Peter Lindvall

Basketbloggen

Tillbaka - efter nio år

Luleå Baskets veteran Chioma Nnamaka, 33, gör comeback i landslaget efter nio långa år. Stjärnforwarden ersätter Kalis Loyd, som dragit på sig en lårskada, i den 14 spelare starka EM-kvaltruppen som samlas nästa vecka.

”Chioma kommer bidra med sin erfarenhet och sitt lugn. Hon håller en hög nivå och gör det som krävs för att laget ska vinna”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

 Sverige kvalspelar 17 november mot Makedonien på bortaplan och 21 november mot Italien – även det på bortaplan.

//Lindvall

En match mot demonerna

BC Luleås spelare slogs mot sina egna demoner efter Umeå-förlusten, ännu några djupa svackor, ett stundtals ihåligt försvarsspel och en stekhet Adam Rönnqvist.

Men när krutröken lagt sig i Östersunds sporthall hade Peter Öqvists lag besegrat Jämtland (99-95) för 19:e gången i rad och om inte annat bevisade den segern en sak: Klubben har gjort helt rätt när den värvat in offensive Earvin Morris.

För så här var det: När matchvinnaren Corban Collins tidigt hamnade i foulnöd mot Jämtland och tvingades sitta på bänken syntes tydligt vad som saknas i den här årgången av BC Luleå.

Det handlar förstås om ytterligare ett offensivt hot. En spelare som kan ta över matcher, bryta mönster och stoppa bolluslingen i korgen när det anfallsspelet hamnat i stå.

Är nye Morris det klubben hoppas på kommer han tillföra en oerhört viktig dimension som saknas. Sedan finns det förstås fler saker som måste lyftas för att BC Luleå ska kunna bli en stark finalkandidat men det tar vi en annan gång.

Mot Jämtland var det många faktorer som spelade in som gjorde att ett vingligt Luleå lyckades hålla ihop hela vägen till slutsignalen. En vana att vinna mot just Jämtland spelade förstås in. Corban Collins matchvinnarmentalitet under de dramatiska slutminuterna, Thomas Massambas ledarskap, Daniel Hanssons jättejobb i det tysta och Denzel Anderssons 13 returer.

Vi stannar där för i dag.

//Lindvall

 

Förbundskaptenens charmturné

Som ni säkert kommer ihåg fick den nye förbundskaptenen för herrlandslaget Hugo Lopez en drömstart när Vitryssland kördes över i EM-kvalet för en tid sedan.

Och just nu är spanjoren ute på en charmturné i Sverige för att skapa ett brett förtroende med de svenska ligaklubbarna.

Han har tidigare varit på plats i Norrköping, i går befann sig 43-åringen i Södertälje och i dag tar Lopez, tillsammans med landslagschefen Fredrik Joulamo, flyget upp till Östersund för att se matchen Jämtland-BC Luleå.

"Hugo vill förstås bygga bra relationer med de svenska klubbarna, coacherna och spelarna. Sedan är det bra för honom att se matcher live i Sverige och blir mer bekant med ligan och standarden", säger Fredrik Joulamo.

Lopez kommer för första gången att träffa både Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke och Luleås Peter Öqvist. Sedan får han en chans att kika närmare på landslagsspelarna Denzel Andersson, Thomas Massamba och Adam Rönnqvist i sin hemmamiljö.

"Det finns också unga spelare i båda lagen som är intressanta för framtiden. Jag tänker på Daniel Hansson i Luleå samt Jämtlandsspelarna Oliver Gehrke och Daniel Johansson", säger Joulamo.

//Lindvall 

Omgångens tips

En splittrad ligaomgång med fyra matcher över tre dagar står på menyn där bottenmötet i Umeå är den match som kittlar lite extra. Här är Bloggens tips.

 

Tisdag 15/1

Jämtland-BC Luleå         2

Förlusten mot Umeå på hemmaplan fredags rankar jag som det kanske värsta bottennappet under Peter Öqvist/Håkan Larssons snart femåriga regim i BC Luleå och frågan är om spelarna hämtat sig mentalt efter den totala kraschlandningen? Ingen aning. Det jag vet att Luleås 18 raka segrar mot Jämtland är något som sitter ännu djupare och det kan vara räddnngen för laget.

 

Onsdag 16/1

Uppsala-Södertälje        2

Kings såg grymt stabilt ut mot Borås och om ryktena att klubben jagar ytterligare en stor spelare borde alla toppkonkurrenter. Misskötseln av Uppsala har nu lett till att laget med alla säkerhet spelar i superettan kommande säsong och det är en tanke som svindlar för en av landets mest anrika klubbar.

 

Umeå-Köping                 1

Umeå fick självförtroende för resten av säsongen efter bragdsegern mot Luleå och i den den här ödesmachen lär tränaren Jesper Gustavsson matcha in nygamle Eric Gilchrese och få tillbaka store Andre Nilsson. Då kan jag inte se något annat än hemmaseger - trots att Köping är mycket formstarkt.

'

Torsdag 17/1

Borås-Norrköping          2

Trots att Södertälje förlorat minsta antal matcher är Norköping fortfarande min solklara guldfavorit och borta mot Borås får Kjellbom och gänget chansen att sätta ned foten och visa vem som bestämmer. Borås landade tungt borta mot Södertälje häromdagen men får antagligen tillbaka stjärnan Marcus Tyus i spel. Men jag tror inte det hjälper.

//Lindvall 

 

 

 

Den sista pusselbiten

När Daniel Alexander blev knäskadad och Tristan Spurlock skickades hem har Bloggen drivit testen att BC Luleå borde tänka om en aning när det handlar om klubbens sista värvning inför slutspurten av ligaspelet. Att inte gå på storlek, returtagning och trepoängsskytte men istället satsa på kreativitet, skapande och målgörande.

Och i natt blev det klart att BC Luleå plockar in guarden/forwarden Earvin Morris, 24 år och 196 centimeter. Där hoppas tränaren Peter Öqvist ha hittat den spelare som kan ta över matcher offensivt tillsammans med Corban Collins som fram till i dag varit den ende som kan göra poäng ur ingenting. Det kommer, om Morris är den spelare som klubben hoppas han ska vara, ge motståndarlagen lite mer att fundera på när de lägger upp sin defensiva matchplan.

 

Det har antagligen varit ett svårt val för de ansvariga men till sist måste de ställt sig frågan: Var skadas vi mest om någon spelare är borta av någon anledning? Svaret är förstås på bakplanen. Tänk er en längre tid utan Thomas Massamba eller Corban Collins på planen – det skulle slå hårt.

”Efter att vi sonderat terrängen en tid och letat efter en spelare som kan ge oss spets så har vi nu hittat det i Earvin Morris. Det känns jätteroligt att vi blir kompletta som lag. Vi blir mindre än vad vi var med Daniel Alexander från början. Men det öppnar upp för att vi kan spela ett par pinnhål ännu mer aggressivt offensivt”, säger tränaren Peter Öqvist i ett pressmeddelande.

 

Och så är det. BC Luleå kommer bli mindre. Jag ser en startuppställning med Thomas Massamba, 185 centimeter, Corban Colllins, 190, Earvin Morris, 196, Tavarius Shine, 198, och Denzel Andersson, 202. Det är lite kort men antagligen snabbt som blixten.

Det innebär att Peter Öqvist får klara sig på en insiderotation med Denzel Andersson, Robert Gilchrist,  Tim Kearney och Brice Massamba.

 

Men vem är då denne Earvin Morris? Han har varit ute som proffs några år och kommer närmast från spel i Polens högstaliga där han hamnade i frysboxen med bara några få minuters speltid. Han har och spelat i Libanon samt Ryssland men det mest intressanta är Morris tio matcher i den grekiska högstaligan med laget Aries Trikalla BC där han snittade 35 spelminuter, 17 poäng och 5 returer. Det är bra siffror.

”Vi sa att vi skulle göra någonting klart i slutet av förra veckan och i natt blev det klart. Vi har haft en längre tid med den här rekryteringen i jämförelse med den förra. Med Spurlock var vi tvungna att agera snabbt på grund av skadeläget. Nu är laget komplett och vi kommer att kunna bjuda publiken på ännu mer fartfylld och offensiv basket. De referenserna vi tagit och personerna som har sett Earvin Morris spela känner vi oss ganska säkra på”, säger BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson.

 

Om allt pappersarbete går som det ska kommer Earvin Morris att göra sin första match för BC Luleå den 27 januari mot Södertälje på bortaplan.

//Lindvall

Jättecenterns debut

Luleå Basket, som fortfarande saknar fotskadade Anna Barthold, fick gräva djupt för att lyckas vinna mot tjeckiska Brno med 75-66 i EWBL-gruppspelet men via 24-12 i den sista perioden säkrades segern.

De allra flesta i Luleå energi arena var nog på plats för att kika närmare på klubbens senaste värvning - centerjätten Kristina Alminaite - och de var nog ganska nöjda med vad som visades upp.

Den 205 centimeter långa litauiskan ligger nog inte på samma talangnivå som förra säsongens succévärvning Jennifer Hamson men kanske kompenserar de fyra extra centimeterna en del.

Alminaite är stor, kommer blocka och ändra skott för många motståndare. Därom råder inga tvivel. Hon spelar, i alla fall vad jag kan bedöma efter en match, mer fysiskt än Hamson.

28-åringen landade till sist på 23 spelminuter, 12 poäng, 5 returer och var lagets bästa plus/minus-spelare med 18.

En annan intressant utveckling under matchen kunde ses när Luleå hamnat i brygga i den tredje perioden. Brno, under ledning av vassa guarden Petra Zaplatova, hade skaffat sig en ledning på elva poäng och ungefär då fick tränaren David Visccher nog av guardparets Michaela Housers och Precious Halls ljumma insats. Han kastade in back up-spelarna Felicia Ponturo samt Elin Lomgren på planen och plötsligt fick hemmalaget energi och tryck i försvarsspelet vilket lade grunden för den vinnande vändningen.

Till sist går det inte att blunda för Luleås största stjärna Chastity Reed som faktiskt spelar basket på en helt egen nivå. Mot Brno landade forwardsveteranen på mäktiga 27 poäng, 13 returer och 7 assist.

Det duger gott.

//Lindvall 

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR