Insändare Tidigare i juni presenterade Luleå kommun satsningen som innebär att Lulebo ska reservera en stor del av sina lägenheter åt nyanlända. Målet är att skapa goda förutsättningar för att nyanlända ska vilja bosätta sig permanent i Luleå.

Satsningen beror på en ny lagstiftning som innebär att kommunerna är skyldiga att ta emot och ordna bostad åt nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. En tidigare insändare i NSD med rubriken ”Är detta lagligt?” ifrågasatte om denna satsning var lagligt – där har du svaret. Det är den.

Människor rasar över det faktum att nyanlända ska få möjlighet till bostad. Att det minsann är ett kösystem som innebär att alla ska köa. Att det får vara nog nu.

Jag står själv i kö hos Lulebo och kan stolt säga att jag inte håller med. Det får däremot vara nog med människor som bara haft turen att få bo här, som inte alls tar hänsyn till människor som är på flykt och i behov av akut hjälp.

Det är nämligen akut hjälp det handlar om och inget annat. Då får kösystemet ta hänsyn till detta för fokuset måste ligga på att skapa goda förutsättningar för människor som lever ett utsatt liv på flykt. Allt annat vore orimligt.

Det är fruktansvärt att människor som ifrågasätter detta inte kan reflektera över att det i dessa tider då människor tvingas fly från krig och bomber, faktiskt är mycket viktigt att samhället tar sitt ansvar och erbjuder en hjälpande hand.

Det är inte mer än rätt att vi tar vårt ansvar och hjälper flyktingar och nyanlända. Då finns det inget utrymme om något kösystem i debatten och ni som är upprörda över det, borde istället reflektera över er syn på människor och ifrågasätta det faktum att ni är en del av dem som bidrar till att spä på den rasistiska människosynen i samhället.