De ger sin bild av Kiruna

Lägenheter med omkullvälta möbler, mörker som lurar bakom husen som ska rivas och ett stort tomrum i kartan över Kiruna centrum. Utställningen "Time out" tar ett grepp om stadsomvandlingen.

Lena Ylipää, Agneta Andersson, Lena Stenberg, Anita Mikko och Victoria Andersson ställer ut i Kiruna konsthall. Saknas på bild gör Anita Ylipää och Britta Marakatt Labba som ingår i gruppen.

Lena Ylipää, Agneta Andersson, Lena Stenberg, Anita Mikko och Victoria Andersson ställer ut i Kiruna konsthall. Saknas på bild gör Anita Ylipää och Britta Marakatt Labba som ingår i gruppen.

Foto: Maria Unga

Kultur2019-10-09 09:49

Konstnärsgruppen Koncentrat bildades 2005 och består av en grupp Kirunakonstnärer. Gruppen bor utspridd på olika håll och träffas inte så ofta. Supporten från gruppen blir därför än viktigare. 
–  Det kollegiala stödet är jätteviktigt, det är det som gör att det är möjligt att vara verksam här. Om man bestämmer sig för att bo på en ganska liten plats där det inte finns något konstliv så är det här kollegiala stödet jätteviktigt, annars skulle det inte gå, säger Lena Ylipää. 

Tankarna på en utställning om stadsomvandlingen har funnits nästan ända sedan gruppen bildades. För tre år sedan tog tankarna ny fart. 
– Det är bra och viktigt att det kommit konstnärer och människor utifrån och tittat på Kiruna, men vi känner nog att nu är det dags för oss att ge vår bild, vår historia, vår berättelse om Kiruna, säger Victoria Andersson. 
Alla i gruppen kommer från Kiruna och har en stark relation till staden. 
–  Den är så speciell den här platsen, det är så starka krafter här med en dominerande näring, med geografin, utsattheten, konstrasterna mellan ljus och mörker, det är sådana ytterligheter som påverkar en så starkt, säger Lena Ylipää. 

Att se stan förändras väcker starka känslor hos konstnärerna. 
– Det är komplicerat, samtidigt som man själv också blir äldre så rivs stan bort mer och mer och det är nästan som att man kommer dö tillsammans med den på något vis. Men man får ändå vara glad att man har fått vara här och uppleva så mycket bra och spännande med Kiruna, säger Agneta Andersson. 
Hon har använt konsten som en ventil för sina känslor över vad som händer i Kiruna. 
– Mina teckningar har varit ett sorgearbete. Jag har jobbat med det temat en hel del för några år sedan, det var bra för mig tror jag. 

Utställningen "Time out" tar ett grepp om just stadsomvandlingen. Verken, som varierar mellan bild och skulptur, visar alla konstnärernas individuella berättelser. 
– Det pratas mycket om hur himla fint det nya Kiruna kommer att bli, men det finns många fler berättelser och tolkningar som också måste få rum i samtalet om stadsomvandlingen, säger Lena Ylipää. 
– Människor kan få komma hit och få lufta sina tankar och känslor, det behöver inte vara en enda lång klagosång, det är minnen och känslor, säger Victoria Andersson. 
Utställningen arrangeras av Kiruna konstgille och pågår från 9-30 oktober. 

Lena Stenberg gör i ordning sitt konstverk inför vernissagen på onsdag kväll.
Lena Stenberg gör i ordning sitt konstverk inför vernissagen på onsdag kväll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!