Peter Lindvall

Basketbloggen

Tillbaka - efter nio år

Luleå Baskets veteran Chioma Nnamaka, 33, gör comeback i landslaget efter nio långa år. Stjärnforwarden ersätter Kalis Loyd, som dragit på sig en lårskada, i den 14 spelare starka EM-kvaltruppen som samlas nästa vecka.

”Chioma kommer bidra med sin erfarenhet och sitt lugn. Hon håller en hög nivå och gör det som krävs för att laget ska vinna”, säger landslagschefen Fredrik Joulamo.

 Sverige kvalspelar 17 november mot Makedonien på bortaplan och 21 november mot Italien – även det på bortaplan.

//Lindvall

En vågad tanke

Som ni vet har Bloggen inte varit speciellt imponerad av Luleå Baskets amerikanska guardpar Michaela Houser och Precious Hall den här säsongen och den sista grundseriematchen mot Uppsala (seger 77-59) fick inte mig att ändra den uppfattningen.

Jo, jag vet. Matchen saknade betydelse, koncentrationen kanske inte var på topp men nog vill jag se mer än sammanlagt sju poäng av USA-duon mot ett bottengäng som Uppsala.

Med den bakgrunden har jag därmed ett drastiskt förslag att ge till tränarparet David Visscher och David "Keso" Nilsson inför kvartsfinalspelet mot Högsbo: Satsa på Felicia Camara-Ponturo och Antonija Sandric som startande guardpar och låt Hall/Houser tävla om speltiden i back up-roller.

Jag tror faktiskt det skulle bli minst lika bra. Kanske till och med bättre. Och framför allt: Det vore en investering för framtiden. Luleå Basket har som bekant haft förtvivlat svårt att locka unga, svenska spelare till klubben under massor av år och att ge Camara-Ponturo ett stort förtroende skulle förstås öka chanserna att stanna i klubben.  

Kommer det scenario som jag målar upp inträffa? Självklart inte. Det är helt enkelt en för stor risk i jakten på det det guldet men erkänn att tanken kittlar?

//Lindvall

Ett förlorande lag

Visst blev det precis som Bloggen antydde och skrev för några veckor sedan. Efter 76-84-förlusten mot Norrköping kommer BC Luleå att i gå in i SM-slutspelet med tre raka förluster och den svagaste grundserieinsatsen sedan säsongen 2014/2015.  Att ha det i ryggsäcken när allt ska avgöras finns det förstås inget bra med alls med. Det förstår alla.

Men vi börjar med tillställningen nere i Stadium arena där BC Luleå föll helt enligt plan. Nere i Norrköping vinner numera Luleå sällan eller aldrig även om laget var med länge i i just den här matchen.  

Men i och med Tim Kearneys osportsliga foul med fyra minuter kvar orkade inte laget mentalt längre och Adnan Chuks lag drog i de tuffa skott som krävdes för att rycka undan till seger.

Det finns förstås flera orsaker till torsken men lagets problem i den defensiva returtagningen blev ännu tydligare mot ett fysiskt och stort lag som Norrköping som hade party under Luleås korg och vann 20 offensiva returer. 18 turnovers var givetvis också en tung förlustfaktor.

Offensivt är det fortsatt krampaktigt och det humpas boll runt trepoängslinjen utan djup i spelet. Men okej. 76 poäng borta mot guldfavoriten ser bättre ut än 60 hemma mot Södertälje.

Nåväl. Snart börjat slutspelet och där går alltså Luleå in som ett förlorande lag men samtidigt med all press på sig efter 20 raka segrar mot motståndaren Jämtland. Det är ett nästan omänskligt otäckt läge där jag tror den första kvarstfinalen kommer avgöra allt.

Hittar Luleå en väg att vinna där finns en bra chans att ta sig vidare till semi. Torsk i match ett och alla varningsklockor kommer att ringa högljutt.

Nu ska vi inte mål fan på väggen innan kvarstfinalserien startat men känslan är knappast bra hos någon i klubben. Efter 36 matcher finns det inget mer att ta till och inget revolutionerade kommer att hända med spelet som haltat i stort sett sedan dag ett.

Men skulle Earvin Morris komma tillbaka i spel lite tidigare än planerat, kan Brica Massamba landa i någon sorts matchform skulle det hjälpa laget som jämfört med de övriga fyra topplagen har den klart tunnaste bänken just i dag.

//Lindvall

Statistiken som ger Luleå hopp

På Twitter trillade jag över lite intressant statistik att fundera på inför grundseriens sista omgång och det stundande slutspelet. Det var Södertälje Kings klubbdirektör Robban Andersson som sammanställt all fakta.

Om siffrorna har någon som helst betydelse är förstås mer än oklart men de var hur som helst ganska intressanta.

Andersson hade räknat ihop en tabell mellan de fem topplagen och deras inbördes möten under säsongen. Den gav ett resultat som i alla fall borde ge BC Luleå ett hopp inför framtiden trots några tuffa förluster de senaste veckorna.

1) BC Luleå (10 segrar, 39 poäng)

2) Södertälje Kings (10 segrar, +31)

3) Norrköping Dolphins (7 segrar, +29)

4) Borås Basket (7 segrar, -18).

5) Jämtland Basket (5 segrar, -81)

Notera att tabellen mycket väl kan förändras efter kvällens sista omgång där Norrköping möter Luleå i Stadium arena.

//Lindvall

Omgångens tips

Sista omgången i herrligan där kampen om andraplatsen mellan Norrköping och Borås är det hetaste rent sportsligt. Häng med i säsongens sista grundserietips.

Södertälje-Köping          1

Jag kan väl inte påstå att tabellettan Södertälje spelar säsongens absolut bästa offensiva basket just nu - trots ett brulalt djupt lag ser det lite krampaktigt och nervigt ut ibland. Men hemma mot Köping spelar det förstås ingen roll hurvida formen är på topp eller lite mindre bra.

 

Norrköping-BC Luleå       1

Hemma mot Södertälje hittade Luleå i alla fall en defensiv stabilitet att ta med sig. Offensivt, utan en kreatör som Earvin Morris i spel, var det krampaktigt som aldrig förr. Hur laget ska hitta en anfallsrytm mot ligans mest organiserade försvarsslag Norrköping blir oerhört tufft.

 

Jämtland-Uppsala          1

I säsongens sista skälvande timmar har Uppsala hittade ett vinnande spel med två raka segrar. Till ingen nytta, förstås. Men mot Jämtland ska det förstås inte räcka på långa vägar - trots att Torbjörn Gehrke lär fördela speltiden lite mer än vanligt.

 

Wetterbygden-Umeå     1

Jag har svårt att se något av de här två lagen gå all in i en match som är av noll betydelse. Båda lagen har nått sina mål och tagit sig till slutspel. Avslaget? Skulle tro det.

 

Borås-Nässjö                 1

Formstarka Borås jagar andraplatsen och kommer förstås inte ta av foten från gaspedalen. Nej, det blir full fart framåt, hundraprocentig inställning och då kommer spelarna i Nässjö inte ha något att hämta.

//Lindvall

 

 

 

Så spelas kvartsfinalrysaren

Efter BC Luleå skadeproblematik och tappade form är det, som Bloggen redan skrivit, klart att laget landar fyra i tabellen. Det innebär att Luleå möter Jämtland och Adam Rönnqvist i kvartsfinalen i SM-slutspelet.

Nu är det också spikat med vilka speldatum som gäller. Bara att boka in i kalendern.

 

Kvartsfinal 1

Måndag 25 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Kvartsfinal 2
Torsdag 28 mars
Jämtland Basket-BC Luleå

Kvartsfinal 3
Söndag 31 mars
BC Luleå-Jämtland Basket

Ev. kvartsfinal 4
Tisdag 2 april
Jämtland Basket-BC Luleå

Ev. kvartsfinal 5
Fredag 5 april
BC Luleå-Jämtland Basket

Jag kommer lite senare att leverera ett tips inför samtliga kvartsfinaler men jag kan väl redan nu säga att känslan inför Luleå-Jämtland är att det kommer bli en lång matchserie.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

BLOGGAR