Gunnar Westrin

Fiskebloggen

Myggparadiset

Råneå Myggen är Guds gåva till mänskligheten.

 

Även den här försommaren kuggande ekologin inte riktigt igenom. Ett sådant ”maskingfel” var att exempelvis den svartvita flugsnapparen kom något tidigare än, ngn tid innan de första myggorna hade kläckt. I min trädgård har jag ett tiotal holkar, som genast embarkerades av ett gäng stridbara flugsnapparhannar. Några dagar senare kom honorna. Fågelsångerna började rulla runt träden, allt var frid och fröjd, men var var maten, dvs myggen? Om jag inte missminner mig den förra sommaren så blev det inte en enda unge i holkarna. Tragiskt var det hur som helst. När jag rensade holkarna fanns det okläckta och naturligtvis kalla ägg i fyra av holkarna. I en annan holk låg två döda ungar.

Till slut kom maten till trägården i alla fall och en morgon fullkomligt kryllade det av nykläckta mygg, värmen kom och med de också en drös med intressanta fjärilar, som den vita rapsfjärilen och nässelfjärilen. Nu blev det plötsligt fart på snapparna, som flög kors och tvärs genom trädgården, oftast med näbben full med insekter. Någon tid senare tystnade fågelsången, ungarna var på väg. Ibland känns ekologin vara särdeles underbar.

Det ska bli intressant att utforska hur fiskarna har det i våra vatten. I Tornedalen var min favoritharrjokk förra året den här tiden totalt tom på vatten, vilket naturligtvis har skadat reproduktionen av, i det här fallet, harrbestånden. Det ska bli verkligt spännande att se hur fisklivetv ter sig det här året. Mer om detta senare. gunnar@westrin.se

 

Bilden///Holken. Bästa sättet att komma undan en viss myggklåda är att sätta upp många fågelholkar, resten sköter naturen.  

Lofoten tjusar

Råneå Lofoten-vackert så man kan gråta.

Några dagar in i september bestämde vi oss för att äntligen göra en mer gedigen resa till Lofoten, dvs min fru Gun och svåger Bengt. Efter en del funderingar körde vi bil till Bodö, via Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Merkenes, Saltdal och slutligen färjan i Bodö. Överfarten till Lofoten gick på cirka 3,5 timme i lugnt väder, innan vi kunde kliva av på den yttersta ön Moskenesöy intill samhället Å. Lite häftigt är att E10 slutar just i Å. Vi övernattade i en finfin rorbuer, ett litet fint timrat hus vid havet. Över huvud taget är boendet på Lofoten fantastiskt och vill man ha det lite extra mysigt ska man just hyra en rorbuer (Vanligt förekommande runt öarna).

Å är så tjusigt och genuint pittoreskt så man baxnar. Höga berg, mysiga gränder, bagerier, fiskhus. Om man känner sig överstressad ska man absolut besöka Å. Inte så långt från Å ligger en annan naturskön plats vid namn Reine, uppbyggd på ett antal mindre öar. Det är på den trakten som något av det häftigaste en turist kan uppleva, nämligen bestigningen av berget Reinebringen. Här har sherpas byggt en stentrappa modell jättelång, från landsvägen ända upp på toppen. Trappor tänkte jag, va fuskigt? Men så var inte fallet, det tog på krafterna ska jag säga, en väldigt annorlunda och superhärlig upplevelse. Belöningen kom så småningom, detta i form av den mest vidunderliga utsikten, framför allt över samhället Reine. Man kunde faktiskt få svindel för mindre. Trappstegen lär vara hela 1566 stycken och det är inte små stenblock som har använts. Jag tror man behöver planera för cirka 4 timmar för den strapatsen, inräknat upp- och nergången och fikapaus och vynjutning på toppen. Åker ni till Lofoten så glöm för all del inte Reine och Reinebringen. Jag kommer att återkomma till Lofoten i en framtida krönika i NSD. Jag har tillbringat många dagar i Norge genom alla åren och då har det varit fisket som har gällt. Men tänk så trevligt det var på Lofoten, utan fiskespö…                                                               gunnar@westrin.se

 

BILDEN; Hustru Gun med den makalösa utsikten från toppen av Reinebringen, med samhället Reine i bakgrunden.

Sommaren-19

Råneå Hej där. Nu är Westrin tillbaka ttill verkligheten (nästan i alla fall) igen efter en hel del äventyr och ståhej uti vildmarkerna. Kom just hem från en rysarresa till Ryssland, med ett öringfiske i världsklass i älven Varzina på Kolahalvän. Mer om detta koimmer i ngn av krönikorna undfer hösten. Därtill fick jag uppleva hur överflödig naturen kan vara under ett harrfiske i Kaitumälven, det också i världsklass. Polarn glömde spöet???men byggde ett på fjället??? Mycket ska man vara med om. Hann också ett gästspel hemöveråt Jämtland. Men än är tydligen inte sommaren över, Hoppas ni har det bra därute. Återkommer så småningom med mer rapporter. Hej/Gunnar. 

Råne Älvdal bjuder in

Råneå Råne Älvdal blommar.

Bussresan som arrangerades av bl a Sportfiskarna och Degerselsbygden, söndagen den 9 juni kändes helt rätt och gav både nyttig kunskap och mersmak. Vi fick se både smolt- och fiskräknaren (två separata arrangemang). Inte nog med det, dagen var vacker, älvdalen prunkande och scenariorna underskönt vackra. Vid Brändbergsfallet intill Klingersel såg vi några laxar som både hoppade och plaskade. Vi gjorde också ett snabbstopp vid Korpforsen, där vi en gång i tiden gjorde en del rutor till TV-filmen ”Råneälven- ström eller fria strömmar”, som visades första gången i TV2 den 15 mars 1986.

Efter det att älven räddades i riksdagen i november 1986 har en hel del hänt, bland annat har laxen kommit tillbaka, efter bra laxförvaltning bl i Östersjökomplexet. Tilltron till dalgången tippade så småningom över till en positiv sida. Företag bildades inom olika genrer, bland annat några framgångsrika turismföretag. Sörbyn har expanderat med hotell, restaurang och fler stugor för boendet. Vitträsket har blivit en sportfiskepärla. Mkt intressant är boendefrågan efter älvdalen. Numera ringer folk till mig och undrar om jag känner till ngt hus i älvdalen som är till salu. Det är framför allt unga människor som vill bygga framtid och familj. Gunnarsbyn är en annan expansiv trakt i Råne Älvdal. Det är med andra ord fullt ös. Jag är helt övertygad om att dagens scenario inte hade varit tänkbart om älven hade byggts ut. Vem vill bo och bygga sin framtid vid en kraftverksdamm eller torrsträcka?    

 

RÅNEÄLVEN-STRÖM ELLER FRIA STRÖMMAR. 1986. https://www.youtube.com/watch?v=nM5EHnZDR3o

RÅNEÄLVEN 2018

https://www.fiskejournalen.se/film-om-ranealvens-lax-och-forvaltning/       

Bussresan

Råneå Vi åker buss upp efter Råneälven.

Känns som att jag är lite sent ute, men hur som helst. Nu på söndag den 9 juni klockan 10.00. tar vi bussen upp efter Råneälven, en mysig resa förbi byar som Prästholm, Niemisel, Sörbyn, Gunnarsbyn och Klingersel i undersköna Råne Älvdal. Detta är ett samarrangemang mellan Sportfiskarna, Sörby Turism och Degerselsbygden. Jag kommer att vara Er ciceron under resan, som avslutas vi Brändbergsfallet utanför Klingersel. Där kommer vi förhoppningsvis att få se hoppande laxar. Har vi riktigt tur blir det kaffe och korvgrillning. Vi kommer också att kika på laxräknaren utanför Gunnarsbyn, bara det en spännande tilldragelse. Om allt går som planerat är vi hemma på torget i Råneå senast 16.00.

För kontakt; Glenn Douglas; 070-570 22 89                 gunnar@westrin.se

Gunnar Westrin bloggar om svenskt och internationellt sportfiske, ekologi och biologi. Fakta om Gunnar Född: 1946 Bor: Råneå Yrke: Lärare och författare Gillar: Flugfiske Familj: Gift, ett barn Kontakt: gunnar@westrin.se

BLOGGAR