Föreningsliv Tjugonio norrbottningar och två västerbottningar hade under vecka 34 tagit sig till Åland. Upptagningen av resenärer började i Boden och resan började med ett riktigt busväder i Skellefteå, men sedan skingrades molnen och färden gick sedan i ett strålande sommarväder. I Berghamn/Eckerö, kom guiden Gun ombord på bussen. Det blev en rundtur i Mariehamn och därefter ett besök på Ålands Jakt- och fiskemuseum. Därefter gjordes ett besök på Eckerö Post- och tullhus där det fanns en rik utställning av konsthantverk.

Andra dagens förmiddag gjordes ytterligare en rundtur. Eftersom Åland har över 6 500 öar, innefattar en rundtur även skärgårdstur då många öar kan nås med buss på de typiska röda vägarna. De röda bergen av bergarten Rapakivigranit är typiska för Åland. Även vägarna är röda eftersom de byggs av grus från bergen.

Museifartyget Pommern ligger i anslutning till Ålands nya sjöfartsmuseum. Det unika med Pommern är att hon fortfarande är kvar i originalskick som lastfartyg. Nästa punkt på programmet var fabriksvisning, ölprovning och besök på Kastelholms slott, fängelsemuseet Vita Björn och Jan Karlsgården.

Tredje dagen på Åland ägnades åt det Kulturhistoriska museet. En storslagen anläggning, där man kan se lämningar från stenåldern, bronsåldern och järnåldern fram till modern tid. Postvägen mellan Sverige, Finland och Ryssland gick över Åland. Postbönder förpliktades att tjänstgöra på postvägen, antingen till havs eller på land. Efter museet gjordes besök till Finströms kyrka, som är en kyrkobyggnad i Finström.

Lunchen serverades i en restaurang som drivs av stjärnkocken Michael Björklund, före detta ”Årets kock” både i Finland och i Sverige. Efter ankomsten till Grisslehamn äntrades bussen för färd till Örnsköldsvik. Det var en mycket nöjd skara Ålandsresenärer, som tackade föraren Fredrik och bussvärdinnan Åsa för en fantastisk upplevelseresa.