Hon är koreolog, den som nedtecknar det dansverk som koreografen skapar. I Julia och Romeo, den klassiska baletten som Mats Ek vänt titelnamnen på, har Eva Säfström den viktiga uppgiften.

– Det är synd att den inte visas i Luleå eller Boden eftersom det är långt mellan Kungliga balettens gästspel i Norrbotten, säger Eva Säfström.

– Senast var det nog 1984 då både jag och min bror Mats medverkade i Romeo och Julia i koreografi av Kenneth MacMillan . Ryktet om att Sagateatern i Boden ska byggas om så att den kan ta emot balettföreställningar glädjer mig.

Artikelbild

| Eva Säfström bokför och noterar alla rörelser i dansen med symboler i vad som ser ut som ett notsystem.?Foto: Göran Gafvelin

Eva Säfström föddes och växte upp i Luleå och bar då efternamnet Lindström. Hennes farfar Henrik Lindström var mannen bakom företaget Bil & Traktor, föregångaren till Nordiska bil AB. I femårsåldern började hon dansa balett i Luleå rytmik och balettförening. Därefter följde studier vid flera balettskolor och institut.

Det började med Kungliga svenska balettskolan och så ett år i London. Varvat med professionellt dansande utbildade hon sig till lärare i balett och modern dans vid Danshögskolan.

Som danslärare arbetade hon ett år i Luleå innan hon utbildade sig till koreolog vid Beneshinstitutet i London.

Koreologen arbetar oftast tillsammans med koreografen och bokför och noterar alla rörelser i dansen med symboler i vad som ser ut som ett notsystem. Detta blir motsvarigheten till musikens partitur och liksom musikpartituret är dansnoteringen dels en hjälp vid repetitioner och dels en instruktion om dansverket ska uppföras vid ett annat tillfälle eller annan plats.

Artikelbild

| Eva Säfström och Mats Ek samarbetar vid repetitionen. Eva kontrollerar utifrån notering och Mats visar dansarna Arsen Meharabyan och Marie Lindqvist, Julias föräldrar i föreställningen.?Foto: Göran Gafvelin

Arbetet som koreolog kombinerar ofta Eva Säfström med att vara koreografassistent och delaktig i utformningen, samt repetitör eller repetitionsledare. Så är fallet med den nu aktuella baletten Julia och Romeo där hon arbetar tillsammans med koreografen Mats Ek.

Som koreolog och koreografassistent har Eva arbetar under ett tjugotal år såväl i Sverige som utomlands och med många av de största namnen i branschen.

Artikelbild

Sin fasta tjänst har hon vid Kungliga Operan i Stockholm och där träffade NSD Kultur henne när hon tillsammans med Mats Ek repeterade inför nypremiären av Julia och Romeo. Den 28 september direktsänds föreställningen till ett antal biografer i landet, men i Norrbotten är det bara Haparanda som visar den.