Gunnar Westrin

Fiskebloggen

Harrkyssen

Råneå Anekdot för januari 2020.

Jag har genom åren haft ett särskilt årstema på bloggen här på NSD, förutom alla nyhetsinslagen och personliga kommentarer.  Det år som nu nalkas blir inget undantag. Vissa år har jag haft månadens fiskeprofil, olika flugmönster och senast har det handlat om året 1969. Nu hade jag tänkt mig att bjussa på en anekdot i den första bloggen varje månad. Anekdot kan betyda en kort historia, gärna med lite humor. Det har ju onekligen hänt ett och annat genom alla åren…och naturligtvis är allt sant. 

HARRKYSSEN.

Jag kommer inte längre ihåg varför några fiskekompisar och jag började med fasonen att kyssa den krokade harren på huvudet innan den släpptes tillbaka. Någon form av kärleksförklaring var det säkert. Nåja, nu var det enbart harren som fick sig en puss utan även andra arter, som både öringar och rödingar.

Minns Ni att för länge sedan hade vi Café Luleå på TV. Dåtiders jobbade den kände naturfilmaren Göran Emerius på Sveriges Television i Luleå, en enorm tillgång för företaget. En dag fick han i uppgift att åka till Tornedalen för ett möte med mig. Café Luleå ville ha en liten filmsnutt om harrfisket i en speciell jokk och jag skulle sköta spöet. Det fick bli min gamla favorit Isojoki mellan byarna Ylinenjärvi och Soukolojärvi.  Dagen var vacker, ljudteknikerna fixade ljudet och Göran trimmande kameravinkeln. Kameran rullade på, allt medan Westrin svingade ut flugan över det lilla bäckselet. Här kan inflikas att det alltid är svårt att få en fisk till hugg, framför allt när man står framför en kamera. Jag vet av erfarenhet efter en del filmer i genren.

Den här gången gick det i alla fall relativt snabbt undan och när den första harren sopade på kändes jobbet redan vara gjort. Försiktig krokade jag av fisken och kysste den som vanligt på huvudet. Då gick plötsligt alla propparna;

-Va fan gör du! Skrek Göran och stannade snabbt kameran. Ska du bita ihjäl den?! Tumultet lade sig så småningom och nya statuter anslogs.

- Gör inte det där igen, mumlade Göran med visst eftertryck. Ta en ny harr, kroka av den som vanligt folk gör och släpp den sedan. Thats it! Enkelt som en plätt.

Så enkelt var det nu inte och jag minns fortfarande hur jag fick slita för nästa fisk. Det tog minst en timme och kallsvetten lackade nog inte bara hos mig.

Några år senare gjorde SH-Vision med fd SvT-filmaren Stefan Holm i spetsen en film för TV2 som hette  ”Från fjäll till kust - en flugfiskeresa i Norrbottens län”. Vi var tre om den filmen, Stefan filmade, salig Mats Hagberg redigerade och jag fungerade bland annat som speaker och textförfattare. Filmen visades på TV2 den 27/6 och 31/12 1994.

Aftonbladet jämförde oss med ”Grabbarna på Fagerhult”, populärt TV-program i början på 90-talet (Jan Guillou, Leif GW Persson och Pär Lorentzon). I texten klargjordes också att det var ovanligt korkat att kyssa fiskar och att en engelsk studie hade visat att man kunde få i sig en dödlig bakterie. Ridå!

 

gunnar@westrin.se             Gunnar Westrin

  

BILDEN;  Norrlandsvarianten av grabbarna på Fagerhult; Stefan Holm, salig Mats Hagberg och Gunnar Westrin under inspelning  av ”Från fjäll till kust” 1992.  

Svanar på G

Råneå Fantastiska tider.

I dessa coronatider gäller det att hitta det positiva, kanske inte så lätt. Jag fick plötsligt för mig att tiden är som gjorda för coronastädning, koll, kasta alla de jobb mm man gjort genom alla åren, både som lärare och skribent. Fem svarta sopsäckar fylldes på nolltid. Tänk hur man sparar.

Nu till det riktigt roliga, något så väldigt uppmuntrande så här i orostider. Vaknade exakt klockan 01.00 i natt (natten mot lördag) av att katten hoppade upp i sängen. Sånt är mysigt, men sen kunde jag inte riktigt somna. Löste lite korsord, katten spann så det dånade i huset. Exakt klockan 01.29 hörde jag ljudet…tut tut- tut tut- tut-tut, allt starkare och som högst rakt över hustaket. SÅNGSVANARNA. Av ljudet att döma var det bara ett par som kom, de första för året. Vilken ynnest att få vara med om ett sådant, jag skulle vilja säga, dramatisk scenario. Då blev katten Sinatra och jag så glada att vi kutade upp i köket och kokade kaffe. VÅREN ÄR I ANTÅGANDE!!! 

                                            gunnar@westrin.se             Gunnar Westrin

Bilden; Snart är de här på riktigt, glädjespridarna och livsglädjen.

Världsfotografen

Råneå Världsfotografen

Leif Milling, boende i Gimdalen i östra Jämtland, är fotografen som sett världen genom kameraögat. Vi har kamperat ihop under ett halvt sekel, fiskat och tältat tillsammans i mångskiftande miljöer. Favoriten för både honom och mig är och förblir de svenska fjällen. I min kommande krönika på torsdag får ni möte Milling, mannen, myten och legenden som söker tystnaden, friheten och ensamheten. Han har funnits med i den svenska fiskepressen under många år och bland annat tjusat oss med fantastiska bilder. Fram till början på 2000-talet förekom han mest som fotograf i andras böcker, som ”Hemma hos storharren” där jag skrev. Bokförlaget Settern 1981. Sedermera också ett samarrangemang med Lars-Åke Olsson i böcker som ”Ur min flugask”, CEWE-Förlaget 1983 och ”Flugfiske i fjällen” på Rabén och Sjögren 1989.  Våren 2002 kom hans alldeles egna bok, som ”Tusen vak” på bokförlaget Settern. Sen har det rullat på med oförglömliga utgåvor som ”Länge leve flugfisket” 2011, ”Älskade å” 2014, ”Älgkött och peran-ingen vanlig kokbok” 2016, ”Villes bok - en goldenretrievers berättelse om sitt liv som hund” 2018 och senast den stora bildboken ”Catch”, alla utgivna på Ågrenshuset. Väl mött på torsdag.

gunnar@westrin.se

Kjell Höglund och jag

Råneå Kjell Höglund och jag.

Nu har jag förmodligen hamnat lite utanför min nisch här på bloggen. Men som någon vis sade en gång; ”Fiske är inte bara att fiska”.

När jag tog studenten våren 1968 i Strömsund i norra Jämtland bodde jag på byns enda elevhem. Vi var 30 killar och 30 tjejer under samma tak. Naturligtvis fick vi inte bo tillsammans, vilket gjorde livet lite extra spännande. En av mina närmaste polare den tiden var musikern, diktaren och filosofen Kjell Höglund. Dåtiders hade han sitt hem i Rossön i Ångermanland. Jag vet inte hur många nätter vi satt tillsammans och filosoferade om livet och om musiken.

Nu läser jag att musikern och författaren och låtskrivaren Willy Crafoord har gjort en opera med Kjells låtar, en musikalisk berättelse kallad ”Nattropolis”. Jag blev lycklig när jag läste om den nyheten, min kompis, min studentkamrat…äntligen.

Innan han hade lämnat Strömsund, hade han greppat gitarren och munspelsstället. Då var det mest Bob Dylan som gällde, men även Donovan.  Jag tror det var så att ett av hans första uppträdande var i matsalen på elevhemmet. Det var i mitten på sextiotalet som fenomenet Kjell Höglund blev ett med tidsandan.

Minns en gång när han uppträdde i Östersund. Halva Strömsund tänkte komma, många genom att lifta de tio milen?  Polarna och jag kom inte längre än till Hammerdal, tre mil från Strömsund. Den natten höll vi på att frysa ihjäl i skogen. Kjells framträdande, för fulla hus, blev en given succé.

Något år senare bildade några av mina studievänner ”Sällskapet Lajbanerna”, en musikklubb för allmänheten. Kjell fanns naturligtvis med på scenen, där bland andra Fred Åkerström och många av dåtidens populäraste rockgrupper. 

Efter examina behöll vi kontakten med varandra under några år. Kjell embarkerade Stockholm och uppträdde bland annat på båten Af Chapman.  1971 kom hans första skiva ut, finansierad av honom själv. Alstret hette ”Undran”, en LP-skiva utan egentligt fodral, bara en vit ficka och en tom etikett på själva skivan. Han ville ha 10:- för denna. Jag har många hundra LP-skivor från sextiotalet fram till mitten på sjuttio. Den skivan är min diamant i all samling. På utsidan på ”skivomslaget” skrev han bland annat följande; ”Frihet är det bästa ting, som sökes kan all jorden kring. Men bäst som du tror dej fri, drabbas du av nostalgi. Frihet är det bästa ting, som sökes kan all jorden kring. Ty (med)frihet följer ära, fast den orkar du inte bära”.   Live Long and Free///Kjell.

Mer om Kjell Höglund kan du läsa på Wikipedia.

Bilden; Kjell Höglund på elevhemmet i Strömsund 1965.   gunnar@westrin.se

Pimpeltävlingar

Råneå Pimpeltävlingar inför våren!

Pimpelmäster Granström informerar…

Efter förra helgens SM i Värmland är det nu full fart på tävlingar hemmavid hela våren.

På lördag anordnar SFK Luleå sin tävling i Luleå hamn. 4 timmars fiske efter endast abborre gäller.

På söndag är det Skellefteås tur med tävling i Ursviken. Båda dessa tävlingar ingår i Pimpelsport Cup.

Nästa helg är det tävling i Mjösjön på lördag och Jämtön på söndag. Vi är några från klubben som åker till Hamar i Norge för Nordiska mästerskapen.

Helgen 28 och 29 finns det tävlingar på flera ställen.

Sedan kommer helgen 4 april då vi genomför vår tävling på Råneträsket. Här behöver vi allas ansträngning med att ordna priser och fixa hjälp till hamburgerförsäljning. ALLA måste ordna minst ett pris värde minst 500 kronor. I kontanter eller varuvärde. Helst några ännu bättre priser. Till de yngsta har vi i dagsläget bra priser. Pimpelspön, isdubbar och vattenflaskor. Från och med i morgonkväll kommer jag att ha de priser som vi har kvar från Pimpel-SM hemma hos mig. Endera kommer du förbi eller tar kontakt med mig för att se vilka priser vi har. Vem tar kontakt med Tomas Karlsson? Han har lovat att ställa upp på något sätt. Endera kontanter, eller att vi får köpa priser på någon affär mot att han tar kvittot. Så kan du också göra med de företagare du känner till. Senast 1 april vill jag ha priserna till mig. Gärna info tidigare om vad du har ordnat. Tack för det!

Söndagen den 5 april är det DM i pimpel i Överkalix på Djupträsket. Det är tillåtet att provfiska till och med den 22 mars där. Delge varandra hur du upplever det provfisket. Släpp helst tillbaka all fisk när du är där. Lagen i de klasser som har mer än 3 deltagare utses via placering på Lulenappet nu på lördag. De 3 högsta placeringarna bildar lag 1. De som placerar sig mellan 4 och 6 plats bildar lag 2och så vidare. Det gäller i första hand Herrveteraner och Äldre herrveteraner. Anmälan till DM blir så att jag anmäler ALLA. Kan du inte komma eller tänker avstå meddela mig detta. Senast 25 mars vill jag ha besked om att du inte kommer.

Vår pimpeltävling i Kängsön blir av sista söndagen i april. Där behöver vi hjälp med försäljning avhamburgare. Vilka kan tänkas ställa upp? I dag tisdag har Erling startat upp ”Dagledigas” på Furufjärden. Samling 09.30. Tävlingstid 10-13. Håll koll på vilka dagar som gäller i fortsättningen.

 

Stig Granström (Ordförande i Råneå Sportfiskeklubb).  granstromstig@gmail.com

Abstinens

Råneå Anekdot för mars 2020.

Jag har genom åren haft ett särskilt årstema på bloggen här på NSD, förutom alla nyhetsinslagen och personliga kommentarer.  Det år som nu nalkas blir inget undantag. Vissa år har jag haft månadens fiskeprofil, olika flugmönster och senast har det handlat om året 1969. Nu hade jag tänkt mig att bjussa på en anekdot i den första bloggen för varje månad. Anekdot kan betyda en kort historia, gärna med lite humor. Det har ju onekligen hänt ett och annat genom alla åren…och naturligtvis är allt sant. 

Abstinens - när man talar om trollen.

Det finns onekligen stunder i livet då osannolikheterna övergår verkligheten, då man börjar fundera på vem som styr och ställer, om utomjordiska slumpmässiga skeenden, om det mysko verkligen kan vara sant eller inbillning. Jag har varit med om några sådana tillfällen i livet, alla gånger upplevda på fjällmarker. En av dessa handlar om små fotspår på fjällmyrarna, en historia som finns på Creepypodden/SR.

Jag var under många år en av lärarna för natur-och fiskeguiderna på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Mina ämnen var biologi, fiskebiologi, ekologi, vattenekologi, biotopvård och flugfiske med allt vad det innebar. Bland annat hade vi en återkommande försommarvecka vid Råneälven, där ämnet var flugfiske efter gädda.

Nu till galenskapen. Några utvalda elever från en av klasserna fick det makalösa sommarjobbet att inventera fjälltjärnarna norr om Råstojaure inom Kiruna kommun på beståndet av röding. De skulle helt enkelt fiska sig från den nordsvenska gränsen, vandra över Sandåslandets norra del och avsluta jobbet kring den norska gränsen. Tre veckor skulle det ta. En av killarna rökte pipa. Ungefär efter halva tiden befann de sig norr om mångomtalade Råstojaure, när piprökaren upptäckte att tobaken höll på att ta slut och att han hade glömt att lägga ner ett nytt paket i ryggan. Abstinensen kröp på. Stämningen sjönk markant.

Några dagar senare slog de läger intill en liten klippavsats. Där fanns redan en gammal beprövad eldstad. Ute på tjärnen vakade rödingarna som sällan hade skådats. Trots detta var stämningen pinsamt låg, abstinensen och ”lappsjukan” hade tagit över, många långa mil till närmaste kiosk.

Eld gjordes upp och piprökaren var helt ur räkningen, lutade sig trött mot klippavsatsen, blundade och grävde in sina händer i den bakomvarande skrevan, detta för balansens skull. Efter en stund kände den ena handen något som verkade vara av plast. Kallsvettig och ur slag greppade han om det okända och drog ut det till allas nyfikenhet. Ett oöppnat paket Borkum Riff av bästa tobakskvalitet!?

 

gunnar@westrin.se

Gunnar Westrin bloggar om svenskt och internationellt sportfiske, ekologi och biologi. Fakta om Gunnar Född: 1946 Bor: Råneå Yrke: Lärare och författare Gillar: Flugfiske Familj: Gift, ett barn Kontakt: gunnar@westrin.se

BLOGGAR

/**/