med honom”, säger tränarveteranen och Luleåikonen Charles Barton i ett pressmeddelande.

Den 208 centimeter långe powerforwarden vann för några veckor sedan guld med Södertälje och snittade den gångna säsongen 18 spelminuter, 9 poäng och 5 returer.

"Jag valde att spela för Djurgården kommande säsong för att jag tror det kommer bli ett bra steg för mig framåt i min utveckling som spelare", säger Ramstedt.

//Lindvall

Guldhjälten tillbaka i spel

Quinton Upshur, en av BC Luleås stora guldhjältar från 2017, har varit ur spel i nästan två månader i den belgiska ligan för en handskada men i den första kvartsfinalen för sitt Moins-Hainaut var den 26-årige försvarsspecialisten tillbaka i spel igen efter det långa uppehållet.

Och Upshur levererade direkt med stabila 27 spelminuter, 11 poäng och 4 returer.

Men det hjälpte föga. Motståndaren Brussels vann enkelt med 75-61 och därmed kan Upshurs säsong snart vara över.

Och vad det innebär vet ni förstås. Då kan BC Luleå på allvar börja snacka framtid med amerikanen som enligt Bloggens uppgifter visat ett stort intresse av att återvända till Norrbotten.

Om det sedan blir så är en annan sak.

//Lindvall

Då ger Massamba besked

Kommer landslagsveteranen Thomas Massamba, 34, att stanna i BC Luleå eller går han och klubben skilda vägar?

Fortfarande är den frågan uppe i luften.

Men snart kan den få ett svar. Nästa vecka flyttar Massamba ner till familjen i Stockholm och på måndag ska han sätta sig ned med Luleå klubbdirektör Lars Mosesson för att snacka framtid.

”Då borde jag veta mer. Lasse och jag har haft en bra ton och en rak kommunikation hela säsongen. Jag respekterar honom oerhört mycket”, säger Thomas Massamba.

Kan du säga vad det lutar åt? Spel i Luleå eller någon annanstans.

”Jag vet faktiskt inte. Det känns helt öppet.”

//Lindvall

Rönnqvist om Luleå och utlandsplanerna

För en tid sedan skrev jag om BC Luleås val på pointguard-positionen som på svenskmarknaden ser ut att stå mellan Adam Rönnqvist och Thomas Massamba. Jag kan i för sig tänka mig att Norrköpings Andreas Person finns med lite i bakgrunden men det har jag egentligen inget belägg för – bara en vild tanke.

Hur som helst: På Twitter la jag också upp en omröstning om vem BC Luleå skulle välja och ett entydigt resultat blev Adam Rönnqvist.

”Jag såg det. Jag la direkt upp ett fejkat konto och röstade på mig själv”, säger Rönnqvist med ett skratt när Bloggen når honom i Östersund.

Adam Rönnqvist funderar just nu på sin framtid och som det rapporterats om flera gånger är det fortfarande utlandet som gäller för honom i första hand.

Det är prio ett sju dagar i veckan och agenten Olle Hansson jobbar just nu febrilt för att hitta en bra klubbadress.

”Olle är duktig och har jobbat med det här i 15 år. Lyckas inte han hitta något då går det nog inte”, säger Rönnqvist.

Vad prioriterar du? Pengar? Land? Klubb?

”Klart pengar spelar roll men de viktigaste är en stabil klubb i en bra liga i ett bra land. Jag kan tänka mig andraligorna i Spanien eller Frankrike. Det är där vi tittar en del”.

 

Om 28-årige Rönnqvist, som den senaste säsongen snittade 15 poäng i Jämtland, går bet på Europa är det Sverige som gäller. Jämtland har redan presenterat vad klubben kan erbjuda och BC Luleå finns med i racet.

”Jag vet faktiskt inte om det är någon annan svensk klubb som visat intresse, min agent hör av sig när det finns ett erbjudande på bordet, Blir det Sverige spelar det egentligen inte någon roll vilken av de fem toppklubbarna jag spelar i.”

 

Skulle du kunna tänka dig att skriva på för en svensk klubb redan nu med en utlandsklausul i kontraktet?

”Ja, det är en grej som jag min agent tittar på. Det skulle kunna funka.”

Vilket datum skulle stå på den klausulen i så fall?

”Månadsskiftet juli/augusti vore okej för mig.”

//Lindvall

"Jag har fixat Axel Nordström"

BC Luleå har lagt ännu en pusselbit på plats i sitt lagbygge. Nu är det klart att jättecentern Brice Massamba, 30 år och 208 centimeter, stannar i klubben.

"Jag har fixat så att Axel Nordström kommer hit och nu kan jag inte bara lämna honom ensam. Någon måste ju ta hand om honom. Luleå är det bästa stället att spela på. Jag är glad och stolt över att vara tillbaka här igen”, säger Brice Massamba.

Den förre landslagsspelaren kommer därmed att göra sin fjärde säsong i Luleå. Den senaste vintern var skadefylld för veteranen som bara spelade 18 matcher. Där snittade han 8 minuter, 3 poäng och 2 returer.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR