Föreningsliv Höstresan för Visions pensionärssektion i Luleå gick i år till Haparanda-Torneå och lockade 56 deltagare. Färden gick direkt till Torneå där vi besökte ett konstmuseum. Utbudet består av en stor samling finsk konst från 1800-talets början fram till idag. Det här museet invigdes för allmänheten 1986 och erbjuder ett brett konstutbud med hög kvalité som består av en stor samling finsk konst från 1800-talets början fram till idag.

Efter visningen fortsatte resan till Kukkolaforsen där vi serverades en god skördebuffé. Mathias Spolander hälsade oss välkomna och berättade om Kukkolaforsens historia och gav oss en inblick i hur man håvar sik och lax.

Dagens slutprogram var en guidad busstur genom Haparanda och Torneå där vår guide Henry Ollikainen gav oss en inblick i två länders historia. Vi fick även göra ett besök i Haparanda kyrka samt ortodoxa kyrkan i Torneå. Haparanda kyrka förstördes i en brand 1963 och den nuvarande kyrkan återuppbyggdes och invigdes 1967.

Den nuvarande ortodoxa kyrkan i Torneå är från 1884 och vår guide berättade historiken om kyrkan, som från början byggdes för ryska soldater som befann sig i Torneå i början av 1800-talet. Han berättade också att under gudstjänsten som är ca 1,5–2 timmar lång står församlingen hela tiden.

Tack alla medlemmar som gjorde dagen trevlig.